Dan Culcer. O Scrisoare deschisa sau o Scrisoare pierduta?
Data: Tuesday, January 30 @ 13:10:42 CET
Topic: Apeluri. Societatea civila


O SCRISOARE DESCHISA initiata de Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice, membru al Grupului pentru Dialog Social, initiator al Apelurilor de condamnare nationala si internationala a criminalitatii si nelegitimatii comunismului, cineast, a fost difuzata prin mail de catre autor, impreuna cu o lista de semnatari. Ea urmeaza sa fie publicata in presa tiparita. Ne facem datoria de difuza la rindul nostru textul, fara a o semna īnsa.
Iata ce i se cere Ministrului Justitiei :"[…] va solicitam, ca prima urgenta, sa actionati pentru finalizarea cercetarilor in dosarele represiunii Revolutiei din decembrie 1989 si a evenimentelor din iunie 1990. Conform concluziilor raportului, este necesara analiza stiintifica a acestora, inclusiv prin justitie, precum si a urmatorelor evenimente: represiunea revoltei muncitoresti de la Brasov din 1987, diversiunea etnica de la Targu-Mures din martie 1990, „mineriadele” din 1991 si 1999. Conform concluziilor raportului, “acestea au fost diversiuni si manifestari tipic comuniste”.
Cum de s-a ajuns sa i se ceare unei persoane care, prin functia ei, trebuie sa aplice polticia guvernului din care face parte, sa faca ceva ce tine de datoria ei? Ce asteapta aceasta persoana ca sa-si fac datoria? Interventia "societatii civile", bastonul, morcovul, cum zic francezii, ca sa īnainteze. Nemai vorbind de bizareria de a cere protejarea procurorului Voinea cel care in principiu ar trebui sa fie protejat ca sa-si poata exersa misiunea de toate institutiile statului romān, inclusiv de Ministerul Justitiei.
I-am adresat lui Sorin Iliesiu un mesaj in acest sens. "Am citit scrisoarea Dtale. O semnez conditionat. Intrutotul de acord cu necesitatea de a se trece īn versiunea tiparita la completarea Raportului “Tismaneanu” cu concluziile oficiale ale cercetarilor justitiei, respectiv ale procurorului Voinea. Si deci cu stabilirea unui termen pentru incheierea cercetarilor si cu protejarea dlui Voinea.

Dar tocmai fiindca miza este enorma, solicit expres sa se insereze in scrisoarea dv. o referinta la Apelul si Declarația Comitetului de Reprezentare a Victimelor Comunismului (http://www.procesulcomunismului.com/lista_membri.htm) precum si la plingerea penala depusa de acesta la Parchetul de pe lāngć Īnalta Curte de Casație și Justiție- Secția Parchetelor Militare Bucuresti, act de initiativa colectiva lansata si datata la 8 mai 2006, de care ati luat cunostiinta direct la vremea respectiva, care a fost lansat de Ioan Rosca, de citiva fosti detinuti politici.
(http://www.procesulcomunismului.com/plingere_parchet.htm)
Locul unde informatia propusa !!! ar putea fi inserata ar fi dupa fraza ; “Societatea civila din Romānia condamna aceste actiuni care au ca principal scop tergiversarea sau blocarea aflarii adevarului despre crimele recente ale regimului comunist.”
Daca acest lucru nu e posibil, daca nu vreti, dintr-un motiv avuabil sau inavuabil, semnatura mea nu va putea fi adaugata. Imi voi rezerva in acest caz dreptul de a face publice mesajul si comentariile mele.
Va rog sa conveniti ca nu e vorba de orgolii sterile, ci de necesitatea imperioasa de a sprijini o actiune nu rupind-o ci integrand-o subliniat in istoricul eforturile venite din directii varii, ale societatii romanesti, pe aceasta tema esentiala. Sunt de altfel mirat ca nu ati simtit nevoia sa faceti referinta la alte actiuni similare care vin din afara ONG-urilor si de care ati fost incunostiintat. Actiunea si statura dv morala ar fi iesit mai intarite.
