Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 114 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Istorie recenta: Radu Portocala. Uitarea exilului?
    Scris la Thursday, March 18 @ 17:00:33 CET de catre asymetria
    Memoria Uitarea exilului?

    Cînd, în iunie 2003, guvernul Năstase a hotărît să înființeze Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc, s-au ridicat destule glasuri care profetizau iminenta acaparare și inevitabila falsificare de către PSD a istoriei luptelor politice duse, decenii de-a rîndul și pe diverse meridiane, de exilații români. Se prevedea subordonarea politică a Institutului și dispariția sub obrocul socialist a arhivelor pe care el urma să le dobîndească și să le centralizeze. Cei care, în frunte cu Dinu Zamfirescu, acceptau, sub o formă sau alta, să intre în structurile Institutului sau să colaboreze cu el, erau acuzați că-și vînd conștiința, că-și reneagă trecutul de opozanți și se vedeau dintr-o dată puși la stîlpul infamiei. Faptul că noua instituție a fost așezată, de la bun început, sub înaltul patronaj al primului dintre exilați, Regele Mihai, nu a schimbat cu nimic această percepție radical negativă.
    Reluare din Ochiul magic, blogul lui Radu Portocala

    Iată, pe scurt, în ce condiții a văzut lumina zilei Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc. Timpul a sfîrșit prin a contrazice funestele profeții: guvernul PSD nu a pretins nici o subordonare, memoria exilului nu a fost confiscată. Mica echipă care s-a constituit împrejurul lui Dinu Zamfirescu a început, cu modestele mijloace care i-au fost acordate, să reconstituie vastul tablou – alcătuit din elemente complexe, adesea desperecheate și contradictorii – al exilului românesc.
    Pentru prima dată, celor patru decenii de existență și de luptă a românilor în afara granițelor țării li se recunoștea oficial caracterul de fenomen istoric și dreptul de a fi studiate de către o instituție a statului. Numirea lui Dinu Zamfirescu la conducerea Institutului constituia un gest de inteligență politică: vechi liberal, opozant al guvernului Năstase, lui i se recunoștea totuși calitatea de excelent cunoscător al exilului, la a cărui viață participase activ. încet-încet, eforturile echipei INMER au început să dea roade. Vechi instituții ale exilului, dar și personalități dintre cele mai diverse îi încredințau spre cercetare și publicare arhivele lor. Studierea fondurilor existente în România – și cu precădere cel al CNSAS –, cu toate dificultățile pe care aceasta le implică pînă în ziua de azi, completau cunoașterea. An după an, cercetările conduse de INMER se concretizau în publicarea de reviste și cărți, în organizarea de colocvii. INMER devenea astfel un element indispensabil în efortul de regăsire, de reconstruire a adevărului despre regimul comunist și consecințele sale.
    în 2009, însă, guvernul Boc a decis că Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc nu mai poate să ființeze ca entitate de sine stătătoare. Exilații, luptele lor, suferințele lor nu mai meritau o asemenea onoare. Luni de-a rîndul, într-o atmosferă de haos instituțional și de permanente incertitudini, a fost pregătită fuziunea lui cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România – o măsură pe care nimic n-o justifica, dar despre care guvernul Boc se obstina să declare că este o consecință a crizei economice. în cele din urmă, structura hibridă a fost înființată sub numele de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România și Memoria Exilului Românesc (IICCRMER), iar Marius Oprea, care conducea IICCR din 2006, și Dinu Zamfirescu au fost demiși scurt timp după aceea. Președinte executiv a fost numit constituționalistul Ioan Stanomir, ale cărui competențe în materie de studiu al crimelor comunismului și de cercetare a istoriei exilului sînt cu totul necunoscute. Ultimul act al scenariului este și cel mai paradoxal: econom pînă la încheierea procesului de dezmembrare al celor două Institute, guvernul Boc a găsit dintr-o dată mijloacele de a spori cu 40% bugetul IICCRMER! Ceea ce dovedește, dacă mai era nevoie, că întreaga operațiune n-a avut o justificare economică, ci a urmărit un scop politic: înlăturarea a doi liberali.
    Ce se va întîmpla acum cu memoria exilului? Cine o va studia? Cine se va ocupa să-i publice cronica? La IICCRMER nimeni nu pare a fi specializat în acest domeniu, iar personalul INMER nu a fost integrat în noua structură. Ce se va întîmpla cu arhivele pe care a reușit să le strîngă INMER? Dacă PSD nu le-a acaparat, cum se temeau unii, iată că guvernul Boc le trece din nou în uitare. Guvernul Boc, despre care putem afirma – culme a ironiei – că este primul de după 1990 a cărui existență se datorează votului exilaților și emigranților! Dispariția INMER este gravă din punct de vedere politic, pentru că ea vădește dorința actualelor autorități românești de a subordona partinic și controla toate instituțiile statului. Dinu Zamfirescu a fost demis nu din motive de incompetență și nici pentru a se realiza vreo economie, ci pentru că este liberal. Această “vină” a unui om atrage după sine dispariția unei întregi instituții de cercetare.
    Dispariția INMER este, totodată, gravă din punct de vedere științific. Studiul istoriei exilului nu este nici un capriciu, nici un cadou făcut celor care, vreme de zeci de ani, din motive politice, s-au aflat departe de țară. Istoria exilului face parte în mod indisociabil din istoria României, iar consemnarea ei este o datorie pe care o avem față de generațiile viitoare. Injusta decizie luată de guvernul Boc de a desființa INMER vitregește memoria națională de unul dintre capitolele ei – și anume de cel a cărui cercetare abia izbutise se intre pe un făgaș normal.
    16-03-2010
    Radu Portocala
    Associated Topics

    Rezistenta


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.34 Seconds