Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 114 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Istorie recenta: Titus Filipas. Turnurile Yamasaki
    Scris la Saturday, March 17 @ 23:02:58 CET de catre asymetria
    Seismograme Titus Filipas scrie "Cred că îmi fac datoria față de cititorii din acest club select, dacă voi încerca să lămuresc, pe românește, deoarece persoanele care trăiesc în Diaspora probabil că au citit deja articole extrem de edificatoare pe această temă în presa din țara de adopțiune, enigma fenomenului fizic ce a dus la crearea acelei uriașe cantități de pulberi pe străzile New York-ului, precum și misterul prăbușirii ori fisurării ulterioare a unora dintre clădirile alăturate, aparent fără motiv mecanic direct, acesta fiind doar un fenomen de fizică ambientală, în urma atacului terorist din 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene de la World Trade Center.


    Turnurile Yamasaki
    Cred că îmi fac datoria față de cititorii din acest club select, dacă voi încerca să lămuresc, pe românește, deoarece persoanele care trăiesc în Diaspora probabil că au citit deja articole extrem de edificatoare pe această temă în presa din țara de adopțiune, enigma fenomenului fizic ce a dus la crearea acelei uriașe cantități de pulberi pe străzile New York-ului, precum și misterul prăbușirii ori fisurării ulterioare a unora dintre clădirile alăturate, aparent fără motiv mecanic direct, acesta fiind doar un fenomen de fizică ambientală, în urma atacului terorist din 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene de la World Trade Center. S- a scris că pirații aerului au știut la perfecție care erau slăbiciunile structurale ale celor două turnuri, și au acționat în acord cu această cunoaștere pentru a produce maximul posibil de efecte distructive.
    Prăbușirile celor două turnuri, cu destul de multă întârziere după impactul produs de avioanele aflate în zbor de croazieră, fiecare dintre ele cântărind minimum 175 de tone, unul aproximativ la etajul 90, cel de al doilea aproximativ la etajul 60, au lăsat tuturor celor care au privit evenimentele la televizor, dar și martorilor oculari, impresia că în interiorul fiecăreia dintre cele două clădiri, teroriștii ar fi reușit cumva să plaseze cu o anumită anterioritate încărcături explozive, declanșate însă la ceva timp scurs după impactul cu avioanele. Dacă realmente așa s-ar fi petrecut lucrurile, atunci trebuie să spunem că exploziile unor sarcini de plastic abil camuflate undeva între etaje nu ar fi putut principial avea un efect atât de devastator asupra vreunui zgârie-nor din World Trade Center, calculat din start de către arhitecții săi din echipa condusă de Minoru Yamasaki să reziste unor asemenea explozii!

    Nu știu de ce, însă arhitectura celor două turnuri gemene ale lui Yamasaki mi-a amintit la un moment dat structurile Noului Brutalism, din filmul științifico-fantastic 'Total Recall' al lui Paul Verhaeren. Faptul că nu sînt unicul pământean care a avut senzația asta este demonstrat de anunțul reticent că un viitor episod din filmul științifico-fantastic 'Spider Man', care trebuia să arate o uriașă pânză de păianjen țesută în spațiul dintre cele două turnuri, nu va mai fi realizat.

