Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 102 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Editoriale: Ioan Rosca. Falsa problema a candidatului ideal
    Scris la Wednesday, October 21 @ 01:20:48 CEST de catre asymetria
    Memoria In ce ma priveste, nu imparatasesc nici un pic tonul ironic (bascalios) pe care trateaza unii tragedia din Romania. Si nici ascunderea cu capul in nisip, in cautarea unor "explicatii" rafinate. Sint absolut convins ca Ion Iliescu, cu exact acelasi discurs, cu exact aceeasi prestatie, ar fi fost infrint, daca Reteaua s-ar fi simtit amenintata de el. Va cistiga oricine e cu ei si va pierde cine e impotriva. Pentru ca ei formeaza o structura enorma, bine organizata, bine insurubata la putere, solidarizata de temeri si interese. Iar in contra lor sint indivizi izolati, jucind un joc politic de aparenta normalitate. Miza din Romania e extrem de mare, nu e o miza politica obisnuita. Este evitata o operatie de justitie extrem de periculoasa. Sint condusi spre mormint ultimii martori suparatori. Se decide oligarhia pentru urmatoarele trei generatii. Cei care formeaza Mafia, vor domina copios Romania.

    Falsa problema a candidatului ideal
    1 Cele citeva mesaje pe tema "candidatului ideal" imi arata, o data in plus, cit de diferite sint perceptiile noastre asupra fenomenului politic actual romanesc. Imi voi expune din nou punctul de vedere, nu din convingerea ca ar fi ADEVARUL, nici din speranta ca ar descoperi SOLUTIA, ci din dorinta de a face astfel auzit glasul paturii (subtiri) a revoltatilor din Romania. Prizonieri ai Securitatii restructurate. Prizonieri ai Mafiei in expansiune. Prizonieri ai populatiei in descompunere.
    2 Pentru ca o candidatura sa se termine cu succes e nevoie : a- de o definire reusita a platformei candidatului b- de o alegere fericita a persoanei lui c- de asigurarea comunicarii corespunzatoare cu electoratul d- de o reactie sanatoasa a acestuia
    Intre conditii exista "si" logic, ele formind o cascada din care lipsa unui etaj asigura esecul. Tocmai de aceea nereusita finala singura, nu poate conduce la o concluzie ferma de genul "candidatul nu a fost bine ales" sau "platforma a fost nepotrivita". Poate ca publicul a reactionat "paradoxal". Poate ca nu a fost asigurata comunicarea.
    Ori, la alegerile precedente din Romania, comunicarea dintre candidatii opozitiei si electorat a fost viciata atit de grav, a fost atit de necorespunzatoare, incit a fost absolut suficenta pentru a interzice succesul candidatilor. Asadar deductia potrivit careia rezultatul acestor alegeri a demonstrat orientarea gresita privind persoana sau platforma, facuta numai in urma insuccesului, este o speculatie, cred eu, derutanta. In conditiile in care alegerile au avut loc, orice candidat al opozitiei, pe orice platforma, ar fi pierdut. Si va pierde si in continuare, caci Tovarasii reusesc sa conserve aceste conditii. Cu asta se ocupa ei, nu cu speculatii isterice despre vidul de competente. In consecinta, eliberarea cade in sarcina tuturor, in sensul schimbarii acestor conditii si nu al asteptarii candidatului providential, sau al declansarii "miss Opozitiei" sub privirile spiritualizate ale "arbitrilor civici"... Aceasta nu inseamna ca fostii candidati sau fostele platforme au fost oportune. Si nici ca alegerea lor neinspirata nu poate compromite pe viitor sansele de reusita. Ea e o conditie necesara, dar nu suficenta si cit timp se conserva cadrul politic actual, e chiar dificil de evaluat. Atita timp cit comunicarea cu electoratul este la discretia aparatului propagandistic al puterii, Supercandidatul si Superplatforma vor esua "misterios". Am asitat (intre 1990-1992) la inexplicabile (in mod natural) insuccese ale personalitatilor care "se dadeau de partea opozitiei". Ca era vorba de Doina Cornea, Ana Blandiana, Victor Rebenciuc, Corneliu Coposu, Octavian Paler, Gheorghe Zamfir, Ticu Dumitrescu, Calin Nemes, Ion Ratiu, Dumitru Dinca, Eugen Ionescu, Radu Chesaru, Toader Stetca, Nica Leon, Nicolae Manolescu, Bacanu,Iaru, Liiceanu, regele Mihai,... de ORICINE, in clipa in care se exprima impotriva Retelei, devenea nepopular ! "Necharismatic" era sa fii batrin, tinar si de virsta medie. "Necharismatic" sa fii femeie sau barbat. "Necharismatici" s-au dovedit intelectualii si ne-intelectualii. "Nedoriti" vechii detinuti politici, vechii ne-mebri de partid, dar si vechii membri de partid. Si asta fulgerator ! De la un capat la altul al tarii, populatia "afla" marile defecte, marile tradari, marile murdarii, planurile ascunse, lipsa de simt politic, pofta de putere si de jaf a acestor personaje. Toata lumea afla... Toata lumea vorbea... Toata lumea era revoltata... Si in final,... se vota ! Daca Ilie Nastase ar fi venit la opozitie, in citeva zile ar fi devenit nepopular. Lumea ar fi aflat. Ar fi judecat. S-ar fi scirbit. I-ar fi reprosat arivismul. L-ar fi denuntat. Nici Hagi n-ar supravietui decit doua zile lucraturii pinzei "oamenilor de bine"...