Cu tot binele, Dan Culcer, scriitor
P.S. Va mai propun sa introduceti o fraza pe ideea: “Prescrierea crimelor petrecute dupa 25 decembrie 1989 trebuie anulata pina se vor constitui dosarele necesare analizei prin justitie ale acestor fapte, analiza blocata pina acum din vointa politica.”
Vezi articolul meu din Asymetria-http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=249
(Dan Culcer. Crimele Revolutiei s-au prescris in decembrie 2004
Scris la Saturday, November 11 @ 22:58:34 CET de catre asymetria
Memoria Crimele Revolutiei se prescriu in decembrie 2004
Sub acest titlul am trimis acum doi ani un mesaj de alarma catre Gheorghe Ciuhandu, lider crestin si democrat. Am primit o confirmare automata. De atunci, nu am mai citit nimic pe aceasta tema si nu am vazut nici o actiune politica din partea PNTCD. Si nici din partea altui partid din Romania. Ma insel? Sunt prost informat? Cu atit mai rau pentru mine si mai bine pentru dreptate. Ma intreb totusi daca pentru oamenii politici romāni actuali adevarul si dreptatea sunt cuvinte care au un continut sau simple lozinci de repetat papagaliceste pentru niste electori pe care īi considera imbecili. Cīt vom mai rabda? Cīnd se va dechide in fine procesul lui Ion Iliescu si a complicilor sai, criminali de razboi civil.
Crimele Revolutiei se prescriu in decembrie 2004
Pe margine articolului lui Andrei Dumitrescu
Nota
Luati de val, orbiti de timpenii, de palavrageli si promisiuni, de afise care costa milioane si de emisiuni de tv pentru arierati mintali; uitam ca peste citeva zile crimele infaptuite in zilele "revolutiei" din decembrie 1989 de catre autorii loviturii de stat si de uneltele, de agentii lor, ca si cele care de fapt au fost accidente, vor fi prescrise.
Va propun sa reflectati daca nu cumva ar fi bine sa se adreseze acum chiar la sfirsit de cursa electorala, mesaje candidatilor de tot soiul pentru a li cere imperativ ca aceste crime sa nu fie prescrise printr-o hotarire speciala. Altfel va fi foarte greu sa se mai deschida proces, care vor respinde din start ca fara temei.
Trimiteti tuturor cei cu care sunteti in contact acesta idee; E cit se poate de important sa se afle adevarul; sa se deschida arhivele inchise prea grabnic si prea pentru multa vreme, sa fie judecati responsabilii pentru crimele care au dus la pieirea unor cetateni nevinovati care se gaseau in bataia pustii celor care simulau revolutia, la Timisoara, la Bucuresti, la Cluj sau aiurea.
Alaturi de actiunea lui Paul Goma, care a depus o plingere penala la procuratura generala contra securistilor care au facut politie politica in cazul sau, si care l-au anchetat, batut sau care au exersat presiuni morale si materiale asupra sa si asupra membrilor familiei sale, ca si impotriva unro personaje de tipul lui Iliescu, actiune a carei valoare simbolica depaseste cazul sau, redeschiderea sau deschiderea cercetarii penale privind crimele loviturii de stat sunt acte esentiale pentru limpezirea trecutului apropiat si a perspectivelor societatatii romanesti de maine.
Sa cerem blocarea imperativa a prescrierii acest crime si dechiderea unor noi cercetari. Dan Culcer).
(“Viitoarele variante editoriale” nu mi se pare o expresie fericita, dupa scandalul produs de corectarile tacite de pe situl prezidential si afacerea Dobre a raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romānia)

Ca si cum ar exista o singura societate civila, unica si indivizibila, Sorin Iliesiu a refuzat sa introduca in mesajul sau referinte la alte eforturi similare si covergente pe care i le semnalasem de anul trecut.
Sorin Iliesiu a respins sugestiile noastre sub pretextul ca multi semnatari ar fi refuzat sa semneze fiindca Apelul sau ar fi si asa prea lung. Ca apoi sa lasa sa se inteleaga ca nu o facut-o fiindca Ioan Rosca i-ar fi adresat anul trecut, privitor la primul sau Apel, critici care l-au socat. Altfel spus, dintr-un motiv de sensibilitate sifonata, nu integreza mentiunile necesare privitoare la alte actiuni ale societatii civile.
