Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 45 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Fulgurații: Titus Filipas. Aprehensiunea ca act de cunoastere
    Scris la Monday, July 01 @ 23:53:04 CEST de catre asymetria
    Memoria
    Am fost destul de surprins să descopăr traducerea lui George Coșbuc din John Locke (bănuiesc că din limba germană, nu direct din limba engleză) la Biblioteca publică Alexandru și Aristia Aman din Craiova, cu paginile netăiate !



    To intuition and demonstration Locke adds, as an afterthouth, the «sensitive» apprehension of «the existenceof a particular external objects» (HU 4.2.14)

    Intuiția, demonstrația, aprehensiunea, sunt modalități distincte ale actului de cunoaștere.

    Aprehensiunea ca act de cunoaștere

    în filosofia scoțianului John Locke, intuiția, demonstrația și aprehensiunea sunt prezentate drept modalități distincte ale actului de cunoaștere. Pe românește, fragmente destul de mari din opera lui John Locke au fost traduse, fiecare pe rând și fiecare la vremea lui, de către Ion Ghica și George Coșbuc.  Am fost destul de surprins să descopăr traducerea lui George Coșbuc (bănuiesc că din limba germană, nu direct din limba engleză) la Biblioteca publică Alexandru și Aristia Aman din Craiova, cu paginile netăiate ! în fine, cartea lui John Locke a fost tradusă pe franțuzește de către abatele Bonnot de Condillac, și aceasta avea mare circulație în Oltenia, Muntenia și Moldova, ba chiar și în imperiul habsburgic, unde exista o importantă populație românească, existau aproape trei milioane de români în afara Transilvaniei! Era, cum am spus în mod repetat, o carte de “filosofie senzualistă”. 

    Aprehensiunea este actul de cunoaștere ce se realizează plecând de la senzație. în dicționarul românesc DEX sunt propuse acum următoarele 8 definiții pentru «aprehensiune» : 1/APREHENSIúNE, aprehensiuni, s. f. (Livr.) Teamă vagă, frică nedeslușită (cauzată de eventualitatea apariției unui pericol). [Pr.: -si-u-] – Din fr. appréhension, lat. apprehensio, -onis. // 2/aprehensiúne (livr.) (a-pre-, -si-u-) s. f., g.-d. art. aprehensiúnii; pl. Aprehensiúni // 3/APREHENSIúNE s. v. frică, teamă, temere. // 4/APREHENSIúNE s.f. (rar) Teamă vagă, nelămurită. [Var. aprehensie s.f. / cf. fr. appréhension, lat. apprehensio]. // 5/APREHENSIúNE s. f. teamă vagă, nedeslușită, cauzată de presupunerea posibilității unui pericol. (țuzism) Teamă vagă, frică nedeslușită (cauzată de presupunerea posibilității unui pericol). – Fr. appréhension (lat. lit. apprehensio, -onis). // 7/aprehensiúne s. f. (sil. -pre-, -si-u-), g.-d. art. aprehensiúnii; pl. Aprehensiúni // 8/ *aprehensiúne f. (lat. apprehénsio, -ónis). Rar. Frică, teamă. Dar atenție! Toate aceste definiții sunt propuse la denotație ! 
    La conotație nu se propune nimic, nimic, nimic, nici măcar definiția pe care am învățat-o eu la școala generală PETRACHE POENARU din Craiova, prin anul 1956. Totuși, în dicționarul Merriam-Webster, cuvântul aprehensiune (apprehension) apare și cu denotație, și cu două conotații. Să observ că denotația pentru aprehensiune din DEX nu coincide cu denotația pentru aprehensiune din Merriam-Webster, care totuși este în total acord cu filosofia senzualistă a lui John Locke, și nu trebuie să ne mirăm.  însă DEX este totalmente pe alături, prezintă numai o conotație pe postul unei denotații ! Nu îi blamez pe autorii anonimi și voluntari ai dicționarului DEX. Așa erau vremurile, dar schimbarea necesară nu s-a produs nici acum. Nici eu nu am mai învățat la liceu (“Frații Buzești” din Craiova) chiar nimic, nimic, nimic despre noțiunea psihologică de aprehensiune, în sensul de “act de cunoaștere prin senzație”. 
    Profesor era Ion Dumitrescu, și acesta era de un materialism vulgar execrabil. Ne făcea o comparație între creierul omului și o granulă de sare de bucătărie: Creierul omului absoarbe ideile direct din realitate :-), la fel cum sarea de bucătărie absoarbe vaporii de apă din atmosfera înconjurătoare. Acest psiholog Ion Dumitrescu a scris o serie de cărți împreună cu Nicolae Andrei, fratele celebrului ministru de externe Ștefan Andrei.
    Titus Filipas
    , și o granulă de sare de bucătărie. & N. Andrei


    a : the act or power of perceiving or comprehending b : the result of apprehending mentally : conception 2 : seizure by legal process : arrest
    3 : suspicion or fear especially of future evil : foreboding
    Associated Topics

    Biblioteca Babel


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.39 Seconds