Titus Filipas. Vatra focului comunist
Data: Tuesday, December 26 @ 12:15:22 CET
Topic: Lecturi critice


„Libertatea este necesitatea înțeleasă!”, suna teza centrală a ideologiei comuniste. Adică libertatea alegerilor noastre individuale, în piața Agora, este determinată de înțelegerea necesității istorice care duce inexorabil drumul nostru “spre culmile înalte”. Cred că aceasta este esența ideologică a sistemului comunist. De ce nu se explică aceste chestiuni elevilor din școlile de acum ale României? Manualul de școală al lui Băsescu și Tismăneanu continuă să îi țină pe copiii României în totală ignoranță ideologică. Prin ce diferă capitalismul de comunism ? Prin faptul că în capitalism, libertatea alegerii este condiționată de etica utilitariană. Profesorul trebuie să știe carte, zic eu. Iat - o însă pe doamna profesoară Doina Cornea că s -a transformat, păcat! într o vestală la vatra focului comunist reaprins. Domnia sa consideră "foarte bună" ideea raportului Băsescu – Tismăneanu, sprijinind direct și clamarea că ar fi vorba despre "un raport științific".

19 decembrie 2006

Vatra focului comunist



Mă întrebam sincer, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, de ce a renunțat el la propaganda comunistă ? Ceea ce scriau Octavian Paler și Corneliu Vadim Tudor, aflați în semne opuse ale zodiacului literar, nu intra nicidecum în categoria ideologiei comuniste, cum afirmă savantul american Tesmenețki – Tismăneanu în Raportul privind dictatura comunistă.

Pe data de 18 decembrie 2006, Traian Băsescu și Volodea Tismăneanu (din familia Tesmenețki) au reaprins în ședința comună a camerelor Parlamentului focul stins al comunismului în România. Raportul acesta, care va deveni un manual de școală obligatoriu pentru studierea comunismului în România, este o capodoperă de propagandă comunistă ! Îmbinarea de minciuni prin omisiune, și de minciuni prin comisiune, depășește tot ceea ce a scris vreodată Sorin Toma în ziarul Scânteia.

Un exemplu de minciună prin omisiune este absența lozincii centrale a ideologiei comuniste: „Libertatea este necesitatea înțeleasă”. Adică libertatea alegerilor noastre individuale, în piața Agora, este determinată de înțelegerea necesității istorice. O înțelegere care duce inexorabil drumul nostru “spre culmile înalte”. Cred că aceasta este esența ideologică a sistemului comunist. De ce nu li se explică aceste chestiuni elevilor României? Manualul de școală al lui Băsescu și Tismăneanu continuă să îi țină pe copii în totală ignoranță ideologică. Prin ce diferă capitalismul de comunism ? Prin faptul că în capitalism, libertatea alegerii este condiționată de etica utilitariană.

Profesorul trebuie să știe carte, zic eu. Iat-o însă pe doamna profesoară Doina Cornea că s-a transformat, păcat! într o vestală la vatra focului comunist reaprins. Domnia sa consideră "foarte bună" ideea raportului, pe care îl apreciază a fi "un raport științific" .

Titus Filipas







Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=293