    3. Nu am sa inteleg niciodata pe cei care s-au mirat si se mira de aceasta "tendentioasa" reactie a electoratului si considera ca activitatea informatorrilor si provocatorilor Securitatii, cit si a propagandistilor ramasi la controlul televiziunii, nu reprezinta o explicatie ! Multi romani "cred" in disparitia peste nopte a aparatului Securitatii, sau cel mult ii aloca "o anume importanta". Dar raminerea in functie a unui enorm aparat de supraveghere, presiune, provocare, diversiune si presiune nu pare a mai alarma acut. De ce ? Sint acceptate garantiile Tovarasilor ramasi singuri la cirma Securitatii. De ce ? Este acceptata incuierea arhivelor ei interne. De ce ? Este acceptata "inposibilitatea" aflarii adevarului despre revolutie si teroristi. De ce ? Este acceptata "incapacitatea" sistemului juridic de a lansa un singur proces pentru abuzurile si crimele din timpul regimului comunist. De ce ? Este acceptata imposibilitatea pedepsirii marilor lovituri in epoca coruptiei, chiar desconspirate. De ce ? Cu multa pudoare subiectul este evitat atunci cind se fac analize savante despre politica romaneasca. De ce ? Tot mai putini cer, ca o conditie prealabila obligatorie pentru recunoasterea "alegerilor", desfiintarea CONTROLABILA PUBLIC a Securitatii. De ce...?
    4.  In ce ma priveste, nu imparatasesc nici un pic tonul ironic (bascalios) pe care trateaza unii tragedia din Romania. Si nici ascunderea cu capul in nisip, in cautarea unor "explicatii" rafinate. Sint absolut convins ca Ion Iliescu, cu exact acelasi discurs, cu exact aceeasi prestatie, ar fi fost infrint, daca Reteaua s-ar fi simtit amenintata de el. Va cistiga oricine e cu ei si va pierde cine e impotriva. Pentru ca ei formeaza o structura enorma, bine organizata, bine insurubata la putere, solidarizata de temeri si interese. Iar in contra lor sint indivizi izolati, jucind un joc politic de aparenta normalitate. Miza din Romania e extrem de mare, nu e o miza politica obisnuita. Este evitata o operatie de justitie extrem de periculoasa. Sint condusi spre mormint ultimii martori suparatori. Se decide oligarhia pentru urmatoarele trei generatii. Cei care formeaza Mafia, vor domina copios Romania. Nu sint atit de naiv incit sa nu observ inertia impartirii in "paturi" si cit e de greu de fapt in capitalism sa mai recuperezi un handicap de start. Copii celor cinstiti se vor angaja in intreprinderile prospere ale copiilor celor ce nu sovaie de la nimic. Pe un astfel de postament moral se va cladi acolo. Stiu ca acasa exista un segment al populatiei prizonier si disperat. Ma doare sufocarea lui. Si constatarea ca majoritatea poporului roman contribuie nu ma deruta. Cred ca am tras lectia care trebuie din "fenomenul Pitesti". Imi pot focaliza atentia asupra acelei probleme pe care cred eu ca Revolutia trebuia sa o rezolve : eliberarea tarii din miinile mafiei securicomuniste (nu o spun bombastic, ci incerc sa sintetizez o formula).
    Fara aceasta pre-conditie electorala nu voi recunoaste niciodata legitimitatea vietii politice romanesti. Si nu voi intra in jocul speculatiilor despre "criza de charisma" sau de "platforma" sau despre "gresita evaluare a electoratului". Succesul prin siretenie (pe care il sugereaza unii naivi) nu-mi apare nici posibil nici dezirabil. Opozitia nu poate pacali Reteaua si in consecinta, nici populatia. Va trebui sa isi asume confruntarea fatisa. Sau mai curind, ar fi trebuit sa si-o asume de mult. Acum citiva ani marsaluiam bezmetic impreuna cu alti citiva "nerabdatori" si chemam la revolutie cu "Acum !". Nu cred ca ne-am inselat. As striga si azi... "Atunci !". Puroiul a erupt si e peritonita. Nu mai e nevoie sa ajungi la bisturiu, mai trebuie sa si localizezi apendicul.Confuza dintr-un cap in altul, slabita de neparticiparea majoritatii cetenilor romani, opozitia e tot mai intens sfatuita sa-si tradeze idelurile pentru a incerca astfel sa le realizeze... Cum ar veni, sa asigure pe romani (si mai ales pe ANUMITI ROMANI) ca nu se va schimba nimic, pentru a fi lasata sa schimbe totul, fara a se atinge de punctele esentiale. Cam astfel imi suna platforma "subtila" pe care unii "analisti" o propun opozitiei. Cu o astfel de platforma e intr-adevar nevoie de un Iliescu pentru a o sustine. Nu ca nu am avea si alti actori de calitate. Dar numai el ar aduce increderea securipublicului subteran care e temelia cladirii electorale romanesti.

    Ioan Rosca
    2 ianuarie 1996 


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.35 Seconds