Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 106 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Restituiri: Flori Balanescu. La capatâiul lui Andrei Vartic
    Scris la Thursday, June 04 @ 20:04:27 CEST de catre asymetria
    Memoria
    Prietena și colaboratoare noastră, Flori Bălănescu, ne trimite un semn de carte în memoria lui Andrei Vartic, scriitor, om de cultură român din Basarabia, adică din Moldova de Est. Om de bine, activ, dăruit cauzei românității din ținutul separat prin forța de țară, ziarist de mare talent. Dar și un adevărta Badea Cârțan al acestui secol. Sit tibi terra levis, Andrei Vartic. Asymetria

    S-a stins Andrei Vartic
    Flori Bălănescu
    3 iunie 2009

    L-am iubit pe „Moș” Andrei… cum își semna epistolele către mine, pe care le scria întotdeauna cu dragoste, chiar și de avea o supărare. Am sunat în zilele ultimului război civil al lui Voronin, eram îngrijorată pentru ei, pentru familia Vartic. Mi-a răspuns Doamna, „Moș” Andrei vorbea la mobil, probabil cu frații lui de lupte, pe față și pe nevăzute, căci niciodată nu a așteptat mulțumiri sau cinstire.
    Știa fiecare locșor din România, așa cum știa Basarabia pe dinafară. Sunt atât de șocată, încât nu știu ce să spun din tăcerea aceasta. încerc să adun imaginile mele cu el. Căra mereu de pe un mal pe celălalt al Prutului cărți. în limba română. Mergea zeci de kilometri pe jos și nu mânca mai nimic. De câte ori se întorcea în Basarabia stăteam cu inima strânsă. Odată a trebuit să îi fac o hârtie dinspre editură, ca să se justifice față de vameșii stăpânirii de la Chișinău. Lucram cu el (ca traducător) la Dezlegând misterele nașterii și morții… a lui Daisaku Ikeda și în ziua aceea avea temeri că îi vor face probleme. S-a stins aseară, la 11 fără 10 minute, la vârsta de 60 de ani.
    Știam că el este acolo și mă simțeam mai în siguranță. Acum, cine va mai bate Basarabia cu piciorul pentru a salva monumente, pentru a lansa cărți în cele mai neașteptate locuri? Vă imaginați că într-un sat din România ar veni localnicii să îi asculte pe insoliții vorbitori? Lansatorii noștri de cărți și idei sunt, în general, apretați și prețioși la vorbă… Cine îi ia în derâdere pe basarabenii „rusificați”, reproșându-le că nu știu să vorbească românește, nu face un gest cu mult mai puțin criminal decât aceia care i-au dezrădăcinat. E și vina noastră (conștiința istorică ar trebui să ne reamintească asta din când în când). I-am lăsat să fie rupți de noi, și ei, aceia mai buni dintre ei, se luptă și azi pentru a se readuna de prin siberii. Așa cum noi, aici, azi (puțini dintre noi) încercăm să ne recompunem șira spinării de prin gherle…
    Când îi „reproșam” unele opțiuni culturale sau politice ale basarabenilor de vază (scriitori, poeți, artiști) îmi răspundea că noi, românii de către Vest, nu pricepem mai nimic din teroarea dublă pe care istoria a pus-o pe ei: mereu lăsați din mână de ai lor, mereu făcuți una cu pământul de către imperiul de la răsărit. Când noi, aici, am îndrăznit cu chiu, cu vai să strigăm „Jos comunismul!”, ei, acolo, muriseră deja pentru limba română, iar distrugerea ființei lor românești în Gulag era aproape desăvârșită. Sigur că avea, are dreptate. Noi, aici, acum, putem simpatiza cu oricine, pentru că ni se pare democratic, putem fi culți, școliți, erudiți și consilierii oricui. Nu am priceput niciodată, însă, de unde provine superioritatea noastră (și cum ar putea fi legitimată) în a-i marginaliza și considera pe românii basarabeni ca pe unii care s-au rupt de la matcă singuri și, tot singuri, s-au rusificat. Avem prostul obicei de a le pune altora în cârcă exact ceea ce nu poate pătrunde mintea noastră. Andrei Vartic știa toate astea. Față de noi, era un înger. El știa să fie fericit, chiar urmărit și hărțuit de KGB, chiar dormind prin parcuri și răbdând de foame, internat cu forța în azile psihiatrice, muncind „ilegal” în Siberia, construind case pentru alții... ca să-și poată conserva ființa și identitatea.
    După 1990 a înțeles că Podurile de flori sunt niște iluzii cataleptice, de anesteziat orori mai mari decât puteam accepta noi. Pot fi frumoase, dar iluzii. înfruntase prea multe, și știa că rănile nu pot fi închise decât dacă pui mâna să le cureți. A colindat Basarabia (și România!), a descoperit și salvat de la distrugere biserici, monumente ale eroilor, a dus cărți românești în cătunele în care au supraviețuit limba și tradițiile românești în lunga noapte a bolșevismului (a fost primul editor al lui Paul Goma în Basarabia, cu Din calidor și Arta refugii), a lansat, în mari biblioteci, în licee, la târguri, cărți ale căror titluri unii nu au curaj nici să le rostească.
    Nevoit să fie un spirit renascentist („Specialist în fizică și spectroscopie; regizor de teatru, actor; om politic; publicist, scriitor; cercetător științific, editor, filozof și promotor al culturii; fruntaș al mișcării de eliberare națională din republica Moldova…” http://andreivartic.org/andrei-vartic/), a vrut renașterea românității basarabene, a crezut în ea și a luptat pentru ea. Moș Andrei, când ne vom revedea mâinile noastre vor fi la fel de calde, vom sta față în față și vom discuta despre poezie, flori și păsări, despre vechile civilizații. Cât am zăbovit pe aici nu a fost posibil, cu regret mi-o spunea, și zâmbea în permanență. Avea o serenitate pe care nu ți-o poate oferi decât o mare suferință, înțeleasă și asumată. Știu că citește în timp ce scriu și plâng, simt că zâmbește și mă mângâie cu privirea. Dincolo, vor fi dispărut înfruntările, caznele conștiinței, oroarea, siberiile în care i s-au topit rudele, voroninii care au transformat lumea în carnagiu, româniile autiste.
    Dumnezeu să îi ierte păcatele, pe care orice om le va fi având, și să îl odihnească!  

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.60 Seconds