    Stilul arhitectural New Brutalism se bazează într-adevăr pe mult oțel, sticlă și beton, material prezent din abundență și în blocurile twins, iar el este conectat într-un fel cu arhitectura lui Mies van der Rohe, o personalitate care într-adevăr l-a influențat și pe Minoru Yamasaki ! Este interesant că o clădire mai veche realizată de Minoru Yamasaki în 1955 , la Sant Louis, un 'complex de locuit', a cărui fotografie eu nu am reușit să o văd, dar care poate semăna cu decorurile pentru habitat din 'Total Recall', a suferit după douăzeci de ani o soartă similară cu turnurile din World Trade Center : a fost distrusă printr-o explozie, dar acea dinamitare a fost intenționată, clădirea era foarte urâtă. Oricum, deși Yamasaki a fost la început sub influența minimalismului propovăduit de Rohe, el incontestabil și-a dezvoltat ulterior propriul său stil, romantismul decorativ nefuncțional, incorporat și în proiectarea turnurilor gemene din New York. De ce 'decorativ'? Pentru că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în stilul New Brutalism, unde adevărul despre materialele structurale este arătat ostentativ, în clădirile proiectate de Yamasaki oțelul și aluminiul sunt acoperite cu materiale ignifuge, ciment la care se adaugă diverse ingrediente.
    De ce au fost construite două turnuri identice, atât de apropiate, distanța ce le separă fiind de numai 40 de metri, parcursă la vîrf în 1974 de un 'shtroshnaider' sau funambul pe o frânghie, și nu singur un superturn mai mare? Deoarece un turn gigantic, să nu ne înșelăm singuri, înseamnă doar aparent o economie de spațiu pe orizontală. În realitate el necesită o uriașă structură de sprijin aflată mai jos de acel obsesiv repetat cuplu de cuvinte din reportajele de televiziune ce descriau consecințele catastrofei, 'ground zero', nivelul solului. După o suită de o sută de studii pregătitoare, Minoru Yamasaki mărturisea că în aria aceea foarte restrânsă din Manhattan unde beneficiarii practic îi cereau să înalțe un oraș pe verticală, pur și simplu nu a găsit spațiu pentru o bază de sprijin suficient de sigură cerută de construcția unui singur turn foarte mare, așa că a trebuit să recurgă la soluția dedublării, care practic era mai economicoasă în plan orizontal.
    M-am întrebat, și am mai fost întrebat, de unde atâta praf acolo? În unele scene din reportajele TV, oamenii povesteau că pășeau pe străzi printr-un strat de pulberi până la genunchi, aproape ca și cum ar fi fost o depunere de praf vulcanic ! Dar New York 2001 nu a fost noul Pompei, acolo n- a fost erupție vulcanică. A fost praful de acolo rezultatul prăbușirii, ori el se formase în turnuri anterior prăbușirii ? Răspundem de la început că praful, ori cea mai mare parte a lui, a fost cauza prăbușirii, nu un efect al prăbușirii. Paradoxal ce spun, nu? Mă miram la un moment dat că în reportajele de la CNN nu s-a amintit chiar nimic despre acest aspect.
    Să ne întoarcem la fizica dezastrului, pentru a înțelege cauza lui. Dacă rupeți o bucată de hârtie, veți auzi sunetul specific produs prin ruperea hârtiei. Ce pricină anume, la nivelul intimității fizice și chimice din material, a produs acel sunet? Ruperea legăturilor chimice dintre particulele microscopice de hârtie, legături care de fapt produc rezistența mecanică, mă rog, atâta câtă este, a unei coli de hârtie. Ideea respectivă este atât de generală, încât există chiar metode de investigație științifică a fenomenelor ce au loc într-un reactor chimic doar pe baza analizei frecvenței și intensităților asociate ale sunetelor foarte, foarte simple din care se compune orice zgomot complex. În fizică mai există un fenomen care se cheamă acumularea de energie prin rezonanță. De fapt îmi amintesc că am citit pe vremuri într-o carte scrisă de un autor rus, cum că tot la New York, dar înainte de 1900, un escroc (aproape) genial propunea acțiuni de vânzare la o societate de 'acumulatoare de energie' bazate în mod specific pe acest fenomen. Oricum, există regula bine-știută că o trupă de soldați nu trebuie să pășească în cadență în timpul trecerii unui pod, pentru a evita riscul prăbușirii podului la acea critică, am putea chiar spune, de ce nu? catastrofală frecvență de rezonanță. Desigur, în cazul impactului celor două avioane nu se poate vorbi despre ritm și cadență, însă fantasticul șoc mecanic din momentul impactului este inevitabil decompozabil în sunete elementare cu frecvențe bine precizate.
