Smaranda Enache. Drept la replica pe marginea unor articole din Ziua
Data: Wednesday, December 27 @ 17:29:09 CET
Topic: Memoria


Am primit la redactie "Dreptul la replica" de mai jos, semnat de Smaranda Enache.
In problema prezentei icoanelor in scoli, pozitia mea personala se deosebeste de cea exprimata si sprijinita de Liga Pro Europa. Eu consider ca procesul de definire si stabilizare a identitatii nationale a tuturor comunitatilor si statelor din Europa de Est si de Sud a fost întrerupt de comunism. Din acesta pricina trebuiecreate conditiile non-violente pentru desavârsirea acestui proces, si asta nu se poate face sarind peste etapa identitara, spre un nou internationalism individualist.
Am însa toata stima pentru eforturile de peste 15 ani ale Ligii Pro Europa de a pune in circulatie cunostiinte privind legile si valorile europene, de a apara grupurile minoritare de abuzurile majoritatilor. Si mai ales, data fiind perioda in care am lucrat la Tirgu Mures, cunosc situatia locala.
Socotesc ca trebuie restabilit echilibrul intre interesul pentru minoritati si cel pentru majoritati, ambele categorii fiind amenintate in identitatea lor prin excesele universalismelor de tot felul.
In acest spirit, si din respect pentru dialog, public dreptul la replica formulat de Smaranda Enache. Resping excesele verbale ca si procesele de intentie din unele articole din presa curenta, pe tema prezentei icoanelor in scoli, in care Smaranda Enache este atacata personal cu vadite intentii de discreditare. Cu pseudo-probe care nu au raport cu subiectul. Calea pentru pastrarea identitatii majoritatii nu trece prin violenta verbala ci prin analiza realului, prin lege si prin aplicarea ei.

Dan Culcer


LIGA PRO EUROPA
Târgu-Mureș, România, Piața Trandafirilor nr. 5, Etaj III, CP 1-154
Tel:+40-(0)265-250.182,+40-(0)365-401823, Fax:+40-(0)265-250.183
Email: office@proeuropa.ro

