Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 78 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Poluatorul plătește ?
    Scris la Friday, July 07 @ 22:37:25 CEST de catre asymetria
    Geopolitica Titus Filipas scrie " Principiul poluatorul plătește vorbește de la sine despre semnificația lui. Acest principiu este folosit de câteva decenii in “clubul țărilor bogate” adică în O.E.C.D. (Organizația Economică pentru Cooperare și Dezvoltare). Trebuie spus că în general principiul „Poluatorul plătește” este o regulă de bază în materie de politică ambientală. Totuși merită să fie subliniat faptul că taxa plătită pentru deterioarea mediului prin poluare este în absolut toate cazurile net inferioară deteriorarii produse în mediu. Anumite studii apreciază că deterioarea reală în mediu depășește cu câteva ordine de mărime (de cel puțin 100 de ori, poate chiar mai mult de 1 000 de ori) valoarea taxei plătite unei autorități statale pentru respectiva deteriorare a mediului. Deși pare corect, principiul „Poluatorul plătește” este în realitate foarte deformant.

    Principiul „Poluatorul plătește”

    Este necesară determinarea strategiei destinate rezolvării problemei poluării. Deciziile ce trebuiesc luate pe plan internațional pentru a putea face față evoluției actuale a climatului țin de un proces colectiv ce trebuie să ia în considerare, în interesul generațiilor actuale și ale celor ce vor veni, chestiuni care nu se adresează doar eficacității, ci și eticii normative. E necesar să aruncăm o privire în sfera judecăților de valoare folosite pentru combaterea poluării. Reamintim, „judecățile de valoare” țin de ceea ce se cheamă cunoașterea prudențială. Lupta cu poluarea cere obligatoriu alegerea unui “itinerar cu săgeți” în Sfera Valorilor.
    Politicile de mediu adoptate de fiecare țară trebuie să țină cont de articolele 3 , 4.2a și 11.2 ale Convenției cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC), de principiul 2 al Declarației de la Rio de Janeiro, precum și de principiile generale ale dreptului internațional.
    Echitatea este un aspect important al politicilor climatice adoptate de statele semnatare ale documentului UNFCCC. Se face referire la echitate în articolele 3.1, 4.2a si 11.2. În articolul 3 al UNFCCC găsim înscris : ”Părțile trebuie să protejeze sistemul climatic pentru beneficiul generațiilor prezente și viitoare ale omenirii, pe baza echității și în acord cu responsabilitățile lor comune dar diferențiate, și în funcție de capabilitățile lor respective. Deci Părțile ce aparțin țărilor dezvoltate trebuie să își asume rolul conducător în combaterea schimbărilor climatice și a efectelor adverse ce le însoțesc”.
    În limbajul curent, cuvântul echitate desemnează caracterul de imparțialitate, de conformitate cu ceea ce se numește îndeobște “justiția naturală”.
    Se face o distincție între echitatea între generații și echitatea între țări, sau echitatea internațională.
    Politica de rezolvare a efectului de sera antropic pune problema echității între generații, căci generațiile viitoare nu sunt în măsură să influențeze direct politicile de management ambiental adoptate astăzi, ce ar putea să se repercuteze negativ asupra bunăstarii lor, și de asemenea ele nu ar mai putea să fie compensate pentru reducerea bunăstării lor viitoare antrenată de politicile economice și de mediu actuale (am putea parafraza un scriitor român clasic pentru a defini echitatea între generații : “Lumea nu este a noastră, ci a urmașilor urmașilor noștri !”). Dezvoltarea sustenabilă ori durabilă, în sensul pe care - l dă Raportul Bruntland acestui concept, este o politică de abordare a creșterii economice care permite asigurarea echității între generații. Însă dificultatea punerii sale realiste în practică poate fi întrevăzută chiar și dintr - o simplă analiză a mecanismelor de evaluare a echității între generații. Specialiștii în resurse în general sunt de acord nu doar că nu este posibil, dar că nu este nici măcar necesar să se asigure generațiilor viitoare aceeași cantitate din toate resursele naturale, exact la nivelul pe care îl posedăm noi astăzi. Din punctul de vedere al unor specialiști, există unele resurse unice care sunt de neînlocuit. Însă pentru alți specialiști, generațiile actuale pot compensa reducerea calitativă și cantitativă a resurselor ecologice prin dezvoltarea altor resurse. O dezvoltare sustenabilă pretinde că exploatarea resurselor naturale epuizabile precum și degradarea mediului să fie convenabil contrabalansate, de exemplu printr - o creștere a inovației tehnologice suficient de importantă, astfel încât generațiile viitoare să se bucure de un standard de viață cel puțin egal cu cel de acum. Infrastructura și cunoștințele pot servi ca substitut la reducerea resurselor naturale, desigur atâta timp cât există un mediu înconjurător sănătos. Această chestiune este esențială pentru aplicarea principiului de echitate între generații.
    Actualizarea este principalul instrument analitic de care se servesc economiștii pentru a compara efectele fenomenelor economice din perioade diferite. În ceea ce privește estimarea cantitativă, alegerea valorii raportului, coeficientului sau ratei de actualizare are o mare importanță tehnică pentru analizarea politicilor de prevenire a schimbărilor climatice, căci orizontul de timp este foarte extins, iar costul atenuării are tendința sa fie resimțit mult mai repede decât beneficiul deteriorărilor mediului ce au fost evitate prin adoptarea acelor politici. Cu cât acest raport de actualizare este mai ridicat, cu atât beneficiile viitoare devin mai neglijabile, și cu atât mai mult costurile prezente devin mai importante în analiză.
    Alegerea unui raport de actualizare public pune de asemenea chestiunea valorilor economice, căci el este intrinsec legat atât cu costul măsurilor actuale cât și cu pierderile pe care riscă să le sufere generațiile viitoare dacă nu este adoptată nici o măsură de prevenire a deteriorărilor din mediu.

