Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 48 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Restituiri: In memoria scriitorilor exterminati, deportati în comunism
    Scris la Sunday, October 17 @ 08:21:33 CEST de catre asymetria
    Memoria La frații noștri din Moldova a fost posibilă ridicarea unui monument în memoria scriitorilor exterminați și deportați de regimul comunist.
    La noi, NU. La Uniunea Scriitorilor din România a existat preocuparea pentru cinstirea memoriei scriitorilor încarcerați sub regimul comunist. Dar nu și voința politică. Sub pretextul că unii dintre scriitorii încarcerați, deportați sau exterminați, de către comuniștii kominterniști, de către Securitate, au fost legionari, alții, presați sau șantajați, informatori ai Securității, unii după ce fuseseră încarcerați înainte de 1964.
    Se menține discrepanța de tratament între legionari și comuniști, sub pretextul că unii legionari au comis crime politice, în mod individual, sau că regimul legionar ar fi responsabil de pogromuri. Dar numai de bine se spune despre scriitorii comuniști care au încurajat și practicat acculturația violentă, excluderea din cultura română a multora dintre valorile sale fondatoare, care au participat activ la denunțarea, arestarea, deportarea și distrugerea adversarilor reali sau imaginari ai politicii de aservire intereselor Uniunii Sovietice, putere colonială susținută și slujită de condeiul unor denunțători amatori sau profesioniști, de genul Sașa Pană, Nina Cassian, Andrei Strihan, Ion Vitner etc., așa cum o dovedesc documentele de epocă din arhivele Secției de Propagandă și Agitație a C.C. al P.C.R.
    Această situație nu mai poate dura. Susținem proiectul scriitorului român Ion Lazu.
    Asymetria



    Monument  în memoria scriitorilor exterminati si deportati de catre regimul comunist

    Ion Lazu


    Dragilor, iată că la frații noștri din Moldova (oricum i-am considera și judeca noi, de aici, din România Mică), a fost posibilă ridicarea unui monument în memoria scriitorilor exterminați și deportați de ragimul comunist.  Vreau să vă reamintesc faptul că și la Uniunea Scriitorilor din România a existat preocuparea pentru cinstirea memoriei scriitorilor încarcerați sub regimul comunist. Am fost autorul unui Proiect pe care Consiliul Uniunii Scriitorilor și l-a însușit în ședința sa din 26 ianuarie 2008, lucru devenit public prin comunicatul Conducerii apărut în revistele Uniunii Scriitorilor.  Acest lucru reiese și din tabelul cu Proiecte supuse aprobării Consiliului, postat pe site-ul USR, la poziția 28 : "Memorialul Scriitorilor Români încarcerați (1944-1989), Responsabil de proiect: Ion Lazu, Anul executării 2008, Suma aprobată 37.000 (cu menționarea la Observații: Proiect asumat de USR, se aprobă 600 lei pe lună.)"
    Lucrasem timp îndelungat la întocmirea listei, care în ultimă instanță indică un număr de 403 victime ale terorii comuniste, dintre care un număr de 53 au decedat în închisoare - o documentație greu de întocmit, pentru că nici Uniunea Scriitorilor, nici vreo altă instituție abilitată nu poseda o astfel de listă. CNSAS ne-a prezentat o listă de cca 80 de scriitori, despre ceilalți a trebuit să aflu din cele mai diverse surse. Cărțile lui Cicerone Ionițoiu mi-au fost de mare ajutor. Dar și scrierile altor deținuți politici. Nu intru în amănunte. A fost numită o comisie care să discute acea listă, să o valideze. A fost inițiat un concurs pentru  monumentul în sine. Toate bune, până aici. însă... au început tergiversările, amânările, retragerea de pe poziții. Am aflat că în Consiliu existaseră obiecții, în principal acestea două: că unii dintre cei de pe listă ar fi fost, pe vremuri, legionari; că alții ar fi colaborat cu securitatea după ieșirea din detenție. Or, ideea era una foarte clară: nu ridicăm un monument pentru scriitorii eroi, ci pentru scriitorii victime ale terorii roșii. De altfel, în textul Proiectului subliniasem fără echivoc: "la întocmirea listei trebuie să răspundem acestor două chestiuni: 1) cutare deținut politic a fost scriitor? și 2) scriitorul respectiv a fost cu adevărat închis?
    Prin obiecții de felul celor menționate mai sus, în Consiliu s-a creat o percepție ambiguă cu privire la Proiect. Nu am fost convocat pentru a-mi expune punctul de verdere în Consiliu, pentru a clarifica lucrurile. S-au scurs doi ani fără să fi trecut la concretizarea Memorialului. Acum, intervenind situația de criză, intervenind și marele ghinion cu pierderea definitivă a Casei Monteoru, care devenise un simbol al breslei noastre, perspectiva ridicării unui memorial al scriitorilor români încarcerați sub regimul comunist se îndepărtează la modul nedefinit.
    La frații noștri de peste Prut se pare că lucrurile s-au tranșat mai simplu. Nu vor fi fost și printre scriitorii basarabeni victime unii foști legionari? Nu vor fi fost și scriitori constrânși să colaboreze cu poliția politică? Vor fi fost și din aceștia. Firescul nefirescului... 
    Dar Uniunea Scriitorilor de dincolo de Prut nu a ținut seama de aceste aspecte colaterale, inerente, a înțeles că victimele terorii comuniste merită un monument pentru neuitarea sacrificiului lor.
    Aștept comentariile Domniilor voastre.
    Devotat, Ion Lazu
     
    Ghimpu:„Scriitorii în perioada regimului sovietic au promovat adevărul istoric”
    De Victoria Ungureanu
    Cu ocazia aniversării a 90-a a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a fost dezvelit monumentul în memoria scriitorilor exterminați și deportați de către regimul comunist.
    „Uniunea Scriitorilor din Moldova reprezintă casa noastră spirituală, fiind instituția care a promovat consecvent, chiar și în condiții deloc ușoare, revenirea la valorile noastre naționale”.
    Potrivit Președintelui, scriitorii, chiar și în perioada regimului sovietic de ocupație, au promovat, prin creația lor, adevărul istoric și valorile noastre naționale. Scriitorii au fost și rămân intelectualii de vază în Republica Moldova și, împreună cu pedagogii și preoții, au fost primii care s-au ridicat împotriva regimului comunist.
    Mihai Ghimpu a menționat că avem obligația de a cinsti memoria acelor scriitori care au intuit schimbările din societate, luptând cu toată ființa, atât în perioada interbelică, cât și postbelică, pentru apărarea valorile noastre naționale, iar din aceste considerente, au fost deportați sau exterminați de regimul comunist.
    Ulterior, Părintele Ioan Ciuntu de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” a sfințit monumentul.
    în data de 16 octombrie a avut loc o manifestație organizată cu prilejul aniversării a 90-a a Uniunii Scriitorilor.



    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.29 Seconds