Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 68 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Istorie recenta: Titus Filipas. Nicolae Ceausescu, prima victima a mineriadelor
    Scris la Wednesday, February 28 @ 15:58:16 CET de catre asymetria
    Historia oculta Titus Filipas scrie "De la feroviarii care lucrau pe acea linie care ducea în Valea minieră a Jiului, tatăl meu află despre șocul psihic cumplit suferit de Nicolae Ceaușescu în august 1977. Ceferiștii erau în general niște oameni foarte bine recrutați, și foarte bine verificați pe planul testelor psihologice și de inteligență.
    Spre deosebire de comentariile tendențioase făcute la postul de Radio Europa Liberă despre conflictul din august 1977 pe Valea Jiului, ceferiștii din Valea Jiului interpretau altfel evenimentele văzute de mineri, și provocate chiar de mineri. Ei povesteau că violența minerilor, orientată direct împotriva lui Ceaușescu Nicolae, care venise acolo pentru o discuție pe bază de bun simț și fără vreo gardă, provocase o modificare bruscă și bizară în comportamentul lui Nicolae Ceaușescu. El a fost astfel prima victimă a mineriadelor. După acel imens șoc psihic, mintea lui Nicolae Ceaușescu nu a mai fost capabilă să construiască judecăți de valoare și să ia decizii corecte.


    Nicolae Ceaușescu, prima victimă a mineriadelor ?
    O parte din vara fierbinte a lui 1977 mi-am petrecut-o la Poiana Brașov. Auzindu- mă lăudând vremea continuu însorită, una dintre persoanele care lucrau în stațiune a remarcat că nu mai văzuse până atunci așa ceva.
    Din cauza cutremurului din luna martie1977, erau puțini turiști vest?europeni în stațiune, dar mulți turiști nord ? americani. De fapt primii americani cunoscuți atunci i-am întâlnit în Brașov. Mă interesau informațiile pe care le purtau cu ei. De la o profesoară de Arte Frumoase, care preda la colegiul unui mic orăș din Preerie, am aflat despre imensa valoare de civilizație chemată Aghia Sophia. Profesoara americancă abia aștepta să plece la Constantinopol cu un avion Tarom, companie care oferea atunci cele mai ieftine curse. ?Tocmai pentru a putea vedea Aghia Sophia?, mi- a explicat, vizitase România cu o cursă Tarom.
    Fiind împreună cu prietenii americani în sălile muzeului de artă din Brașov, un veteran din cel de al doilea război mondial, de fapt un polonez care luptase ca voluntar în bătălia de la Monte Cassino, m?a întrebat brusc dacă eu cred că președintele Nicolae Ceaușescu este un patriot. Am răspuns spontan și cu totală sinceritate: ?Da!?. A rămas profund dezamăgit. Dar eu știam, din experiența mea ca student al Universității din București, că persecuțiile securității împotriva studenților erau ghidate de sinistrul activist universitar Dan Marțian, prietenul tovarășului (ulterior domnului) Ion Iliescu. Iar ?eminența cenușie? (sau ?șarpele?, cum îi spunea ilustrul profesor universitar clujean și luptător anticomunist Raoul Voicinschi) din umbra revoluționarului Ion Iliescu se chema tot Dan Marțian, bănuiesc că este vorba despre același personaj, nu este coincidență de nume.
    M-a descumpănit atunci întrebarea, și reacția americanului de origine poloneză auzind răspunsul meu. Părea că știe mai multe decât spune. Ne-am despărțit de prietenii noștri americani cunoscuți în Brașov, și am urcat spre Poiană. Dornici de ?taină oltenească?, am telefonat prietenilor craioveni care stăteau într-o cameră la hotelul Alpin. Sophie și Ion Ilie Iosif (el este profesorul de Limba Română care a îngrijit cele trei numere, unicele! ale revistei Omicron), de obicei dispuși la ?taină?, ne invitau acum să privim la televizor: Era marele miting organizat al minerilor de la exploatările decopertate de lignit din Oltenia. Am privit fără să înțeleg prea multe. Americanul acela care luptase în Italia părea să știe ceea ce eu încă nu aflasem.
    Firește, puteam să ascultăm Radio Europa Liberă. Dar aveam să aflu mai multe detalii psihologice interesante în Craiova. De data aceasta de la un veteran român din cel de al doilea război mondial : tatăl meu, tehnician la C.F.R. ? ?cea de a doua armată?, aceasta sună aproape ca refrenul unui cântec de luptă! Se ocupa, printre altele, și de spațiile verzi ale căii ferate, ?Plantații și Amenajarea Zonei era denumirea oficială a sectorului său?, de la Craiova pînă la Tîrgu Jiu.
    De la ceferiștii care lucrau pe acea linie care ducea în Valea minieră a Jiului, tatăl meu află despre șocul psihic cumplit suferit de Nicolae Ceaușescu în august 1977. Ceferiștii erau în general niște oameni foarte bine recrutați, și foarte bine verificați pe planul testelor psihologice și de inteligență. Pentru că în general, se știe, feroviarii nu au voie să facă greșeli. La C.F.R. nu funcționa nici în capitalism și nici în comunism regula : ?Din greșeală în greșeală spre victoria finală!?. Pentru aceasta, psihologilor care lucrau în laboratoarele C.F.R.-ului li se permitea să folosească literatura de psihologie scrisă de Nicolae Mărgineanu (vezi pentru documentare cartea apărută în anul 2006 la Editura Polirom: "Nicolae Mărgineanu, un psiholog în temnițele comuniste", scrisă de doamna Cristina Anisescu). Dar în general vorbind, ura colegilor universitari de breaslă este cumplită. Astfel, universitarul Nicolae Mărgineanu a fost trimis la grea închisoare comunistă din cauza acuzațiilor formulate de universitarul clujean Alexandru Roșca. După 1989, profesorul universitar clujean Alexandru Roșca îi acordă o dubioasă diplomă de ?Doctor în psihologie? impostorului Mircea Miclea, ajuns după alegerile din 2004 ministru al Educației și Cercetării la recomandarea președintelui României, Traian Băsescu. Probabil că în luarea acelei decizii a contat mult criteriul: ?Băutor și dansator?.

    Spre deosebire de comentariile tendențioase făcute la postul de Radio Europa Liberă despre conflictul din august 1977 pe Valea Jiului, ceferiștii din Valea Jiului interpretau altfel evenimentele văzute de mineri, și provocate chiar de mineri. Ei povesteau că violența minerilor, orientată direct împotriva lui Ceaușescu Nicolae, care venise acolo pentru o discuție pe bază de bun simț și fără vreo gardă, provocase o modificare bruscă și bizară în comportamentul lui Nicolae Ceaușescu. El a fost astfel prima victimă a mineriadelor. După acel imens șoc psihic, mintea lui Nicolae Ceaușescu nu a mai fost capabilă să construiască judecăți de valoare și să ia decizii corecte.

    Titus Filipas
    "

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.38 Seconds