    Cea mai bună manieră de a alege un raport de actualizare este și va rămâne fără îndoială o chestiune insolubilă. Acesta - i unul dintre motivele pentru care valoarea raportului de actualizare diferă de la o țară la alta. În general, analiștii fac apel la un set de valori pentru raportul de actualizare atunci când abordează studiile de sensibilitate a bunăstării economice de condițiile de mediu. Trebuie de asemenea să se admită că un raport de actualizare public presupune în mod tacit că toate efectele să fie reductibile la echivalentul lor în consum. Acest aspect face dificilă aplicarea raportului de actualizare la incidentele evoluției climatului care nu se pot corela cu ofertele și cererile economiei de piață, ori care din rațiuni etice ori practice nu pot să fie traduse în unități de consum.
    În privința echității internaționale, sintagma “responsabilități comune dar diferențiate” a introdus mărul discordiei în găsirea unui principiu comun pentru aplicarea Protocolului de la Kyoto, ori ale acordurilor post-Kyoto. Există mai multe interpretari ale principiului de echitate internațională. Iată câteva dintre acestea :
    În acord cu principiul de echitate kantian, fiecare țară ar alege un nivel al reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cel puțin tot la fel de mare ca și nivelul de reducere uniform care ar vrea să fie adoptat de către toate celelalte țări, asigurându - se că preferințele adevărate de reducere sunt transparente, astfel încât fiecare țară își asumă o sarcină relativă a costului egală cu ceea ce așteaptă de la alte țări.
    Principiul egalitarian este favorizat de multe dintre statele în curs de dezvoltare, pentru că el ar deplasa cea mai mare parte a costului rezolvării către țările dezvoltate, unde venitul pe cap de locuitor este mult mai mare.
    Principiile de echitate orizontal și vertical caută să distribuie costurile relativ la valoarea P.I.B. - ului fiecărei țări (P.I.B.-ul în valoare adiționează bunurile produse la valoarea lor de piață). Semnificațiile termenilor orizontal și vertical în acest context sunt similare cu semnificațiile lor din dezbaterile privind politica impozitelor : orizontal înseamnă să - i tratezi pe cei egali în mod egal, iar vertical înseamnnă creșterea sarcinii pe măsură ce capacitatea de a plăti crește.
    Principiul maxi - min ar putea maximiza bunăstarea socială din țările în curs de dezvoltare, prin distribuirea majorității costurilor rezolvarii problemei efectului de seră antropogenic către națiunile mai bogate.
    Principiul suveranității în forma sa cea mai strictă implică sarcini simetrice ale costului rezolvării pentru țările dezvoltate, și pentru țările în curs de dezvoltare.
    Principiul consensual înseamnă pur și simplu aserțiunea că însuși procesul de negociere politică a problemelor climatice va conduce în final la un rezultat echitabil.
    Principiul negocierii suverane este o variantă a principiului consensului.
    Principiul poluatorul plătește vorbește de la sine despre semnificația lui. Acest principiu este folosit de câteva decenii in “clubul țărilor bogate” adică în O.E.C.D. (Organizația Economică pentru Cooperare și Dezvoltare). Trebuie spus că în general principiul „Poluatorul plătește” este regulă de bază în materie de politică ambientală. Totuși merită să fie subliniat faptul că taxa plătită pentru deterioarea mediului prin poluare este în absolut toate cazurile net inferioară deteriorarii produse în mediu. Anumite studii apreciază că deterioarea reală în mediu depășește cu câteva ordine de mărime (de cel puțin 100 de ori, poate chiar mai mult de 1 000 de ori) valoarea taxei plătite unei autorități statale pentru respectiva deteriorare a mediului. Deși pare corect, principiul „Poluatorul plătește” este în realitate foarte deformant.
    Principiul capacității de plată ar aloca majoritatea costurilor rezolvării problemei efectului de seră națiunilor celor mai bogate ; națiunile în curs de dezvoltare ar urma de asemenea să plătească mai mult pe măsură ce bogăția lor va crește.
    Principiul compensării sau regula lui Pareto ar implica plăți prin transferuri de venituri sau investiții economice ale țărilor mai bogate în țările mai sărace.
     
    Titus Filipas


    "

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.38 Seconds