Scris-cititul limbii ROMÂNE la etnicii români din Timoc (Serbia)
Data: Monday, November 27 @ 11:26:05 CET
Topic: Geopolitica


Pentru comunitatea românilor din Timoc nu există nici măcar o oră de cultivare a limbii române în nici o școală. Chiar dacă datorită tenacității și numărului mare al vorbitorilor, limba strămoșilor mai rezistă la nivelul comunicării orale în familie, de regulă nici persoanele adulte și nici chiar intelectualii de etnie română de acolo nu știu scrie și citi românește. Cu atât mai puțin tinerii și copiii , care din ce în ce mai puțini o folosesc și la nivel oral, nu au făcut organizat măcar o dată un exercițiu de scris-citit în limba părinților lor.


COMUNICAT DE PRESA privind PROIECTUL
,,ÎNVĂȚĂTORII ÎN SPRIJINUL INIȚIERII ÎN SCRIS-CITITUL LIMBII ROMÂNE A ETNICILOR ROMÂNI DIN SERBIA DE NORD-EST (VALEA TIMOCULUI’’
organizat in parteneriat de
ASOCIAȚIA ÎNVĂȚĂTORILOR DIN JUDEȚUL ARAD și INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN Românii din Timoc, sprijiniți de ICR
Seria programelor educaționale destinate etnicilor români din vecinătatea României, inițiată de Institutul Cultural Român, continuă cu un stagiu de inițiere în limba română (scris-citit) pentru tinerii români din Serbia. Proiectul, intitulat „Învățătorii în sprijinul inițierii în scris-cititul limbii române a etnicilor români din Serbia de Răsărit (Timoc)” este derulat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Țării, în parteneriat cu Asociația Învățătorilor din Județul Arad. La cursuri participă un grup de 40 de tineri etnici români din țara vecină.
Bugetul alocat de Institutul Cultural Român acestui proiect este de 39.600 RON (aprox. 11.314 euro). Programul destinat tinerilor etnici români din Serbia urmează proiectului „Școala românească în Bulgaria”, lansat în luna mai 2006 și derulat pe tot parcursul acestui an.
Conform rezultatelor ultimului recensământ oficial, din aprilie 2002, în Serbia trăiesc 37.000 de români și 44.000 vlahi. Reprezentanții asociațiilor românilor din Serbia estimează însă că pe Valea Timocului există peste 300.000 de români grupați în peste 130 de localități mici și mijlocii și 20 de orașe. Românii din Serbia de Răsărit (Timoc) nu sunt recunoscuți ca minoritate națională și nu beneficiază de serviciu religios și învățământ în limba maternă.
Aradul și românii din Timoc
Pentru această comunitate nu există nici măcar o oră de cultivare a limbii române în nici o școală. Chiar dacă datorită tenacității și numărului mare al vorbitorilor, limba strămoșilor mai rezistă la nivelul comunicării orale în familie, de regulă nici persoanele adulte și nici chiar intelectualii de etnie română de acolo nu știu scrie și citi românește. Cu atât mai puțin tinerii și copiii , care din ce în ce mai puțini o folosesc și la nivel oral, nu au făcut organizat măcar o dată un exercițiu de scris-citit în limba părinților lor.
Noi învățătorii avem fără discuție plăcuta obligație de a cultiva limba română, misiune pe care înțelegem să o împlinim și dincolo de catedrele la care slujim și chiar pentru cei care trăiesc în alte state, dar rămân între frontierele limbii române.
Cu sprijinul autorităților locale arădene (Primăria Arad, CLMA, CJA), al ISJ, al celor două universități arădene, CCD, al altor parteneri arădeni, s-au derulat în anii trecuți două ediții ale acestui proiect în Arad. Prin efortul asociației învățătorilor arădeni, al Asociației Culturale Curcubeul din Velika Iasikova -Serbia și al Consiliului Național al Românilor din Serbia, s-a mai desfășurat o ediție în Kladovo și Negotin (Serbia).
Institutul Cultural Român, apreciind impactul acestor acțiuni ale noastre, a decis să fie partener în proiectul amintit în titlu. Contractul semnat de președintele ICR dl Horia Roman Patapievici și Presedintele AÎA Viorel Dolha, ridică la standarde superioare organizarea cursurilor de limbă, cultură și civilizație românească susținute de învățătorii din Arad.
În 11-12 noiembrie și 18-19 noiembrie 2006 în orașele Negotin și Bor (Serbia de Nord-Est) 40 de etnici români din Valea Timocului au participat la cursuri de inițiere în scris cititul limbii române fiind îndrumați de doi învățători arădeni. Federația Rumânilor din Serbia și agenția TimocPress au făcut ca această acțiune să fie mediatizată la televiziunile locale sârbe. S-a mai luat contact cu etnici români prin deplasările la Kladovo, Crnajka, Jabukovac, Ostrelj. La Malainița am asistat la două botezuri oficiate în română de preotul Boian Alexandrovici. Acesta a transmis mulțumiri arădenilor care i-au fost alături când biserica sa a fost amenințată cu demolarea.
În zilele de 1, 2 și 3 decembrie 2006 la Arad. 11 învățători arădeni vor ține cursuri destinate acestor 40 de tineri etnici români din această zonă a Serbiei și vizează dezvoltarea studiului în limba română și promovarea elementelor de cultură și civilizație românească în rândul etnicilor români din țara vecină.
Va fi editat prin finanțarea ICR suplimentul revistei asociației învățătorilor (80 pag X 500 buc.) destinat în exclusivitate acestui proiect și care va cuprinde date privind această comunitate, interviuri cu lideri de comunități românești, articole scrise de participanții la cursuri și suportul de curs.
Tinerii români timoceni vor fi cazați prin efortul ICR la Hotel Parc din seara zilei de 30 nov până în 3 dec la prânz. Proiectul nu ar fi pe deplin reușit dacă, pe lângă aceste cursuri nu le vom face timpul petrecut în Arad de neuitat. Contăm pe o primire a oaspeților în 1 decembrie la conducerea județului și municipiului, ocazie cu care să aibă loc și o conferință de presă. Contăm pe sprijinul celor două universități, pe cel al inspectoratului școlar, pe cel al asociațiilor studențești, al unor clase de liceeni pentru ca oaspeții să aibă parte de contacte umane calde, pentru a se simți înconjurați de prieteni și frați. Contăm că organizatorii de evenimente culturale în aceste zile le vor facilita oaspeților intrarea. Sperăm că vor fi însoțiți de colegii lor arădeni în locurile în care tinerii au parte de divertisment de calitate.
Sigur că arădenii și instituțiile arădene vor dori ca oaspeții să plece de la noi cu suveniruri și daruri diverse. Ar fi minunat să primească CD-uri cu muzică, DVD-uri, casete audio și video cu povești, cu muzică românească ușoară, populară, cultă etc adică aceleași lucruri de care s-ar bucura și tinerii noștri. Mai au nevoie de dicționare, enciclopedii, dicționare româno-sârbe și sârbo-române, reviste pentru tineri și copii.
Viorel Dolha, președintele Asociației Învățătorilor din jud Arad
ASOCIAȚIA ÎNVĂȚĂTORILOR DIN JUDEȚUL ARAD
ARAD, STR. MUCIUS SCAEVOLA NR.9
COD FISCAL CONT CEC ARAD RO07CECEAR0137RON0091297
TEL,, fax
HYPERLINK "mailto:didactic@rdslink.ro" didactic@rdslink.ro
HYPERLINK "http://www.aiarad.ro" www.aiarad.ro






Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=267