APEL CĂTRE PREȘEDINTELE ROMÂNIEI TRAIAN BĂSESCU
Data: Sunday, April 30 @ 17:53:48 CEST
Topic: Rezistenta




APEL CĂTRE PREȘEDINTELE ROMÂNIEI TRAIAN BĂSESCU


La 16 ani de la Proclamația de la Timișoara care a consacrat idealurile anticomuniste ale revoluției române din decembrie 1989, vă solicităm în mod ferm să condamnați regimul comunist din România ca nelegitim și criminal printr-o declarație solemnă în fața camerelor reunite ale Parlamentului. Această solicitare a fost exprimată de societatea civilă încă din 1990 și este în consens cu Rezoluția 1481 adoptată la data de 25 ianuarie 2006 de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei privind necesitatea condamnării crimelor comise de regimurile comuniste totalitare. Aceste crime trebuie condamnate nu doar pentru a răspunde unei recomandări a Consiliului Europei, ci pentru a răspunde voinței poporului român manifestată încă din primele ore ale revoluției anticomuniste. Începând din 1990, condamnarea comunismului de către societatea civilă s-a concretizat într-un volum uriaș de mărturii și documente: mii de studii și sinteze ale istoricilor, mii de cărți de mărturii, sute de filme documentare cu mărturii filmate, zeci de mii de ore cu înregistrări audio, nenumărate materiale publicate în ziare, reviste și în spațiul internet. După 1990, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România a denunțat crimele Securității prin acțiuni în justiție, a inițiat proiectele Legii deconspirării Securității (1993) și Legii lustrației (1994), înălțând totodată pe întreg cuprinsul țării monumente închinate memoriei victimelor. Menționăm că România este prima țară în care există, creat de Academia Civică, un Memorial al Victimelor Comunismului, înființat la Sighet în 1994, luat sub egida sa de Consiliul Europei și declarat de Parlamentul Romaniei ansamblu de interes național. În 1998 Consiliul Europei îl considera printre primele trei locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz și Memorialul Păcii din Franța.
Fostele țări comuniste care astăzi fac parte din Uniunea Europeană, au condamnat de mult caracterul nelegitim și criminal al comunismului în țările lor. România a suportat un regim politic de o criminalitate extremă. Raportat la numărul populației țara noastră a avut cel mai mare număr de victime supuse exterminării. În toate fostele țări comuniste regimul totalitar a căzut fără victime sau aproape fără victime, în timp ce în România populația neînarmată și pașnică a fost masacrată: peste 1200 de morți și peste 4000 de răniți. În mod firesc, România ar fi trebuit să fie prima țară care să condamne oficial crimele comunismului. Până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat. Nu a fost posibilă adevărata reformă morală a României.
În timpul comunismului au fost încălcate în mod flagrant și programatic aproape toate drepturilor omului, cu toate că statul s-a angajat să respecte Declarația Universală a Drepturilor Omului odată cu admiterea României în Organizația Națiunilor Unite (1955).
Condamnarea oficială a crimelor comunismului trebuie făcută cât mai curând posibil, ideal la data de 22 Aprilie, când aniversăm începutul manifestației anticomuniste din Piața Universității, cel mai lung miting anticomunist din istorie (52 de zile și de nopți fără întrerupere). Condamnarea criminalității comunismului trebuie făcută odată cu prezentarea principalelor crime comise de acesta. Este incredibil că au fost posibile orori atât de multe și atât de mari. Multe dintre ele ne-au fost ascunse. Altele le-am trăit, dar le-am cunoscut doar parțial. Majoritatea românilor nu știu decât foarte puțin despre acestea. Cei tineri nu știu nimic sau aproape nimic.
Cerem de asemenea instituirea unei Zile naționale de comemorare a victimelor comunismului din România.
Apreciem ca deosebit de necesară decizia guvernului de înființare a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România. Considerăm binevenită propunerea recentă a ministrului de externe pentru organizarea în România a unei conferințe internaționale pe tema crimelor comise în numele ideologiei comunismului. Menționăm în acest context afirmația președintelui Statelor Unite, George W. Bush, referitoare la impunerea forțată a comunismului: “Acordul de la Yalta a continuat tradiția nedreaptă a celui de la München și a pactului Ribbentrop-Molotov. Încă o dată, când au negociat marile puteri, libertatea națiunilor mici a fost oarecum neglijabilă. Totuși, această încercare de a sacrifica libertatea de dragul stabilității a lăsat un întreg continent divizat și instabil. Captivitatea a milioane de oameni din Europa Centrală și de Est va rămâne în memorie ca una dintre cele mai mari nedreptăți ale istoriei" (Riga, 7 Mai 2005).
Condamnând criminalitatea regimului comunist veți dovedi că aveți voința politică de a face un act de dreptate istorică, premisă a reconcilierii naționale, așa cum cere din 1990 societatea civilă.

București, 10 Martie 2006

Grupul pentru Dialog Social, Societatea Timișoara,
Asociația Foștilor Deținuți Politici din România,
Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Fundația Academia Civică,
Alianța Civică, Asociația Pro Democrația, Asociația 21 Decembrie 1989,
Blocul Național al Revoluționarilor - Decembrie 1989 (134 de organizații), Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România, Federația Română a Foștilor Deținuți Politici și Luptători Anticomuniști (10 organizații), Asociația Revoluționarilor fără Privilegii, Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc, Fundația pentru o Societate Deschisă, Fundația Icar, Memorialul Revoluției -Timișoara, Asociația 15 Noiembrie 1987 - Brașov, Fundația Memoria, Fundația "Timișoara '89", Fundația „Gheorghe Ursu“, Liga Pro Europa, Societatea Academică Română, APADOR–CH,
Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România,
Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului,  Fundația Aspera, Asociația Ziariștilor Independenți din România, Liga Română de Presă, Institutul Român de Istorie Recentă, Solidaritatea Universitară, Centrul PEN Român și Centrul PEN din Rep.Moldova (filiale ale Organizației mondiale a scriitorilor), Asociația culturală "Pro Basarabia și Bucovina", Atelierul Civic Ariergarda-Timișoara, Seniorii ligilor studențești-Piața Universității 1990, Fundația Culturală ''Secolul 21'', Fundația Română pentru Democrație, Asociația pentru Educație Civică, Acțiunea pentru Apararea Drepturilor Omului, Fundația “România Mileniului 3”, Fundația Culturală Timpul – Iași, Asociația Generala a Românilor Uniți Greco-Catolici, Confederația Națională Sindicală “CARTEL ALFA” (circa 1.000.000 membri), Federația Sindicală “SOLIDARITATEA – Virgil Săhleanu” a metalurgiștilor din România (peste 10.000 membri), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

APEL inițiat de Sorin ILIEȘIU










Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=35