Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 59 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Fulgurații: Titus Filipas. Tablatura metafizica
    Scris la Thursday, November 01 @ 13:22:48 CET de catre asymetria
    Lecturi critice Titus Filipas scrie "
    "În propășirea spirituală a omenirii, toate națiunile pleacă de la același punct, și merg către aceeași țintă, urmând mai mult ori mai puțin același itinerar în Sfera Valorilor, dar în ritmuri proprii și diferite. Unele națiuni întârzie poate prea mult pe acest drum, după cum altele avansează poate prea repede. Limbajul unei națiuni este într-un foarte mare grad o proiecție a ideilor asimilate de acea națiune. Starea limbajului unei națiuni este măsura integrală a progresului acelei națiuni. Și întrucât limbajul este un agregat al ideilor îmbrățișate de un popor, el constituie bogăția culturală quintesențială pentru acel popor." Ideile dintru început ale textului lui Turgot seamănă cu ideile exprimate la începutul aceluiași veac XVIII de cărturarul nostru Dimitrie Cantemir.



    Tablatura metafizică

    În articolul său despre Étymologie din Enciclopedia franceză, un articol inspirat de lectura lui Bonnot de Condillac și Moreau de Maupertuis, Anne-Robert-Jacques Turgot afirmă ceva care ne interesează foarte mult, chiar și acum, deși este limpede că, datorită vicisitudinilor Istoriei, națiunea noastră îl citește pe Turgot doar cu o foarte, foarte mare întârziere : "În propășirea spirituală a omenirii, toate națiunile pleacă de la același punct, și merg către aceeași țintă, urmând mai mult ori mai puțin același itinerar în Sfera Valorilor, dar în ritmuri proprii și diferite. Unele națiuni întârzie poate prea mult pe acest drum, după cum altele avansează poate prea repede.

    Limbajul unei națiuni este într-un foarte mare grad o proiecție a ideilor asimilate de acea națiune. Starea limbajului unei națiuni este măsura integrală a progresului acelei națiuni. Și întrucât limbajul este un agregat al ideilor îmbrățișate de un popor, el constituie bogăția culturală quintesențială pentru acel popor." Ideile dintru început ale textului lui Turgot seamănă cu ideile exprimate la începutul aceluiași veac XVIII de cărturarul nostru Dimitrie Cantemir.

    Mergând pe linia de gândire instituită de filosoful și pedagogul Condillac în "L'Essai sur l'origine des connaissances humaines" (1746), și de savantul Pierre Moreau de Maupertuis în "Réflexions philosophiques sur l'origine des langues et la signification des mots" (1748), Anne Jacques Robert Turgot releva o dinamică a metaforelor ce evoluează într-un sistem de comunicare socială pe care îl denumește "tablature"- "tablatura". În sensul cel mai general dat cu putință cuvântului, "tablatura" este un sistem special de notație muzicală, asupra ideii în sine va fi lucrat la începutul aceluiași veac Dimitrie Cantemir în cartea lui muzicală despre ‘tablatură’, scrisă în rezonanță sufită.

    Dar "tablatura" este și un model pentru principiul identității din logică și pentru Inteligența Artificială. Condillac spusese că limbajul și gândirea „împărtășită” evoluează împreună, și adăuga că limbajul care marchează ideile „împărtășite” pleacă de la strigătele guturale proferate de omul primitiv. Maupertuis folosește ideea că notațiile de gen "tablature" pentru instrumentele cu strune, notații relevate de Dimitrie Cantemir în tratatul său de muzică turcă, mergând în siajul abordării sufite a muzicii, care acordă fiecărei note o stare sufletească, sunt marcajele esențiale ce realizează corespondența cu lumea ideilor.

    Mult mai târziu, în secolul XX, filosoful român Lucian Blaga va înscrie pe această dinamică a metaforelor, adică pe "tablatura metafizică" propusă de Cantemir și Turgot, analogia și metafora "spațiului mioritic" drept semnul distinctiv pentru civilizația românească. Iar Jacques Derrida va reține din tot complexul sufit – semiotic chemat "tablature", sistemul de semne care certifică veridicul –corespondent al Adevărului--, fiece semn de veridicitate fiind "signatura – la signature", influența secolului enciclopediștilor, a secolului XVIII, a lui Dimitrie Cantemir, în crearea acestui cuvânt după cel de a doilea război mondial ! fiind evidentă.

    Titus Filipas
    "
    Associated Topics

    Limba dulce


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.27 Seconds