Titus Filipas. A fost influentat Camil Petrescu de Ideologia primara?
Data: Thursday, February 02 @ 17:36:04 CET
Topic: Lecturi critice


Unul dintre cărturarii români care s-a aplecat cu multă atenție către studierea industrialismului românesc pre-1848 a fost Camil Petrescu (1894 - 1957). O parte dintre datele strânse de domnia sa cu acel prilej constituie osatura romanului „Un om între oameni” rămas neterminat.
Titus Filipaș


A fost influențat Camil Petrescu de Ideologia primară ?


Unul dintre cărturarii români care s-a aplecat cu multă atenție către studierea industrialismului românesc pre-1848 a fost Camil Petrescu (1894 - 1957). O parte dintre datele strânse de domnia sa cu acel prilej constituie osatura romanului „Un om între oameni” rămas neterminat. După 1989, regretatul scriitor Camil Petrescu a fost acuzat virulent de către „rudele dizidenților care au suferit din cauza nomenclaturii” că ar fi dat dovadă de oportunism și ar fi făcut plecăciuni către comunism atunci când a scris acel roman. Dar, în fine, după 1989 a devenit o modă profitabilă să acuzi valorile românești. Eu susțin că există o legătură ideologică primară între operele domnului Camil Petrescu : „Jocul ielelor” din 1918,  „Ideea. Ciclul morții” din 1923, „Danton” din 1924-1925, „Un om între oameni” scris între 1953 și 1957. Se știe că și pentru piesa  „Danton” scriitorul a depus un efort de documentare imens, el a muncit începând chiar din România timpului Belle époque. Deci nu-i deloc absurdă alegația că domnul Camil Petrescu a studiat intens viața intelectuală din Franța ultimului deceniu al secolului XVIII. Chiar dacă intenția inițială a fost poate numai Georges Danton, caustica intelectuală investigată a cuprins și o mulțime de alte focare. De aici nu putem să excludem defel polul dominant chemat Ideologia primară, sau pur și simplu Ideologia, văd că s-a creat un consens de a  folosi majuscula. Or, deja vedem în locus o sursă a interesului pentru acumularea informației de calitate și pertinente care a influențat pozitiv scrierea romanului „Un om între oameni”. într-adevăr, „industrialismul” reprezintă un termen inventat de către ideologul primar francez Antoine Destutt de Tracy.

Totodată în această Ideologie primară este pregnantă legătura între „senzații” și „idei”. Această legătură dă un arc de forță în drama psihologică „Jocul ielelor”. Personajul principal Gelu Ruscanu este descris ca fiind „omul care vede idei”. Iar în volumul de versuri „Ideea. Ciclul morții”, citim declarația personală a scriitorului Camil Petrescu :
„Dar eu,/ Eu am văzut idei./ întâia oara, brusc, fără să știu,/ De dincolo de lucruri am văzut ideea,/ Cum vezi, când se despică norii grei/ Și negri/ Zigzagul de argint al fulgerului viu. [...] Crescut din zilele de ieri,/ Neliniștit de marile tăceri,/Pândesc și azi prelung stăruitor,/ Căci și acum din lucruri și vederi/ Ideea se adună/ Străvezie, dar precisă și întreagă,/ Așa cum se încheagă/ Subt privirea unui derviș,/ O figură, pe apa unui lac,/ în umbra limpezită de copac. [...] Eu sunt dintre acei/ Cu ochi halucinați și mistuiți lăuntric,/ Cu sufletul mărit/ Căci am văzut idei.”
Mi se pare limpede mărturisire de credință în Ideologia primară.

Titus Filipas







Acest articol este trimis de Asymetria. Revista de cultura, critica si imaginatie
http://www.asymetria.org/

URLul pentru acest articol este:
http://www.asymetria.org//modules.php?name=News&file=article&sid=1158