Titus Filipas. Creator de istorie
Data: Saturday, September 23 @ 16:19:15 CEST
Topic: Colaborationisti


Titus Filipas

Jurnal : 22 septembrie 2006

Un istoric „creator de istorie”: caracterizare foarte emfatică pentru activitatea istoricului român Claudiu Secașiu, președintele CNSAS.
Ca instituție, CNSAS (Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) este una dintre cele mai profunde enigme din istoria României contemporane. Într-adevăr, ce reprezintă CNSAS?

Titus Filipas

Jurnal : 22 septembrie 2006

Un istoric „creator de istorie”: caracterizare foarte emfatică pentru activitatea istoricului român Claudiu Secașiu, președintele CNSAS.

Ca instituție, CNSAS (Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) este una dintre cele mai profunde enigme din istoria României contemporane. Într- adevăr, ce reprezintă CNSAS?

Aș vrea să cred că este un „sistem de servicii care furnizează evaluări în context etic” , un sistem de servicii pus la dispoziția societății românești. Domnul Claudiu Secașiu fiind un istoric roman de mare prestigiu, am fost asigurați pe vremuri de seniorii țărăniști din PNȚCD, ar trebui căutat pe o listă prestigioasă de istorici ce au studiat „sistemele de servicii care furnizează evaluări în context etic”. Și mă refer strict la „sistemele de servicii” ce au funcționat încă din timpuri istorice în zona noastră, a Oikumenei mediteraneene. Numele proeminent de pe listă, un nume respectat și citat de istoricii români (și nu doar), este Fernand Braudel. Caut cu ubicuul motor Google combinația de cuvinte: claudiu secasiu fernand braudel. Credeți-mă pe cuvânt, azi 22 septembrie 2005, Google nu furnizează decât faimoasa „mulțime vidă”. Asta-i o sugestie că nu există legătură între istoricul român, probabil de mare distincție, n-aș îndrăzni să contest când se sugerează de persoane entuziaste clamarea aceasta, istoricul român Cladiu Secașiu și studiile privind „sistemele de servicii ce furnizează evaluări în context etic”. Categorie în care este frecvent incadrat și CNSAS.

Ce activitate l-a recomandat atunci pe istoricul român Claudiu Secașiu pentru a deveni șeful instituției CNSAS, cu privilegii, fonduri, drepturi, și cheltuieli de ministru ? Faptul că a lucrat ca ziarist la secția română a serviciului de știri BBC. Ca vorbitor de limba engleză, eram interesat educațional de știrile BBC. Înregistram integral pe bandă magnetică multe emisiuni „Discovery” și „Science in action”. Unele secvențe erau traduse apoi și prezentate de ziariștii de la secția română a serviciului de știri BBC. Mărturisesc că atunci nu mai înțelegeam nimic, deși pe englezește înțelesesem perfect. Bănuiesc că nici ziariștii BBC care traduceau programele nu înțelegeau mai nimic. Claudiu Secașiu aparține acestei categorii de intelectuali români cu acreditări prestigioase formal, dar fără sprijinul de fond al ideilor bine asimilate.


O chestie esențială în studierea „sistemelor de servicii care furnizează evaluari în context etic” este definirea „funcției” și a “unității funcționale”.

Să căutam, iar cu Google, « funcția CNSAS ». Ce găsim, pe 22 septembrie 2006? Sunt afișate 6 rezultate, din aproximativ 26 pentru "functia cnsas". Evident că nu are sens a merge mai mult decât 6 rezultate.
La prima intrare, de pe "Evenimentul Zilei Online", după o introducere se pune întrebarea: "Comparând cele două situații nu este Ticu Dumitrescu incompatibil cu funcția din CNSAS ? Nu ar trebui să-și dea demisia ?", nu se dă o definiție a "funcției CNSAS". Tot așa, în următoarele căutări. Abia în "Ziarul de Iași - Liderul presei ieșene", se statuează printr -un act de mare curaj : "Totuși, astăzi cred că funcția CNSAS este mai utilă decit credeam acum câțiva ani.". Dar secretul total, secretul absolut, asupra "funcției CNSAS" este și acum foarte bine păstrat.

În tutorialele standard privind „sistemele de servicii care furnizează evaluări în context etic”, funcția este definită la modul cel mai serios și mai complet cu ajutorul categoriilor de spațiu și timp, precum și al „calității ontice”.


Dar să vedem ce spune legea CNAS? Surprinzător, legea integrează toare aceste categorii în funcția de „poliție politică”. La ora actuală, partidul PNL, al cărui doctrinar șef pare să fie domnul Bogdan Olteanu, încearcă să elimine această sintagmă care definește « funcția CNSAS ». Aceasta înseamnă, implicit, și eliminarea unui „orizont de timp”. Eventual un „orizont” care integra instituția securității unui timp al comunismului cominternist din România. Comunismul devastator impus țării noastre de tovarășii/tovarășele Ana Pauker, Valter Roman, Silviu Brucan, Gizela Vass.


Titus Filipas






Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=215