Un pretext bizar si fara temei pe care nu puteam sa-l accept.

Stimate Domnule Iliesiu,
Argumentul lungimii e fals si de rea credinta, deci nu e de luat in consideratie, indiferent din partea cu a venit. Doar nu e o chestiune de loc in presa si nici una de timp de lectura a destinatarilor.
Imi pare rau, intrucit nu ati inteles argumentul meu, care viza solidarizarea, nu diviziunea, care dorea tocmai sa atraga atentia destinatarilor ca nici GDS, nici Dv nu sunt singurii interlocutori si nici singurele grupuri de presiune.
In conditiile in care nu tineti seama de nici o sugestie, nu voi semna textul redactat de dv. El nu are pertinenta necesara pentru a mi-l asuma nici ca persoana, nici ca reprezentant al Association des Journalistes Roumains-Ouest. Este ceva neverosimil de orgolios si foarte individualist in modul in care este prezentat demersul dv. Nu ii contest fireste dreptul de a exista, dar nu-mi place modul in care auto-centrati totul.
Dl. Rosca face [si va face n.n.] mai mult decit sa trimita un mesaj unui ministru. Sper ca rezultatele actiunii sale si ale celor care il sprijina se vor vedea cit de curind. Ele sunt desigur in aceaisi directie : trecerea de la palavre la aplicarea justitiei, a carei actiune a fost intirziata intentionat vreme de aproape doua decenii.
Printre altele si prin efectul de ricoseu paradoxal al actiunii Grupului de dialog social.
Am asistat (si filmat) la una din actiunile GDS, unde se discuta cu Ministrul de Interne, Chitac, generalul chimist de la Timisoara, si care era ascultat, fara nici o contra-argumenatie, ca si cum ar fost Mafalda. Asta nu mi s-a parut o atitudine de ziarist si nici de intelectual critic ci de obiect inert, client al manipularii. Acest ins, intre timp judecat si condamnat declara atunci, in februarie 1990, ca nu mai exista securisti la Ministerul de Interne, in momentul in care avea linga el, consilier, un securist cunoscut de cei care i-au fost colegi la Filosofie. Si nega orice rol negativ la Timisoara. Va lua drept prosti si/sau naivi?
Vezi http://www.timisoara.com/newmioc/stanculescu.htm
Voi cere si eu rejudecarea procesului lui Ceusescu, judecarea lui Iliescu si clicii sale pentru asta si pentru Mineriada, crime care au minjit definitiv “renasterea” democratiei romane.
A propos : unde sunt filmele facute cu materiale donate GDS in perioda aceea, obiecte care nu sunt proprietate privata? Cine le pastreaza? Sunt ele in arhivele GDS? Ar trebuie prezentate ca documente la procesele ce se pregatesc. Aveti in vedere acest lucru? Astept un raspuns pe aceasta tema.
[Raspunsul a sosit : documentele vizuale, realizate pentru GDS si cu materialul GDS la acea data (1990), se afla in pastrarea lui Sorin Iliesiu si in dosarele procurorului Voinea.]
Cu speranta ca ati inteles macar acum argumentul meu.
Salutari cordiale, Dan Culcer


In consecinta nu am semnat Scrisoarea. Nu din pricina unui dezacord privind scopul enuntat al actiunii sustinute de semnatari, ci fiindca natura paradoxala si tulbure a acestui demers nu poate fi subliniata decit prin distantare.

Traian Basescu, un presedinte al Romāniei deci, a sustinut public, īn fata alesilor natiunii, in plenul celor doua camere reunite ale Parlamentului tarii, pe baza Raportului pe care l-a solicitat el insusi, ca regimul comunist a fost un regim criminal.

Cīnd e vorba de crime de partid si de stat, adica realizate prin sistemul de institutii ale autoritatii si fortei conducatoare, care sunt in mod normal concepute pentru a apara cetatenii unei tari, nu e vorba poate de genocid -cum s-a scris in Raportul Tismaneanu- dar este sigur vorba de un razboi civil. Termenul (folosit intentionat desigur!) din Scrisoarea deschisa de mai jos este "fratricid", formula care nu exista in codul penal, deci nu are relevanta juridica. (Pentru a inlocui pe cel de "razboi civil" )
De ce aceasta timorata formulare? Mai ales cānd se cere tocmai unui Ministru al Justitiei punerea īn aplicare juridica a consecintelor politice ale declaratiei solemne din Parlament?
