Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 49 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Poeme: Ioan Vasiu. Poeme urmate de un cv.
    Scris la Monday, September 29 @ 15:45:15 CEST de catre asymetria
    Distribuitor de afise
    Ioan Vasiu s-a născut la data de 4 ianuarie 1949, în comuna Periam din județul Timiș, fiind al treilea copil al familiei Victor și Valeria Vasiu.
    Școala generală și liceul le-a urmat și absolvit în comuna natală și din acea perioadă datează și primele încercări literare , unele dintre poeziile sale fiind adeseori afișate la gazeta de perete a instituției de învățământ sau recitate la serbările organizate de școală. Pentru că nu a reușit la examenul de admitere la Facultatea de Filologie din Baia Mare, în vara anului 1967, când a terminat liceul, a fost încorporat în armată, în luna februarie a anului 1968.


    Să știi...

    să știi iubita mea că te anunț
    când voi intra în visul tău desculț
    să știi că-ntr-un poem o să te strig
    când de singurătate-mi este frig

    să știi iubita mea că o să plâng
    într-un amurg sălbatic și nătâng

    să știi că-ntr-un târziu o să te rog
    îngenuncheat precum un inorog

    să știi că într-un vers vreau să m-ascund
    cum mă ascund sub sânul tău rotund...


    Dragoste

    când voi muri va ninge cu petale
    de trandafiri peste iubirea mea
    și va ploua cu lacrimile tale
    peste țărâna umedă și grea

    eu voi păși pe un covor de stele
    tu vei rămâne-n urmă tot mai tristă
    și mă voi pierde-n nopțile rebele
    cum dorul se ascunde-ntr-o batistă

    când voi muri va bate-n catedrală
    un clopot spânzurat de-o amintire
    și va rămâne casa noastră goală
    ca un poem de dragoste subțire...


    Curcubeu

    atâția nori
    dansând
    în jurul
    meu
    și tu
    râzând
    precum un
    curcubeu...




    Singur

    singur
    într-o gară
    tristă
    ca un
    ceferist
    manevrant
    fluturând
    o batistă...


    Tăcere

    atâta tăcere
    încât
    pe bolta
    înstelată
    se aud
    îngerii
    furându-și
    unii altora
    câte un
    sărut...


    Prin noaptea beată

    aleargă fluturii prin noaptea mută
    când stelele cu luna se sărută
    aleargă insomniile prin oase
    și curg încet poemele frumoase
    aleargă supărarea despletită
    și se ascunde-n scorburi de răchită

    aleargă totu-n jurul meu deodată
    când cântă greierii prin noaptea beată...


    Sfat părintesc
    -copiilor mei-

    când numele-mi va fi
    doar amintire
    când peste poezia mea
    vor crește flori
    această carte
    răsfoiți-o uneori
    lăsând ca visul meu
    prin voi
    să mai respire...


    Cu tine-n gând

    m-am răsfățat cu tine-n gând o noapte
    m-am tulburat cu tine-n gând o zi
    aveai pe buze iz de pere coapte
    și în priviri nori reci și cenușii

    m-am bucurat cu tine-n gând o vară
    m-am întristat cu tine-n gând un an
    ascunsă într-un stup cu miere-amară
    tu mă chemai cu râsu-ți diafan


    La Orăștie

    undeva pe deal la Orăștie
    viața curge ca o poezie

    undeva pe străzi la Orăștie
    vântul amintiri mai adie

    undeva prin munți la Orăștie
    îngerii ne cheamă și ne-mbie

    undeva sub pod la Orăștie
    se ascunde toamna cea zglobie

    undeva în gară-n Orăștie
    trenul că zapadă întârzie...

