Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 47 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Editoriale: Ioan Roșca. Groapa comuna de la Dealul Marului
    Scris la Thursday, June 01 @ 00:07:47 CEST de catre asymetria
    Historia oculta
    Si atunci am simtit dureros, insuportabil si iremediabil SINGURATATEA CELOR CE MURISERA AICI, CU 40 DE ANI IN URMA! Nici un sprijin, nici o speranta... Implacabila geopolitica fringind destine in numele viziunilor globale. Oameni fara nici o sansa in fata Tavalugului. De mila, si revolta mi s-a pus un nod in git... si in gind. Nici acum nu pot sa-l inghit...!


    In toamna anului 1990, ma aflam, impreuna cu Neculai Popa, autorul unei marturii despre reeducarea de la Pitesti (vezi situl procesul comunismului.com), singuri in ploaie, in mijlocul unei paduri de linga Roman. (Dealul Marului)... La marginea picioarelor noastre se casca o groapa proaspat sapata, din care ne rinjeau hidos, sfisietor si patetic...unsprazece cranii!. El reprezenta "Asociatia fostilor detinuti politici-Neamt", eu, Asociatia "Dialog Piatra Neamt"(rideam pe atunci spunindu-i "Asoc. viitorilor detinuti politici"). Erau singurele asociatii "civile" componente a "Forumului Antitotalitar Neamt" (alianta opozitiei din Neamt, careia i-am fost fondator si presedinte). Doua generatii de victime ale agresiunii comuniste. Pornisem impreuna o ancheta, pe urma unei piste fragile, despre o executie operata de securitate, in acea padure, in anul 1950. Ne incapatinasem sa ducem la bun sfirsit o operatie detectiva ingreunata de scurgerea timpului, de trecerea anilor,de secretul in care avusesera loc operatiunile, de disparitia unor martori, de frica altora, de impotrivirea tacita a autoritatilor. Dupa multe peripetii, am dat peste locul unde, cu peste 40 de ani in urma, dupa spusele martorilor, victimele fusesera date jos din masinile securitatii, aliniate, puse sa-si sape groapa si impuscate. Batrinul Tudor Gheorghe (la aproape 80 de ani) ne adusese linga un copac in scoarta caruia era incrustata o cruce mare. " Sapati aici, crucea am scrijelit-o eu atunci..., a crescut impreuna cu copacul ...! De 40 de ani astept sa vina cineva si sa ma'ntrebe...Era si timpul, ca nu mai am mult !" Si am sapat acolo... Voi reveni alta data cu procesele verbale privind ceea ce am gasit si marturiile pe care le-am strins. Voi reveni si cu o relatare privind efectul acestei prime scormoniri in memoria pamintului, asupra mult disputatului subiect al Procesului Comunismului. Voi reveni mai ales
    pentru a va descrie cum am incercat sa punem in miscare mecanismul judiciar pentru analiza acestui caz manifest de genocid si cum au refuzat "noile autoritati legale" din Romania sa lanseze cercetarile de rigoare.
    Trebuie sa va povestesc (pentru a va scutura din betia teoretica prin aburii careia incercati sa intelegeti realitatea romaneasca.) cum NU AM PUTUT SUB NICI O FORMA sa facem sa functioneze un aparat de justitie, dominat de cei contra carora ar fi trebuit sa lucreze.Pentru moment, am vrut sa redau cadrul in care l-am intilnit pe batrinul Nicolaie Popa. (imi asum abordarea emotionala !). As vrea sa va pot descrie, ca o introducere la ce veti citi mai jos, senzatia pe care mi-a produs-o prima data marturia sa, acolo, in ploaie, la marginea gropii… Ramasesem numai noi doi, sa pazim oasele.(Autoritatile se codeau sa vina, mai ales dupa ce primele lor opinii:" Probabil inca o crima facuta de legionari"- fusesera spulberate de elementele descoperite - de exemplu monezile Rep. Populara Romana din buzunarul unor haine). Si atunci am simtit dureros, insuportabil si iremediabil SINGURATATEA CELOR CE MURISERA AICI, CU 40 DE ANI IN URMA! Nici un sprijin, nici o speranta... Implacabila geopolitica fringind destine in numele viziunilor globale. Oameni fara nici o sansa in fata Tavalugului. De mila, si revolta mi s-a pus un nod in git... si in gind. Nici acum nu pot sa-l inghit...! In timp ce ploaia si groapa imi descompuneau aroganta si "pozitivismul stenic", Neculai Poapa inainta purtindu-ma intr-o excursie insuportabila, CARE NU AR FI TREBUIT SA EXISTE. Presimteam infiorat viata, asa cum trebuie s-o fi perceput subiectii grozaviei de la Pitesti. Fiinta haituita in mod absolut,in toate ungherele sale, sufocata, "incinsa" la forja unei necrutatoare transformari. Smteam (si simt) fizic setea de o gura de aer (de o minima sansa) a celui inecat. As fi vrut sa fac un gest de tandrete, sa usurez cu un gram povara pasatoare pe care o purta acest om-supravietuitor, sa-l fac sa nu adauge la indelungata asteptare a unei dreptati (pe care o vedea de altfel cu o inteleapta blajinitate), amara batjocura a indiferentei fata de ceea ce a fost silit sa traiasca. Dar durerea nu era diluabila... Nu imi ramine, Neculai Popa, decit sa-mi tin cuvintul fata de destinul dumitale (pe care mi l-am asumat ) si sa lupt impotriva amneziei pe care atitia o cred necesara unui nou inceput. Eu nu voi uita ...! Nu voi uita asteptarea ta infrigurata pentru o portita de scapare, pentru o pauza a schinjuirii, pentru o moarte usuratoare. Nu voi uita asteptarea ta de 40 de ani pentru ca adevarul sa lumineze, justificindu-ti incapatinarea in omenesc. Nu voi uita dezamagirea ta surpatoare in fata stingerii revolutiei. Nu voi uita ca esti din nou condamnat, retroactiv, LA NON-SENS. Nu voi uita cum aratai in fata celorlati unsprezece necunoscuti, ucisi exact in timp ce iti indurai calvarul, care, ascunsi in aceea groapa, te asteptasera... si te asteptau ... O suferinta atit de nemasurata nu mai poate fi individuala. Ea ne apartine, SI RASPUNDEM pentru modul cum o tratam. Caci o natiune, ESTE MAI MULT DECIT O AGLOMERATIE PRODUCTIVA !

    Ioan Rosca, 26 februarie 1994

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.40 Seconds