Nu e decāt unul din punctele care ar fi meritat sa fie discutate atit cu autorul scrisorii cit si cu semnatarii acesteia.
Precizam ca adresarile vagi de genul "opinia publica national si internationala" sau "forurile responsabile din Uniunea Europeana" apartin unei retorici naive, de o ineficenta politica si civica ce mi se pare un semn de rau augur pentru dificultatea punerii in practica a vreunui actiuni in sensul solicitat.

Īn acest context merita sa fi subliniata natura tulbure a modului in care se aplica justitia īn Romania. Recenta Dosariada (pentru umorul situatiei vom observa ca derivatia aceasta verbala a fost utilizata in cultura romana poate pentru prima data in titlu epopeii eroi-comice "Tiganiada" de Ion Budai Deleanu la inceputul secolului al XIX-lea) ca si accesul febril de "justitiarita acuta" din politica Romaniei, corespunde pentru mine cu inlocuirea (la cārma tarii, a capitalului si a serviciilor secrete) a partidei filoruse, pseudo-nationalista, care a dominat politica Romāniei dupa 1944, cu o partida filo-americana, constituita din fosti agenti īntorsi sau dubli, neo-internationalisti.
Lipseste "Partida nationala". O pseudo-partida nationala pare a fi īn curs de constituire din reziduuri diverse ca si din activisti politici oportunisti mai tineri, care cauta o afliere pentru a dispune de cārjele de cariera necesare.
Dar o adevarata Partida nationala nu poate exista īnca. Fiindca nu are ideologie, fiindca nu are forta si independenta economica.
Ideologia Partidei nationale ar fi trebuit sa fie un conservatoare (īn nici un caz in stil american ne-conservator!!!) dar s-a organizat o actiune de "noaiotaj", de parazitare si deturnare, dinspre indivizi de genul Dan Voiculescu, ceea ce micsoreaza sansa, pentru moment, de a construi o solutie de rezistenta la tavalugul uniformizarilor distrugatoare de identitate.
Sunt aceste Rapoarte, Apeluri si Scrisori deschise adevaratele actiuni politice de care Romānia ca stat indepenent are nevoie sau doar grenade de magneziu care ne orbesc temporar si care ne orienteaza atentia, noua, cetatenilor acestei tari, electorilor si lectorilor atenti ai vietii sociale, spre a nu vedea actiunile principale si directia lor? Adica "scrisori pierdute" pentru a facilita instalarea noilor oligarhi si agenti de influenta.
Dan Culcer



SCRISOARE DESCHISA
Catre opinia publica nationala si internationala
Catre
forurile responsabile din Uniunea Europeana
Catre D-na Monica Macovei - Ministrul Justitiei din Romania
La data de 18 Decembrie 2006 a avut loc cel mai important eveniment din istoria postcomunista a Romaniei care a fost totodata o premiera mondiala: condamnarea oficiala a regimului comunist ca nelegitim si criminal in baza Raportului stiintific elaborat de Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste in Romania, condusa de prof.univ.Vladimir Tismaneanu. Cu toate acestea, in mod incredibil, unele partide parlamentare din Romania au protestat sau au boicotat condamnarea teribilelor crime ale comunismului. Aceasta reactie, manifestata la 17 ani de la caderea comunismului, confirma persistenta flagelului comunist care a fost doar partial invins de castigatorii razboiului rece. Datorita pericolului reprezentat de sechelele comunismului, la data de 17 mai 2006, am lansat Apelul pentru condamnarea internationala a criminalitatii si nelegitimitatii comunismului. Aceasta condamnare ar trebui facuta in baza rapoartelor de tara referitoare la criminalitatea si nelegitimitatea comunismului, rapoarte pe care ar trebui sa le prezinte toate fostele republici comuniste. In cursul anului trecut, Romania a fost prima care a prezentat, din proprie initiativa, un asemenea raport de tara.