    Ioan Vasiu
    IOAN VASIU
    Curriculum vitae


    Ioan Vasiu s-a născut la data de 4 ianuarie 1949, în comuna Periam din județul Timiș, fiind al treilea copil al familiei Victor și Valeria Vasiu.
    Școala generală și liceul le-a urmat și absolvit în comuna natală și din acea perioadă datează și primele încercări literare , unele dintre poeziile sale fiind adeseori afișate la gazeta de perete a instituției de învățământ sau recitate la serbările organizate de școală. Pentru că nu a reușit la examenul de admitere la Facultatea de Filologie din Baia Mare, în vara anului 1967, când a terminat liceul, a fost încorporat în armată, în luna februarie a anului 1968. Stagiul militar l-a satisfăcut la Oradea și Cluj, trecând în rezervă în vara anului 1969. Ca militar în termen, a avut marea bucurie de a-și vedea prima poezie tipărită într-o publicație. Poezia purta titlul simplu „Pace” , fiind publicată în paginile ziarului editat de Ministerul Apărării Naționale, de atunci.
    După armată, s-a angajat ca bibliotecar în cea mai vestică localitate a țării, comuna Beba Veche, și timp de trei ani și-a continuat studiile, la fără frecvență, reușind să se specializeze în biblioteconomie și dialectologie, la Timișoara și Brașov. în paralel a început să colaboreze la mai multe publicații din țară, după ce a debutat în paginile revistei literare Orizont din Timișoara, în noiembrie 1970. Poeziile, reportajele și însemnările sale au văzut lumina tiparului în revistele România LiterarăFlacăraLuceafărulTribuna (Cluj-Napoca), Vatra (Târgu-Mureș), Orizont (Timișoara), Transilvania (Sibiu), Argeș (Pitești), Familia (Oradea), ContemporanulOpinii culturale și Ritmuri hunedorene (Deva), Confluențe (Oravița), Reflex (Reșița), LitArt (Târgu-Mureș), dar și în paginile unor ziare precum ScânteiaScânteia tineretuluiDrapelul roșu (Timișoara), Zori noi (Petroșani), Flamura (Reșița), Târnava (Târgu-Mureș), Cuvântul liber (Deva), Călăuza (Deva), Lugojul (Lugoj), Informația Orăștiei și Palia Expres (Orăștie) și altele. O bună și fructuoasă colaborare a avut și cu Suplimentul literar-artistic al Scânteii tineretulu(SLAST) condus de Ion Cristoiu. între anii 1983-1985 a participat la trei turnee de documentare ale Cenaclului „Confluențe” la Galați, Miercurea Ciuc și Iași, cenaclu ce funcționa pentru tinerii scriitori, pe lângă SLAST.
    Atât înainte de 1989, cât și după 1990, Ioan Vasiu a absolvit mai multe cursuri de jurnalistică și a obținut importante premii la prestigioase concursuri literare de poezie și reportaj, organizate la Sebeș, Timișoara, Deva, Piatra-Neamț, Oradea, Cluj-Napoca, Sibiu, Târgu-Mureș și Sighetu-Marmației.
    Debutul editorial s-a produs în anul 1973, când un grupaj de poeme semnate de Ioan Vasiu a fost inclus în Caietul de poezie al Editurii Eminescu, tipărit în urma celui dintâi concurs de debut organizat de binecunoscuta editură din București.
    Alte lucrări publicate: „Câmpiile de germinare”, versuri, Editura Litera București, 1984; „Vis cu ochii deschiși”, versuri pentru copii, Editura Ion Creangă, București, 1988; „Refluxul iubirii”, versuri, Editura P.C.Graf, Deva, 1994; „Bolnav de poezie”, 2012, versuri, Editura Măiastra, Târgu-Jiu, „Aruncând cu pietre după vânt”, 2012, versuri, Editura Emma, Orăștie, „Caligrafii sentimentale”, însemnări și reportaje, Editura Emma, Orăștie, 2013; „Târziu în cuvinte”, versuri, Editura Eurostampa, Timișoara, 2014. De asemenea a apărut în volumele colective „Planeta cărbunelui”, reportaje, Editura Eminescu, București, 1984 (în colaborare); „Călătorie spre izvoare”, antologie de reportaje, Editura Eminescu, București, 1986 (în colaborare); „Flori pentru mama”, antologie de poezii închinate mamei, Editura Emia, Deva, 1997 (în colaborare).
    Ioan Vasiu este prezent cu date biografice și referiri la creația sa literară în paginile unor dicționare tipărite în ultimii ani, printre care: „500 debuturi literare” - istoria debutului școlar al scriitorilor români (1820-1980), Tudor Opriș, Editura Porto-Franco, Galați, 1991; „Mic dicționar al literaturii pentru copii”, Grațian Ordean, Editura Sigma Plus, Deva, 1998; „Personalități hunedorene”, Maria Razba, Biblioteca Județeană Hunedoara, Deva, 2000; „Orăștie - Enciclopedie”, Petru Baciu, Editura Corvin, Deva, 2001 și „Radio Timișoara - o istorie vorbită”, Corneliu Faur, Editura Artpress, Timișoara, 2005; „Personalități române și faptele lor 1950-2000”, Constantin Dârțu, Editura StudIS, Iași, 2011.
    începând cu toamna anului 1990 și până în anul 2008 a fost corespondent pentru județul Hunedoara la Radio Timișoara, unde aproape zilnic a transmis relatări despre evenimentele, întâmplările și faptele oamenilor din perimetrul hunedorean. Timp de doi ani, între 1994-1996 a fost și redactor în cadrul Studioului de Televiziune 3TV Deva, unde a realizat emisiunea interactivă, de mare interes, având ca generic „Invitații Orăștiei”. Din luna martie 1993 și până în aprilie 1996, Ioan Vasiu a fost redactor șef al publicației, cu apariție lunară „Informația Orăștiei”. Din noiembrie 1996 și până în prezent este redactor șef al săptămânalului „Palia Expres”, care deține la ora actuală recordul de a fi cea mai longevivă publicație din județul Hunedoara. Unele dintre poeziile sale au fost puse pe note de compozitorii George Grigoriu, Laurențiu Profeta, Ioan Popa și Ion Nicorescu.
    împreună cu Marcel Hațegan, mai tânărul său coleg de redacție, Ioan Vasiu a încercat să grupeze în jurul publicației pe care o conduce pe cei mai talentați creatori de literatură din „orașul Paliei”. Așa s-au pus bazele Cenaclului Palia Expres, un adevărat laborator de creație.

    O altă implicare în viața spirituală a localității care l-a „adoptat” și la care ține atât de mult, a avut loc în primăvara anului 1996, când Ioan Vasiu a obținut licența și a pus bazele primului studiou de radio privat din Orăștie – Radio COLOR – al cărui prim director a fost și care emite și astăzi pe frecvența de 90,3 Mhz – FM.

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.78 Seconds