Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 68 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Fulgurații: Îngerul Salvator. In Memoriam: Artur Silvestri
    Scris la Monday, December 01 @ 16:47:11 CET de catre asymetria
    Historia oculta Colaboratoarea revistei Asymetria, Aurelia Satcau din Melbourne, ne trimite o evocare a personalitatii lui Artur Silvestri, scriitor minor de un barochism pretios, eseist care a lansat cêtva concepte critice al caror destin in cultura romana va fi probabil lung si sinuos, organizator tenace si inteligent, polemist oficios si agent de taina a unor grupari si regrupari bizare din politichia ante si post ceausista, cercetator curios in domenii neortodoxe, în relatii cu unii dintre cei mai inteligenti daca nu si cei mai curati reprezentanti ai ortodoxiei române recente. Publicam aceasta fulguratie patetica din dorinta de a pastra in memoria noastra pieritoare reactii cât mai diverse la disparitia unui om care ni s-a parut noua misterios, dinamic, tenace, inchis, contradictoriu, darnic, interesat, vag si ambitios. Rendez-vous la judecata de apoi. Sau în arhivele recente.
    Dan Culcer



    Îngerul Salvator - In Memoriam: Artur Silvestri

    O privire mai atentă în adâncurile tainice ale acestui spirit misterios al timpurilor, relevă ceva uluitor: o simbioză unică a două arhetipuri - Senex, înțeleptul, Magisterul par excellence, conștient de presiunea cumplită a istoriei neiertătoare cu aceia ce nu-și sfârșesc ‘zidirea’; pe de altă parte, la antipozi poate, un trubadur ușor mistic, ușor misterios, ingenuu și șoptit, vulnerabil și veșnic îndrăgostit de Taină și de firul ei morganatic și eluziv. Puțini au văzut coexistența de sacru și profan; și mai puțini încă, au văzut pe cele două deodată.
    …din ploaia infernală de afară am intrat în coridoarele sumbre și veșnic întunecate, către biroul unde te așteptasem la un moment dat să te întorci din peregrinări europene. Cunoșteam parfumul de piele și țigară, amestecat cu lemnul și cu lumina bizară trimisă prin geamurile care te priveau ‘de sus’, în semi-subsolul tapetat cu mirosul de neconfundat al cărților. Ai închis ușa și am stat față în față, pentru prima dată, după aproape un an de corespondență învolburată de peste nouă mări și nouă țări. Eram emoționați, căci păruse ușor să plănuim despre Arhetip și despre Reconquista ca între noi, ‘generalii de taină’ ai unei ‘revoluții de taină’, din adâncurile neatinse ale celor ce ‘se cunosc’ dar nu s-au întâlnit încă. În ploaia de afară sirenele isterice ale bulevardului se estompau treptat și încă nu ne puteam spune nimic - corporealitatea aceea, incontestabila noastră existențialitate, ‘atunci’ și ‘colo’, erau de netrecut. Atunci am văzut în spatele ‘Generalului’, dincolo de cele ‘necesare’, ‘trebuitoare’, ‘musai să existe și să fie făcute - pentru că ‘trebuie’, pentru că ‘a pomis’ și crede că ‘așa se cuvine’. Ce am văzut atunci a fost, da, ‘Îngerul lui tăcut’, cum a spus Mariana Brăescu, în așteptare, spectral și răbdător cu cel ce viziona ambiții de ‘descălecător’, nemaiauzite și cel puțin bizare în praful și sub vântul sterp al acestui nou secol de fum și pierzanie. Am plecat fără să fi pomenit nimic despre programele civice, sau arhetipurile salvatoare, sau călugării-cei-sciți, reificate cu toatele în mega-rețele mediatice și livrești - edituri, programe, societăți, reviste, cărți - gravitând deja incomensurabile ca și galaxii electronice unde începutul și sfârșitul își dau mâna sub acest megalit de cuvinte și idei și gesturi cu adevărat ‘salvatoare’.
    Căci asta a vrut: să ne cheme în adâncul de taină al spaimei lui - spaima de a nu putea dezlega ghicitoarea Sfinxului. Oameni ca Napoleon Săvescu sau Alexandru Nemoianu – proximitatea lor începuse să-l liniștească; schimbam emailuri despre calitatea ‘istorică’ a vremurilor ce le trăiam în căutarea Adevărului, și despre ‘cruciații’ săi care-și ridicaseră acum săbiile, tăișul lor sclipind inconfundabil în lumina care înghițea din ce în ce mai mult întuneric. Începuse și el să vadă această lumină și sensul ei ‘arturian’; cavalerii săi îl secondau acum în amploarea și cadența luptei. Îl încurajam adesea, căci îmi imaginam greutatea sarcinii și mai ales legământul făcut - cu Timpul, cu Părinții, cu Istoria, cu Nirvana însăși, indezirabila Nirvană care l-ar fi ținut în dulce-eterna liniște a auto-mulțumirii. Am părăsit biroul mic din Cântăreț Macarie fără să văd Maestul, în liniștea ploii care continua și după ce mașinile se mai răriseră pe bulevardul la fel de urât ca atunci când îl lăsasem, 16 ani în urmă. Lacrimile se amestecau cu ploaia, căci ce întâlnisem acolo era chiar Îngerul, tăcut și misterios, Îngerul Salvator, care nu se vrea în Nirvana, căci fără noi, cei rămași acum, aici, liniștea ei ar fi plicticoasă, și siesta lui ar fi mincinoasă…Știu că nu ai vrut să pleci, drag prieten…Când aprind candela și fumul ei ușor se răsucește în sus, te aștept…Secretul Arhetipului să mi-l aduci primul…și toate celelalte, rând pe rând...
    Aurelia Satcău
    Melbourne, 1 Decembrie 2008

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.52 Seconds