Condamnarea oficiala din Romania reprezinta argumentul si modelul optim pentru viitoarea condamnare internationala.
Aceasta condamnare a reprezentat vointa poporului roman intrucat documentul condamnarii a fost asumat de presedintele tarii - singura autoritate legitimata prin votul direct al cetatenilor. Presedintele a fost votat pentru implinirea idealurilor de dreptate si adevar, exprimate de cetatenii Romaniei inca din primele zile ale revolutiei anticomuniste din 1989, inclusiv de majoritatea covarsitoare a celor 4 milioane de fosti membri figuranti ai partidului comunist.
Romania este astfel prima tara in care comunismul a fost condamnat asa cum trebuie: documentat, stiintific, fara drept de apel. Nimeni de buna credinta nu poate contesta justetea unei asemenea condamnari. Si totusi, impotriva evidentei crimelor comunismului, condamnarea a fost boicotata in Parlamentul Romaniei de cei care se considera reprezentanti ai singurului popor din lume care a platit caderea comunismului cu pretul unui fluviu de sange (peste 1.100 de morti si peste 3.300 de raniti), in timp ce comunismul a cazut fara victime (!) in toate celelalte foste tari comuniste. Aceasta sfidare a suferintei extreme a propriului popor este condamnabila si reprezinta o forma de apologie a teribilelor crime ale comunismului.
Societatea civila din Romania condamna aceste actiuni care incearca sa blocheze aflarea adevarului despre crimele recente ale comunismului.
Consideram ca Presedintele Romaniei are datoria de a fi garantul respectarii concluziilor Raportului pe care si l-a asumat; totodata, trebuie sa fie garantul punerii in practica a recomandarilor Raportului.
Stimata d-na Ministru al Justitiei,
In sensul celor prezentate mai sus, va solicitam, ca prima urgenta, sa actionati pentru finalizarea cercetarilor in dosarele represiunii Revolutiei din decembrie 1989 si a evenimentelor din iunie 1990. Conform concluziilor raportului, este necesara analiza stiintifica a acestora, inclusiv prin justitie, precum si a urmatorelor evenimente: represiunea revoltei muncitoresti de la Brasov din 1987, diversiunea etnica de la Targu-Mures din martie 1990, „mineriadele” din 1991 si 1999. Conform concluziilor raportului, “acestea au fost diversiuni si manifestari tipic comuniste”.
Subliniem faptul ca aceste solicitari au fost facute de catre societatea civila inca de la data de 14 iunie 2005, in cadrul APELULUI PENTRU ROMANIA adresat autoritatilor statului, apel semnat de cele mai prestigioase organizatii civice non-guvernamentale.
Referitor la cercetarile in derulare ale Justitiei, citam cateva fragmente din finalul Raportului Comisiei Prezidentiale: “Revolutia din 1989 a avut un caracter pronuntat anticomunist (…)”. “In perioada care a urmat imediat dupa 22 decembrie 1989, grupul care a preluat puterea a deturnat caracterul pronuntat anticomunist al revolutiei (…)”.
“La data de 22 aprilie 1990, cand se implineau 4 luni de la masacrul din decembrie, in Piata Universitatii din Bucuresti a demarat cel mai lung miting anticomunist din istorie – 52 de zile si nopti fara intrerupere. In iunie 1990, manifestatia a fost reprimata cu o bestialitate fara precedent, socand intreaga lume civilizata si compromitand extrem de grav imaginea Romaniei. Diversiunea etnica din martie 1990 de la Targu-Mures, care a vehiculat fara temei real ideea ca «ungurii vor sa ia Ardealul», a constituit pretextul infiintarii Serviciului Roman de Informatii (S.R.I.) pentru a apara unitatea nationala a statului, aflata, chipurile, in pericol. Fosta Securitate a fost astfel «reactivata» in mare masura. Represiunea tipic comunista a manifestatiei (anticomuniste) din Piata Universitatii, a presei libere, a partidelor democratice si a societatii civile, a fost organizata de catre puterea politica cu implicarea S.R.I., a Armatei si a Politiei. Potrivit declaratiilor generalului-magistrat Dan Voinea, care a cercetat, prin Ministerul Justitiei, evenimentele din iunie 1990: «SRI e foarte implicat. In aducerea minerilor, in represiune, in conducerea minerilor prin Bucuresti. (…) Dar SRI-ul mai e implicat in monitorizarea manifestatiei din Piata Universitatii si a avut asa-numitul grup Dambovita care a actionat permanent in Piata». «S-a dorit instaurarea terorii». «A fost un atac terorist, prin implicarea acestor forte intr-o actiune violenta, care nu a fost justificata de imprejurarile politice». «Represiunea din 13-15 iunie 1990 este urmarea celei din decembrie 1989, pentru ca a fost indreptata impotriva aceluiasi gen de manifestanti». «In decembrie 1989 scopul era deturnarea caracterului anticomunist al revolutiei si peluarea puterii prin teroarea instalata». Putem conchide ca regimul politic instalat dupa caderea oficiala a comunismului a fost de esenta neocomunista, antiliberala si antipluralista, generand ca forme de opozitie Proclamatia de la Timisoara sustinuta de manifestatia din Piata Universitatii”.