Domnului Director Sorin Roșca Stănescu, Directorul cotidianului ZIUA, București
DREPT LA REPLICĂ
Domnule Director,
Vă rugăm să publicați în cotidianul ZIUA, pe care îl conduceți, următorul drept la replică :
Înțelegem pe deplin interesul presei pentru elucidarea marilor teme ce preocupă societatea românească. În acest context, aprobăm interesul manifestat de publicația Dumneavoastră pentru reflectarea dezbaterii despre educația și simbolurile religioase din școlile publice, cu condiția ca această reflectare să fie fidelă adevărului și conformă normelor deontologice ale profesiunii de jurnalist. Constatăm cu mîhnire că în cvasitotalitatea articolelor dedicate în ultimii doi ani Ligii Pro Europa, redactorii ZIUA au făcut derogări masive de la principiile deontologice. Ultima ilustrare a acestei campanii jenante o constituie articolele semnate de Victor Roncea (Ziua, 13 decembrie 2006 « Cum vrea Moș Gerilă Soros să ne fure Crăciunul », George Damian (Ziua, 21 decembrie 2006 : «Liga Pro Europa atacă religia în școli fără știrea ministerului ») și Gabriel G. Stănescu (Ziua, 22 decembrie 2006: Alo, Ministeru’, se aude? Dom Hărdău, deșteptarea ! »).
Niciunul din autorii menționați nu a contactat Liga Pro Europa pentru a se informa asupra subiectului pe care-l abordează, punînd în paranteză frumosul principiu ce figurează în Codul deontologic al Clubului Român de Presă, audietur et altera pars. Articolul 5 al Codului spune : « Ziaristul va da publicității punctele de vedere ale tuturor părților implicate în cazul unor păreri divergente ». Aiurea ! Dl. Roncea ne pune stigmatul de « Biserică Satanistă » și « gherilă ateistă ». Articolul dlui George Damian începe cu două minciuni dintr-o răsuflare, plasate chiar în titlu: « Liga Pro Europa atacă religia în școli », iar proiectul de monitorizare pe care îl desfășoară « nu are avizul Ministerului Educației și Cercetării ». Dl. Damian mai reușește și performanța rară de a prelua informații false dintr-un alt cotidian bucureștean de prestigiu (Gândul din 20.12.2006, « Liga Pro Europa întreabă elevii din 8 județe ce culte ar interzice », articol semnat de Melania Mandras Vergu și Elena Larion), respectiv senzaționala demascare a profesorului Emil Moise drept « un cunoscut membru al Ligii Pro Europa ». Încă o minciună, dl. Moise nu este membru al asociației noastre, deși este evident binevenit. Articolul lui Gabriel C. Stănescu, mai elaborat, ne acuză nu numai de securisto-kominternism (sic !), ci și de « învrăjbire religioasă, lipsă de toleranță » și, ceea ce este mai grav, că ne-am « folosi de copii, de-a dreptul criminal, în scopul descalificant de a demonstra obscurantismul și lipsa unei viziuni europene a majorității ortodoxe», atribuind Ligii Pro Europa propriile obsesii și pe ale celor frecventați.
Ne-am fi așteptat ca autorii, jurnaliști cu oarece experiență, cînd au purces la atacarea Ligii Pro Europa, să se fi edificat asupra anvergurii adversarului. Ar fi aflat că Liga Pro Europa, fondată la 30 decembrie 1989, întîia organizație ce și-a propus să militeze pentru integrarea României în Europa, își datorează credibilitatea în țară și străinătate tocmai acelor merite pe care autorii articolelor menționate i le contestă. Liga Pro Europa s-a dedicat consecvent sprijinirii integrării europene a României, cu accent pe îndeplinirea de către țara noastră a criteriilor politice (criteriile de la Copenhaga). Îndeplinirea acestor criterii (între care primul este « stabilitatea instituțiilor ce garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și protecția minorităților », a fost și continuă să fie o condiție sine qua non pentru ca un stat să poată deveni (și rămîne) membru al UE. Atitudinile critice ale Ligii Pro Europa de-a lungul celor 17 ani de militantism civic în favoarea integrării europene a României au fost menite să responsabilizeze instituțiile statului, politicienii și autoritățile publice, ori de cîte ori acestea au refuzat să îndeplinească acele standarde care calificau România pentru accederea în UE. Fără această consecvență a Ligii Pro Europa, a societății civile democratice, a presei și politicienilor pro-europeni, data de 1 ianuarie 2007 nu ar fi fost posibilă. Ați fi preferat, domnilor, ca România să fi avut destinul Serbiei? Eu una, nu. Este cu atît mai surprinzător că în chiar momentul aderării României la Uniunea Europeană, cotidianul ZIUA își intensifică atacurile la adresa Ligii Pro Europa și a fondatoarei sale, ambasador al României în Finlanda în perioada cînd țara noastră era nominalizată pentru începerea negocierilor de aderare la UE.
De vreme ce autorii articolelor din ZIUA s-au pronunțat fără să cunoască proiectul la care s-au referit în articolele menționate, ne simțim datori față de opinia publică să furnizăm noi aceste precizări : Proiectul “Promovarea interesului superior al copilului în cadrul educației religioase –Monitorizarea educației religioase în școlile publice din România” a fost inițiat de Liga Pro Europa ca urmare a unor cazuri semnalate la biroul său pentru drepturile omului, precum și în presă, cu privire la obligarea unor elevi să participe la lecții de religie ale altui cult decît al lor, la prezența exclusivă a unor manifestări ale cultului majoritar în școli cu elevi aparținînd mai multor culte, la discriminări în titularizarea pe post a profesorilor care predau religia greco-catolică, la absența manualelor de religie sau predarea « după ureche», la conținutul unor manuale de religie în care alte culte, credințe sau practici sînt prezentate ca eronate, nelegitime și reprobabile, la indicarea în manualele de religie, ca surse bibliografice, a unor site-uri care condamnă ecumenismul,etc.
