Titus Filipas. Sub-cultura "Pacepa"
Data: Thursday, November 16 @ 01:02:36 CET
Topic: Colaborationisti


Prin sintagma foarte pompoasă și promițătoare intitulată „Cultura organizațională Ion Mihai Pacepa” trebuie să înțelegem „cultura organizațională a securității române” din epoca Nicolae Ceaușescu. Era o pseudo- cultură, o sub-cultură, un kitsch cultural securist promovat voios de „personaje istorice” precum Ion Mihai Pacepa și Liviu Turcu. Prin tot ce au scris ori au publicat, respectivii domni, –foarte onorabili acum–, nu dovedesc în nici un moment că au depășit această sub- cultură. De pe la vîrsta de 12 ani m -am ciocnit și am fost lezat de personaje asemenea lor. Dar nu aceasta contează acum, nici măcar pentru mine.

Jurnal
Titus Filipas
15 noiembrie 2006
Cultura organizațională Ion Mihai Pacepa
Prin sintagma foarte pompoasă și promițătoare intitulată „Cultura organizațională Ion Mihai Pacepa” trebuie să înțelegem „cultura organizațională a securității române” din epoca Nicolae Ceaușescu. Era o pseudo- cultură, o sub-cultură, un kitsch cultural securist promovat voios de „personaje istorice” precum Ion Mihai Pacepa și Liviu Turcu. Prin tot ce au scris ori au publicat, respectivii domni, --foarte onorabili acum--, nu dovedesc în nici un moment că au depășit această sub- cultură. De pe la vîrsta de 12 ani m-am ciocnit și am fost lezat de personaje asemenea lor. Dar nu aceasta contează acum, nici măcar pentru mine.
În modesta contribuție intitulată „Ceaușescu - puțin cunoscut”, publicată de revista electronică „Asymetria”, scriam despre imitarea modelului vest-german de organizare microeconomică a întreprinderilor românești.

Modelul acesta de organizare era foarte palatabil pentru Nicolae Ceaușescu și pentru grupul foarte restrîns de comuniști duri și inteligenți ce erau la început în jurul său (Emil Bodnăraș ar fi exemplul cel mai reprezentativ al unui asemenea personaj).
Modelul era atrăgător din două motive majore:
(i) Economia R.F.G era extraordinar de eficientă.
(ii) Republica Federală a Germaniei de atunci avea o „economie socială de piață”.
Nicolae Ceaușescu a încercat să implementeze cultura „informației asimetrice” cu ajutorul „culturii organizaționale a securității române”. Acest tip de cultură a fost activ dezvoltat de personaje cum Ion Mihai Pacepa.
Eșecul stupefiant al economiei românești, în care se făcuseră investiții colosale de tehnologie occidentală ultraperformantă, s-a datorat în primul rînd „Culturii organizaționale Ion Mihai Pacepa”. Securitatea era prezentă peste tot în economia românească de stat și în economia cooperatistă. Securitatea comanda și controla aceste două economii prin unicul tip de cultură pe care îl poseda, cultură ce o învățase de la Ion Mihai Pacepa.
Titus Filipas





Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=257