Precizam ca apreciem buna-credinta a cercetarilor conduse prin Justitie de d-l general-magistrat Dan Voinea referitoare la masacrul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990. Conform declaratiilor publicate la 27 nov.2006, d-l gen.Voinea a precizat ca se apropie de finalizarea dosarului “Iunie 1990” intr-un viitor extrem de apropiat. Conform celor declarate, in dosarul “Iunie 1990” sunt invinute si vor fi trimise in judecata 34 de personalitati politice si publice, pentru infractiuni foarte grave, pedepsele fiind cuprinse intre 15 ani si inchisoare pe viata.
Consideram ca nu este exclus ca d-l gen.Voinea sa fie supus unor presiuni din partea unora dintre cele 34 de personalitati politice si publice. Pentru a preveni impiedicarea Justitiei de catre cei care urmeaza a fi invinuiti, va solicitam urmatoarele: a). paza si protectia speciala a d-lui gen.Voinea si a familiei dansului; b). paza militara a probelor Justitiei pentru prevenirea disparitiei sau distrugerii acestora; c). excluderea oricaror forme de corupere a Justitiei.
Pe de alta parte, dar nu in ultimul rand, concluziile oficiale ale cercetarilor Justitiei trebuie incluse in viitoarele variante editoriale ale Raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste in Romania. In acest scop, va solicitam sa stabiliti, in consens cu d-l general-magistrat Voinea, datele-limita la care vor fi publicate concluziile cercetarilor. Va solicitam sa faceti publice aceste date printr-un comunicat de presa.
Bucuresti, 25 ianuarie 2007
Scrisoare initiata de Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice, membru al Grupului pentru Dialog Social, initiator al Apelurilor de condamnare nationala si internationala a criminalitatii si nelegitimatii comunismului.
Pana in prezent aceasta scrisoare este sustinuta de :
- CONFEDERATIA NATIONALA SINDICALA "CARTEL ALFA" (peste un milion de membri), presedinte - Bogdan Iuliu Hossu
- ALIANTA CIVICA, presedinte - Christian Mititelu
_________________________________________________
1. LIVIU ANTONESEI, scriitor, fost disident anticomunist, presedinte - Fundatia Culturala Timpul 2. VIORICA ANDRITOIU, economista - Asociatia INFORR 3. VARTAN ARACHELIAN, realizator TV 4. BRINDUSA ARMANCA, jurnalista, directorul Institutului Cultural Roman din Budapesta 5. ALEXANDRU AVRAM, profesor de istorie greaca, Universitatea din Le Mans, Franta 6. CRISTIAN BADILITA, cercetator, scriitor, Institute for Advanced Study, Berlin 7. MIHAIL BANCILA, inginer, Bucuresti 8. MIHAELA BANCILA, cercetator, Washington, SUA 9. STEFANA BIANU, membru al consiliului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, vice-presedinte - Consiliul Mondial Roman (Paris) 10. GABRIELA BOBE, ing., membra A.C., filiala Brasov 11. ANDREI BOTH, profesor - University of California, San Diego, SUA 12. STEFANO BOTTONI, istoric, Università di Bologna, Italia, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania 12 bis. COSMIN BUMBUT, fotograf, multiplu laureat international 13. GEORGE CALALB, dr., presedintele Conventiei Medicilor Democrati din Romania 14. LIVIU CANGEOPOL, scriitor, fost disident anticomunist 15. ION