Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 77 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Bio-bibliografii: Culcer, Dan
    Scris la Thursday, September 14 @ 13:18:13 CEST de catre asymetria
    Colaboratori Dan CULCER, scriitor, critic literar, traducator, ziarist, redactor fondator (1971) al revistei Vatra din Tirgu Mures. Nascut la 15 iunie 1941 in Sulina (judetul Tulcea),in refugiu din Ardeal, ca fiu al mediculului, Alexandru CULCER (n. Lenghel, schimbarea patronimului prin preluarea numelui mamei, Sofia Culcer, publicata in Monitorul oficial 1934 sau 1935) si al profesoarei de limba romana (licentiata la Cluj), Ersilia (n. GUTU), un maramuresean greco-catolic si o banateanca ortodoxa.

     Dan CULCER, scriitor, critic literar, traducator, ziarist, redactor fondator (1971) al revistei Vatra din Tirgu Mures. Nascut la 15 iunie 1941 in Sulina (judetul Tulcea),in refugiu din Ardeal, ca fiu al mediculului, Alexandru CULCER (n. Lenghel, schimbarea patronimului prin preluarea numelui mamei, Sofia Culcer, publicata in Monitorul oficial 1934 sau 1935) si al profesoarei de limba romana (licentiata la Cluj), Ersilia (n. GUTU), un maramuresean greco-catolic si o banateanca ortodoxa.
    A trait obsedat de peisajele vazute in fotografiile de familie si de povestile tatalui despre atmosfera de la Sulina, despre colonelul francmason Babel Ulich, care a semnat ca martor pe actul de nastere, despre calatoriile la Insula Serpilor, despre vinurile de Samos daruite de armatorii greci, despre Delta si despre sturioni, despre spionii rusi sau lipoveni, asa incit indata ce a a avut independenta necesara, in 1956, a facut o calatorie la Sulina ca sa vada casa unde s-a nascut.
    Studii elementare incepute la Sighisoara (1947), liceul la "Emil Racovita" din Cluj din 1952, maturitatea (=bacalaureatul) obtinuta în 1957, la 16 ani. Coleg cu viitorul bas-bariton Dan Serbac, cu medicii Dan Macavei, Marius Rimbasiu, Sergiu Granescu, cu inginerul Horea Giurgiuman, cu lingvistul Gabriel Vasiliu. Unii colegi de liceu au emigrat rapid, asa ca dintr-o clasa de 30 de elevi, jumatate traiau la 10 ani dupa bacalaureat in Europa occidentala.
    Dupa incercari nereusite in 1957 si 1958 de a intra la medicina sau la istorie (amindoua facultati unde se aplica "numerus clausus" contra copiilor de burghezi), reuseste sa-si "transfere" dosarul la facultate de filologie romana a Universitatii Bolyai din Cluj. Cunostiintele de limba maghiara pe care i le cultivasera mama si unchiul, ambii bilingvi, îi folosesc si ulterior, caci pe aceasta baza, ca diplomat (=echivalat ca licentiat in Franta) al facultatii de filologiei, specialitatea limba si literatura romana, a unificatei (1959) universitati "Babes-Bolyai", este repartizat in 1963, la propunerea profesorului universitar Mircea Zaciu, ca preparator universitar la Institutul maghiar de teatru din Tirgu Mures. Fondeaza impreuna cu citiva prieteni, Romulus Guga si Mihai Sin, revista Vatra care apare in mai 1971.Dan Culcer devine redactor de rubrica, redactor sef-adjunct, ca apoi sa fie "degradat" ca publicist-comentator, si in fine sef de sectie in urma citorva "gafe" politice intentionate, expresia a unei opozitii politice precaute dar tot mai manifesta.
    Dupa mortea redactorului-sef Romulus Guga, intra intr-o zona de turbulente in relatiile cu colegii. Intretine relatii de taina cu unii reprezentanti ai exilului politic (M. Lovinescu si V. Ierunca, ca atitia altii dintre colegii sai de condei, fara sa afle ca exista solidaritati), face calatorii in Franta si Belgia ca membru al Societatii Jules Verne si al Societatii sociologilor de limba franceza, prezinta comunicari despre utopia negativa (=distopia) a lui George Orwel (in 1984 la Cerisy la Salle, ca bursier al " Fundation pour une entr'aide intellectuelel européenne "). Scrie studii despre cenzura si are tupeul sa incerce sa le publice in Vatra, sub titlul " Listele de "uvrajuri prohibarisite" ". Nu e cooperant cu autoritatile, aduce carti interzise care i se confisca la vama, îi umbla gura in public si incurajeaza diversi contestatari. Incepe sa fie urmarit de Securitate, telefonul si corespondenta supravegheate (vezi Cartea alba a Securitatii, editia M. Pelin, unde se propune "urmarirea sa operativa"). E izolat in redactie si sfirseste prin a planui o plecare defintiva in Franta in grup, cu toata familia sa de sase persoane, plecare pe care o organizeaza in taina si eficient. In august 1987, primeste viza de iesire si ajunge in Franta in octombrie, prin reintregirea familiei. Dan Culcer cere azil politic, care i se acorda imediat de catre Oficiul francez pentru refugiati si apatrizi -OFPRA).
    Dupa citeva stagii de formare in domeniul utilizarii ordinatoarelor in presa, devine el insusi formator si lucreaza intermitent pentru CFPJ -Centre de formation et perfectionnement des journalistes, in calitate de conferentiar-ziarist.
