Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 108 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Polemici: Titus Filipas. Îl iubesc liberalii pe Keynes?
    Scris la Monday, July 09 @ 01:51:22 CEST de catre asymetria
    Lecturi critice Titus Filipas scrie "
    Doctrina economică a britanicului John Maynard Keynes (1883 – 1946) este, în capitalism, tot ce poate fi mai depărtat de doctrina economică liberală. Se știe că doctrina keynesiană aplicată de guvernul unei țări recomandă investiții masive din banii bugetului de stat în infrastructura țării respective. Pe undeva, doctrina keynesiană într –un stat capitalist seamănă cu politica economică a partidului comunist dintr –un stat socialist.



    Îl iubesc liberalii pe Keynes?
    Doctrina economică a britanicului John Maynard Keynes (1883 – 1946) este, în capitalism, tot ce poate fi mai depărtat de doctrina economică liberală. Se știe că doctrina keynesiană aplicată de guvernul unei țări recomandă investiții masive din banii bugetului de stat în infrastructura țării respective. Pe undeva, doctrina keynesiană într –un stat capitalist seamănă cu politica economică a partidului comunist dintr –un stat socialist.
    De la primul său an la putere, guvernarea DA a implementat asiduu ideea keynesiană cum că banii bugetului României trebuiesc orientați spre proiecte de 'infrastructură'. Fără să știu prea multe detalii atunci, comentam pe o revistă electronică : +Aceasta înseamnă, spus pe românește în clar, că alți bani plătiți de contribuabili vor trebui cheltuiți spre achiziționarea de tehnologie occidentală. Dar nu a fost acesta și proiectul stăruitor "implementat" de Nicolae Ceaușescu?+
    Abia prin vara lui 2007, ziaristul Victor Ciutacu dezvăluia în ‘Jurnalul național’ că o fracțiune de minimum 10 procente constituie valoarea comisionului primit pentru implementarea unui proiect de infrastructură. Deci nu este câtuși de puțin vorba despre dragostea într – adevăr cam inexplicabilă a liberalilor români pentru Keynes, ci pur și simplu despre aplicarea mantrei "Greed is good" de către oamenii puternici aflați la guvernarea României prin victoria alianței DA.
    Atunci când guvernul pur liberal condus din anul 2007 de către domnul prim ministru Călin Popescu Tăriceanu, --reamintim, propulsat spectaculos în politica postdecembristă de tatăl său vitreg, marele patriot român și ilustrul cărturar care a fost Dan Amedeo Lăzărescu--, a promis mărirea spectaculoasă a pensiilor unui număr mare de persoane vârstnice cu pensii mici, el se îndepărtează în mod hotărât de la doctrina non – liberală a lui Keynes. Cu alte cuvinte, liberalii aflați la putere nu au decât să renunțe la o fracțiune din investițiile bugetare pentru a constitui automat fondul de pensii de stat. Sigur, la o asemenea politică a pensiilor aderă automat și PSD, însă motivele doctrinare sunt diferite, perfect justificate pentru fiecare bloc politic. Partidul Social Democrat face gestul acesta de sprijinire a legii pensiilor numai pentru că, doctrinar, el trebuie să implementeze o politică egalitariană. Iar PNL, cum am spus, se mai îndepărtează astfel într –o anumită măsură de la doctrina economică a lui Keynes.

    De ce sunt, dimpotrivă, supărați politicienii asociați cumva cu partidul PD, de noua lege a pensiilor ? Putem bănui că unii dintre ei sunt, dacă nu beneficiari în mod direct, atunci apropiați cu unii dintre beneficiarii comisioanelor potențiale din proiectele de investiții. Prin avortarea unor asemenea proiecte de investiții, dispar și acele comisioane. Ne putem întreba cam la cât se ridică valoarea unui comision mediu, primit legal din banii publici, insistăm pe adevărul acesta care poate că încă nu este cunoscut publicului românesc larg. Oricum, cu mult mai mult decât valoarea termopanelor din Zambaccian, celebrul caz de „mare corupție” pentru care este investigat un politician în România de azi. Cred că niște legi trebuie modificate în România.

    Titus Filipas
    "
    Associated Topics

    Societatea de mâine


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.36 Seconds