CARAMITRU, director - Teatrul National Bucuresti, presedinte UNITER 16. IOANA BOGDAN CATANICIU, cercetator, Institutul de arheologie si istoria artei, Cluj 17. MIRCEA CARTARESCU, scriitor 18. MAGDA CARNECI, scriitor, membru GDS, director adj. – Institutul Cultural Roman, Paris 19. NICOLAE COANDE, scriitor, Craiova 20. DENISA COMANESCU, scriitoare, director editorial, Editura Humanitas 21. CORNELIA COMOROVSKI, prof. univ., scriitor, Bucuresti 22. NICOLAE CONSTANTINESCU, prof.dr., membru al Academiei de Medicina 23. RODICA si FLAVIA COPOSU, surorile lui CORNELIU COPOSU) – “presedintele moral al Romaniei postcomuniste”, simbol al luptei anticomuniste in Romania 24. RADU CALIN CRISTEA, scriitor, senior editor – “Cotidianul“ 25. RAZVAN CUCUI, redactor “Academia Catavencu” 26. RUXANDRA DEMETRESCU, conf.univ.dr. Universitatea Nationala de Arte Frumoase, Bucuresti 27. MIRCEA A. DIACONU, critic literar, prof. univ. – Universitatea din Suceava 28. DAN DIMANCESCU, scriitor, Boston, SUA 29. AURORA DUMITRESCU, profesor, Bucuresti 30. CRISTINEL DUMITRESCU, inginer, Bucuresti 31. CAMELIA DORU, medic, presedinte - Fundatia ICAR 32. MIRCEA DUNCA, istoric de arta, Bucuresti 33. SMARANDA ENACHE, co-presedinta - Liga PRO EUROPA 34. DRAGOS GALGOTIU, regizor de teatru, Bucuresti. 35. TOM GALLAGHER, profesor, Bradford University, United Kingdom 36. ANDRA GEORGESCU, studenta, Ploiesti 37. DRAGOS GHEORGHIU, ing.energetician, Zürich, Elvetia 38. GEORGE GHEORGHIU, licentiat in Academia Comerciala, Bucuresti 39. GABRIEL GHERASIM, jurnalist “American Meridian”, New York, SUA 40. LIVIU GIOSAN, dr. geolog, cercetator Woods Hole Oceanographic Institution, USA. 41. STERE GULEA, regizor, prof.univ.dr. U.N.A.T.C. “I.L.Caragiale” 42. CRISTINA HORIA, inginer, Barcelona, Spania 43. BOGDAN IULIU HOSSU, presedinte - C.N.S. "Cartel ALFA" 44. LUCIA HOSSU LONGIN, realizator TV, membru in Consiliul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania 45. MIRCEA IGNAT, dr.ing., vicepresedintele SOLIDARITATII UNIVERSITARE. 46. DIANA IONESCU, ing.energetician, Centrale Nucleare Electrice, Bucuresti 47. VICTOR ILIESIU, arhitect, Bucuresti 48. PETRU ILIESU, scriitor, presedinte – Fundatia ”Timisoara ’89 49. LUCIAN IONICA, scriitor, director - Studioul TVR TIMISOARA 50. DINU LAZAR, artist fotograf, multiplu laureat international 51. SIMINA LAZAR, ing.energetician, Paris 52. DRAGOS LUMPAN, artist fotograf, multiplu laureat international 53. SILVIU LUPESCU, director general - Editura POLIROM 54. GABRIEL MARIN, prof.univ., The University of Ottawa, Canada 55. CONSTANTIN MARTIAN, presedintele Aliantei Civice 56. SORIN MARCULESCU, scriitor, membru al Grupului pentru Dialog Social 57. CARMEN-MARIA MECU, conf.univ.dr., Univ.Ecologica, Facultatea de Psihologie 58. NICOLAE MECU, cercetator principal I, istoric literar, prof.univ.dr., Bucuresti 59. MIRCEA MIHAIES, scriitor, jurnalist, director adj. - Institutul Cultural Roman 60. CHRISTIAN MITITELU, presedintele Aliantei Civice 61. MARIA MURESAN, prof.univ.dr. - Academia Studii Ecomomice din Bucuresti, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania 62. GEORGE MUSAT, avocat - MUSAT & ASOCIATII 63. MALIN MUSATESCU, director de imagine, Bucuresti 64. JOHN NANDRIS, arheolog, Oxford, Marea Britanie 65. RADU NEGRESCU-SUTU – jurnalist, scriitor, Paris, fost detinut politic 66. NICOLAE AMBROZIE NICOARA, ing., presedinte - Asociatia Culturala "Pro Basarabia si Bucovina" - Brasov 67. LUCIA NICOARA, ing., vicepresedinte, Alianta Civica 68. VIORICA NISCOV, cercetator, traducator, Bucuresti 69. VIOREL OANCEA, deputat de Timis,Timisoara 70. AGOSTON OLTI, istoric, Budapesta, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania 71. VICTOR PAMBUCCIAN, prof.univ.dr., Arizona State University, SUA 72. MONICA PAPAZU, lector in literatura comparata si teologie, scriitor, Danemarca 73. VASILE PARASCHIV, laureat al premiului Grupului pentru Dialog Social pentru anul 2006, fost detinut politic, simbol al disidentei anticomuniste 74. ECATERINA PATEA - profesoara, Bucuresti 75. VIORICA PATEA, prof.univ., Universitatea din Salamanca, Spania 76. CRISTINA PETRESCU, istoric, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania 77. DRAGOS PETRESCU, istoric, membru CNSAS, membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania 78. ANAMARIA POP, scriitoare, traducatoare, Szalkszentmarton, Ungaria 79. ILIE POPA, prof.univ.dr.ing. Presedinte al Fundatiei Culturale MEMORIA - Filiala Arges 80. FLORIN POSTELNICU, profesor, Phoenix, Arizona, SUA 81. VALENTINA POSTELNICU, profesoara, Phoenix, Arizona, SUA 82. DELIA PRVACKI, sculptor, Singapore 83. MARILENA ROTARU, realizator seria TV "Memoria exilului romanesc" 84. CONSTANTIN RAUTA, om de stiinta, Centre of Excellence, College Park, Maryland, SUA 85. VALERIAN SAVA, critic si istoric de film 86. MONICA SPIRIDON, prof. univ. dr. - Universitatea din Bucuresti 87. LAVINIA STAN, director, Centre of Post-Communist Studies, St. Francis Xavier University, Canada 88. MELANIA STANCU, prof., Bucuresti 89. MARIAN STAS, presedinte - Fundatia CODECS pentru Leadership 90. MARIUS SOPTEREAN, conf.univ.dr., seful Catedrei Regie Film, UNATC “I.L.Caragiale” 91. CLAUDIU TARZIU, jurnalist, directorul revistei “Rost” 92. ALEXANDRINA TOMA, inginer, Pitesti 93. FLORIN TUDOSE, psihiatru, prof. univ. dr. - Universitatea "Spiru Haret" 94. CRISTINA TOPESCU, jurnalist TV 95. FLORIN TURCANU, istoric, Universitatea din Bucuresti, membru GDS 96. TUDOREL URIAN, critic literar, consilier - Ministerul Culturii si Cultelor 97. SMARANDA VULTUR, conf.univ.dr., Universitatea de Vest - Timisoara, membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania 98. CODIN ZAMFIRESCU, medic, Frankfurt am Main, Germania 99. SERBAN RADULESCU ZONER, doctor in istorie, ex-presedintele Aliantei Civice 100. ALEXANDRU ZUB, istoric, academician, presedintele Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie – Academia Romana, fost detinut politic, membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania
Lista semnatarilor este in ordine alfabetica.
LISTA RAMANE DESCHISA (va rugam contactati initiatorul prin e-mail Subject: ADEVAR DEC.89 SI IUNIE 90. Va rugam mentionati profesia, orasul, tara. Va multumim)






Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=329