    Experiente neconcludente si scurte in citeva redactii pariziene ca secretar de redactie ("Alternances", revista editata de fiica publicitarului evreu Marcel Bleustein (Blanchet) - agentia Publicis- pentru comunitate ; "Argus", o revista lunara de asigurari ; "Africa International").
    Face o cariera de grafician pe ordinator si de ziarist, secretar de redactie, in presa sindicala franceza, fiind sef de serviciu Editura la Confédération française démocratique du travail (CFDT-Santé) incepind cu 1993. Intre venirea sa in Franta si momentul in care i se ofera un post stabil, face ziaristica ocazionala si prost retribuita la posturile de radio franceze ( Radio France International, serviciul român) si engleze (BBC, serviciul roman), sau neretribuita - la Radio Solidarnosc (un post parizian al rezistentei anticomuniste poloneze, la carui studio era linga Place du Tertre, in Montmartre, unde se intilneste cu exilatii mai vechi Dinu Zamfirescu, Antonia Constantinescu si Radu Portocala).
    Revolutia romana si prabusirea statelor socialiste ii dau de lucru in mod neasteptat. Lucreaza oficial ca traducator pentru o agentie de subtitraje video (Videoadapt), colaboreaza in perioada "revolutiei" din Romania (decembrie 1989-februarie 1990) cu studiorile de televiziune TF1, A2 si La 5 din Paris, ca traducator-interpret.
    Onorariile substantiale obtinute astfel in citeva luni ii permit sa se aventureze intr-o lunga expeditie de recunoastere, in compania etnologului francez Claude Karnoouh, de la Oradea la Bucuresti, prin Maramures si Secuime, din care aduce nu doar observatii despre lumea veche care parea ca nu se mai darima, fixate intr-un reportaj, "Periplu pentru descoperirea tarii mele" (pubblicat in franceza de revista anarhista "Iztok", ci si noua ore de imagini video HI 8 mm de maxim interes pentru istoria recenta, din zone neacoperite de emisiunile in continuu al Televiziunii Romane "Libere". O parte din imagini sunt distruse prin neglijenta agentiei Videodapt, citeva casete, copii Betacam, supravietuiesc in arhivele Culcer (ele contin un interviu cu Mihai Sora, ca ministru al Invatamintului ; o lunga dezbatere in cadrului Grupului de dialog social la care fusese invitat generalul Chitac ; scene din periferia Bucurestilor in perioda preelectorala ; manifestari al Bisericii greco-catolice la Cluj ; un interviu cu Mircea Zaciu, reuniuni politice de fondare ale UDMR la Cluj si Sf. Gheorghe, discutii cu profesori si studenti la Tirgu Mures pe tema invatamintului medical universitar maghiar, etc.)
    Infiinteaza in mai 2000 revista electronica (on line) Asymetria (http://www.asymetria.org), care se reinoieste trimestrial, cu peste 3 000 de vizite pe luna. La 7 decembrie 2000 infiinteaza grupul de discutii Yahoo : Societatea de maine (http://fr.groups.yahoo.com/group/societatea_de_maine/) cu in jur de 100 de membrii stabili.
    S-a recasatorit in Franta a treia oara cu Marie-Claire, ziarista franco-kabyla.
    A publicat volumele :
    " Un loc geometric " (texte), Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1973
    " Citind si traind literatura ", eseuri de sociologia literaturii, Editura Dacia, Cluj, 1976
    " Serii si grupuri ", eseuri de sociologia literaturii, Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1981
    Traduceri din maghiara
    Domokos Samuel, " Octavian Goga, anii studentiei ", Editura Kriterion, Bucuresti,
    Markovits Rodion, " Garnizoana din Siberia ", Editura Kriterion, Bucuresti
    Markovits Rodion, " Garnizoana din Siberia ", editia a doua, Editura Dacia, Cluj, 2002.
    Prefateaza traducerea din rusa realizata de Ioan Radin (Peianov) a prozelor lui Daniil Harms, sub titlul "Un spectacol ratat" Editia a doua, ne varietur (retiparire ilegala si abuziva), Editura Paideia, Bucuresti.
    Colaboreaza pina in 1987 la revistele " Vatra " (unde devine redactor pentru Franta dupa 1990), " Viata Romaneasca ", " Tribuna ", " Steaua ", " Familia ", " Convorbiri literare, Romania literara, " Ateneu ", " Tomis ", " Utunk ", " Korunk ", " Ifjumunkas ", " Igaz Szo ", etc.
    In Franta colaboreaza la revistele " Hermes " (CNRS), " Iztok ", " Cahiers de l'Est ", " Lupta ", " BIRE " si la " Curentul " (Germania).
    Fundeaza la 13 mai 1991, impreuna cu alti ziaristi romani, Asociatia Jurnalistilor Romani-Ouest, cu sediul la Paris.
    Dupa 1990 continua colaborarea la presa din exil, " Origini" (SUA) si reia colaborarea cu presa din Romania : publica poeme cindva interzise, fragmente de jurnal, studii si amintiri, in " Familia ", " Viata romaneasca ", " Vatra ", in ziarele " Telegraful " (Constanta), " Expres magazin ", " Romania libera " (unde este din 1990 corespondent salariat dar neplatit).

    Associated Topics

    Memoria


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.26 Seconds