    Oricare etaj de la fiecare dintre cele două turnuri de la World Trade Center din New York era învelit cu panouri exterioare din oțel, panouri întărite cu grinzi de oțel având diametrul de un metru ! Toată acea masă de oțel cumulată cântarea 2500 de tone pe fiecare etaj! Aceasta a dat o mare rezistență inerțială pentru un turn întreg, așa încât el nici măcar nu a dat impresia, cel puțin văzând lucrurile la televizor, că el este deviat cât de cât de la poziția inițială în urma fantasticului impact produs de avion. Însă ceva tot s-a modificat acolo. În primul rând starea de agregare a cimentului ignifug ce acoperă suprafețele de metal, apoi a planșeului de beton al fiecărui etaj, pentru un turn întreg acesta reprezentând un strat cu grosimea de 4 inches (aproape 10 cm) și măsurând aria de 40000 de picioare pătrate. Materialele din care se compune orice beton sunt, în principiu, un liant inițial alcătuit din granule foarte mici, cum este cimentul praf, precum și nisipul sau un amestec format din nisip și pietriș. Adăugarea apei duce la formarea unei legături chimice foarte puternice între particulele de ciment, generându-se astfel o matrice în care sunt ținute strâns atât particulele de nisip, cât și armătura de fier-beton instalată inițial acolo. În momentul impactului, șocul în sine, ca pur fenomen fizic, a cuprins în compoziția lui din elemente și frecvențele ce corespund ruperii legăturilor dintre particulele de ciment. Absorbind o parte din energia șocului, desigur partea strict alocată acelor frecvențe, un însemnat număr dintre acele legături s-au putut rupe, și astfel o mare cantitate din betonul structurii s-ar fi putut transforma în praf chiar înaintea prăbușirii. Oricum, cel puțin așa îmi explic eu originea prafului. Însă cum s -a transmis energia șocului până la planșeurile de beton? Foarte simplu, pentru că betonul de la fiecare etaj practic a fost turnat pe o 'tavă' metalică, iar fiecare 'tavă' a vibrat puternic în momentele șocului.
    Contrar 'tradițiilor' bine stabilite în Noul Brutalism, betonul nu era material destinat să asigure o stabilitate structurală, exceptând fundamentul, în construcția turnurilor lui Yamasaki, din cauza aceasta se spune că arhitectura lui Yamasaki se deosebește atât de mult de Noul Brutalism. În fapt, geniul lui Yamasaki, pentru că dezastrul de la World Trade Center nu pune în cauză geniul său arhitectural, a condus la construcția de tip 'tub de oțel', peste ocean renunțându-se chiar și la ideea pilonului central de beton, încă sacrosanctă în Europa pentru clădirile foarte înalte. Etajele sunt separate prin diafragme de oțel, amintitele 'tăvi' pentru planșeurile de beton, iar stabilitatea clădirii este asigurată de soliditatea legăturii dintre diafragme și 'tubul' exterior de oțel. Chiar dacă, spre deosebire de atentatul din februarie 1993, acum în cele două turnuri nu au mai fost plasate sarcini explozive, avioanele erau atât de încărcate cu benzină, încât fiecare avion în parte s-a comportat practic ca o bombă gigantică.
    Benzina scursă și aprinsă a produs temperaturi foarte ridicate, probabil că în unele locuri până la 2000 de grade Celsius. Poate că dacă izolația de ciment ignifug a pieselor metalice nu era deja fisurată în urma șocului, ea ar fi fost mai eficientă. În realitate, la etajul cu temperatura cea mai mare, metalul s-a topit în zona de unire a diafragmei cu 'tubul', pereții etajului respectiv au flexat spre exterior, iar greutatea etajelor superioare a produs prăbușirile. De ce au căzut totuși atât de diferit cele două turnuri altminteri absolut identice? Teoria spunea că un asemenea turn trebuie să cadă la fel ca un copac tăiat, însă numai turnul sudic s –a comportat de această manieră. Turnul de nord s-a prăbușit practic ca un castel din cărți de joc. Chiar și inginerii care se ocupă de construirea unor asemenea turnuri nu înțeleg, până în momentul de față, motivul deosebirii între prăbușirile celor două turnuri.
    În fine, de ce au căzut, ori au fost grav afectate, clădirile din apropiere? Această întrebare, cerând un răspuns pe măsură, se pune cu atât mai stăruitor , cu cât exista deja o legendă bine edificată privind extraordinara soliditate a subsolului new-yorkez, soliditate ce a permis construirea faimoșilor lui sky-scrapers. În realitate, este prezent, iată, dar să nu ne bucurăm, un numitor comun între zgârie-norii din New York și căsuțele din unele cătune ale României ce încep să alunece pe dealuri. Legătura este un fenomen de fizică ambientală numit 'lichefacția solului'. Evident, înainte de urbanizare Manhattanul era patul de rocă al unui ghețar topit acum zece mii de ani. Însă urbanizarea a însemnat alternare ciclică de construcții, demolări, excavări, astfel încât acum cea mai mare parte a subsolului este umplutură tasată. Or, în cazul unui șoc puternic, cum a fost cel produs de impactul turnului cu avionul, întreaga construcție a acționat ca un fel de levier, multiplicând forța de impact asupra solului.
    Seismografele Universității Columbia din New York au înregistrat fiecare ciocnire ca un cutremur de pământ de gradul 2,4 pe scala Richter ! Energia introdusă brusc în 'umplutură' a produs o 'lichefacție', un fel de lichefiere temporară a subsolului ce s-a propagat până la o distanță de zece cvartale. Această reducere extrem de semnificativă, chiar dacă pe termen scurt, a rezistenței terenului a antrenat în clădirile din vecinătate detensionari și retensionări, urmate de fisurări iar în unele cazuri extreme chiar prăbușiri (Seven WTC) .
    Titus Filipas
    Text din 2001 "
    Associated Topics

    Memoria


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.44 Seconds