În contextul în care documentele privind libertatea religioasă elaborate de Departamentul de Stat al SUA și Rapoartele Comisiei Europene critică tratamentul minorităților religioase din România, ar fi fost de așteptat ca atît Ministerul Educației și Cercetării, cît și Ministerul Culturii și Cultelor să fi inițiat evaluări în acest domeniu, ceea ce nu s-a întîmplat. Educația religioasă a fost lăsată în continuare la voia întîmplării, deși religia constituie obiect de studiu considerat obligatoriu, inclus în trunchiul comun și predat de la clasa întîi pînă la clasa a douăsprezecea. În aceste condiții, Liga Pro Europa a dorit ca proiectul inițiat în septembrie 2006 să întreprindă o evaluare cît mai obiectivă și nuanțată privind educația religioasă în școli și să ofere ministerelor de resort, comisiilor de acreditare a manualelor școlare, cultelor religioase, comisiilor parlamentare, tuturor celor interesați, un set de concluzii, propuneri și recomandări apte să contribuie la adoptarea de politici publice armonizînd principiile libertății religioase cu interesul superior al copilului. Școlile publice din România fiind finanțate de la bugetul de stat, trebuie să se supună unor norme și practici transparente, să adopte politici educaționale echidistante, neutre, respectînd principiile șanselor egale și non discriminării. Proiectul se desfășoară cu avizul Ministerului Educației și Cercetării nr. 33444 din 31.05.2006, care sună așa: «Ca răspuns la cererea dumneavoastră, înaintată Ministerului Educației și Cercetării, prin care doriți să monitorizați, pe baza chestionarelor transmise, modul în care se predă și se practică religia în sistemul de învățămînt public din România, vă trimitem acordul de principiu al ministerului”. Proiectul a fost prezentat presei, în detaliu, în conferința de presă a Ligii Pro Europa din 4 octombrie 2006. La 7 octombrie 2006, echipa de proiect, experții – universitari, sociologi, profesori – și monitorii locali s-au întîlnit într-o ședință de lucru la București la care a participat și domnul Nicolae Iordăchescu, inspector de religie din cadrul Ministerului Educației și Cercetării.
În cadrul proiectului, un loc important este alocat evaluării opiniei elevilor, părinților și cadrelor didactice privind educația religioasă în școli. În acest scop, s-au aplicat chestionare unor elevi și cadre didactice din unele localități urbane și rurale situate pe raza județelor Iași, Buzău, Tulcea, Dolj, Timiș, Cluj, Satu Mare, Mureș, Harghita. Chestionarele au fost elaborate de sociologi, completarea lor, se menționează pe fiecare exemplar, fiind opțională. Pentru aplicarea chestionarelor, Liga Pro Europa a cerut sprijinul inspectoratelor școlare județene și a direcțiunii școlilor selectate.
Proiectul cuprinde următoarele faze principale :
(1) Aplicarea de chestionare în școli și evaluarea sociologică a rezultatelor. (2) Organizarea, în județele unde s-au aplicat chestionare, a unor dezbateri cu participarea cadrelor didactice, elevilor, părinților, reprezentanților cultelor religioase, organizațiilor de drepturile omului și minorităților. (3) Elaborarea raportului privind educația religioasă în școlile publice din România, incluzînd o comparație cu practicile din alte state ale Uniunii Europene. (4) Organizarea unei consfătuiri la nivel național cu reprezentanți ai MEC, comisiilor parlamentare de învățămînt, institutelor educației, cultelor religioase, organizațiilor de drepturile omului și minorităților, asociațiilor de părinți, organizațiilor de elev, pentru dezbaterea raportului de monitorizare. (5) Elaborarea de către echipa de experți a unui ghid de bune practici și a unui set de recomandări pentru standarde naționale în predarea religiei în școlile publice.
În fine, pentru a nu da loc la noi răstălmăciri, dorim să subliniem că Liga Pro Europa nu-și propune să monitorizeze niciun cult religios din România, ceea ce ar fi în contradicție cu valorile libertății de credință și conștiință, precum și cu principiul autonomiei cultelor religioase. Liga Pro Euroa nu militează pentru eliminarea studiului religiei din școlile publice din România. Acest studiu trebuie însă armonizat cu respectarea caracterului laic și echidistant al învățămîntului public din România, cu principiul separației dintre stat și biserică. Manualele de religie trebuie să servească interesului superior al copilului, să promoveze toleranța, pluralismul confesional, egalitatea de șanse și respectul pentru alteritate.

22 decembrie 2006
Smaranda Enache, Co-Președinta Ligii Pro Europa





Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=298