Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 20 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Fulgurații: Gavril Sedran despre poezia lui Ioan Muslea
    Scris la Monday, February 23 @ 13:04:44 CET de catre asymetria
    Distribuitor de afise

    In pofida amețitoarei oferte de carte, convergența de interese între mandarinii corporațiilor scriitoricești și baronii industriei de beletristică face ca șansa autenticității sà fie redusă la un infim interstițiu. Avantgardele de toate nuanțele sau inovațiile succedîndu-se neîntrerupt sânt recuperate ca argumente de vânzare.
    Elementele de contracultură, câte au supraviețuit, sânt înnecate în informalul culturalului massificat. Rămâne ca unic grad de libertate marginalitatea care, deliberat aleasă, fără să ignore performanța și exigențele profesioniștilor, se definește prin respingerea motivării acestora.

    Ioan Mușlea a optat pentru un infim insular teritoriu. Publicăm Cuvântul după… cetire, scris de poetul Gavril Ședran, pentru cartea În către pierdere, semnată de Ioan Mușlea, în curs de apariție la Editura EIKON din Cluj.




    Cuvânt după…

    In pofida amețitoarei oferte de carte, convergența de interese între mandarinii corporațiilor scriitoricești și baronii industriei de beletristică face ca șansa autenticității să fie redusă la un infim interstițiu. Avantgardele de toate nuanțele sau inovațiile succedîndu-se neîntrerupt sânt recuperate ca argumente de vânzare. Elementele de contracultură, câte au supraviețuit, sânt înnecate în informalul culturalului massificat. Rămâne ca unic grad de libertate marginalitatea care, deliberat aleasă, fără să ignore performanța și exigențele profesioniștilor, se definește prin respingerea motivării acestora.


    Ioan Mușlea a optat pentru un infim insular teritoriu. « Locuiesc o himeră, un text », zice el undeva. Publică, o sută de texte (câte unul pentru fiecare față a dihaniei ?) neorganizate în cicluri, purtând titluri rareori și acelea cu totul ermetice : delicvescență a cărții răsfrângând decrepitudinea epocii.

    Texte obscure, saturate de vizual și imagini sonore, ținând mai degrabă de arta filmului decât de aceea a cuvântului. Schițe pregătitoare în clar-obscur, notații disparate, bâjbâieli, reveniri, apărând și dispărând ca dintre cartoanele gelos asunse ale unor cabinete de artă, litanii pâlpâind in liziera beznei numai pentru a se stinge degrabă în beznă.

    Texte ce nu se lasă povestite, intraductibile ( nu e oare însăși definiția poeziei ?) rezistând comodelor lecturi de tip referențial și aprecierilor critice autoproiective. Monologuri desigur, dar în prezența permanentă a unui interlocutor mut (sic), continuu solicitat. Verbele adesea sânt conjugate la persoana a doua (citez : nu puteai ști, puteai citi, nu poți cuprinde, aproape ajuns-ai, nu le vroiai, nu le chemaseși, nu puteai vorbi) într’o continuă dedublare a autorului și identificare complice cu cititorul. In unele texte se merge mai departe, instabilitatea verbului fiind exploatată în sensul lunecării dinspre eu spre noi. Ar fi revelatoare o analiză statistică permisă de practica numerizării.

    Câteva mostre : hălăduim înghesuiți, chirciți, striviți ; mai credem neștiutori, temători ; cernem lumina zgârcită… Intr’un text procedeul e complet transparent : « De către Real de tot să mă/ne pătrundă fiirea mistuindu-mi/ne… de tot cutropindu-mă/ne »


    Coerența lexicului se substituie discursului, funcționând prin reverberații și sugetive ecouri : fundătură, obrăzar, bâlci, zălud, smintit, clămpănit, lătrat, scheunat, chiloman de mehter, irozi bâțâindu-se, panarama, nălucire, potriveală, stihii, zmângăleală. Sintagme precum chiloman de mehter (turcisme), panaramă, zmângăleală (perle de mahala) indică reperele stilistice. Multe dintre texte încep prin adverbe (așa, chiar dacă, în darn, într-o doară, de mult, de-atâta vreme, atoate, oricând, pentru, în care, de la un timp, abia, nu odată,…) sau verbe (ar mai fi, l-am zălogit, ai să te miri, le molfăia, încep să cred, e o tăcere, e adevărat, locuiesc, știu,…) subliniind caracterul fragmentar și de neîntrerupt monolog, și transgresându-le, o iremediabilă singurătate.

    Poetul se-nfruntă cu Realul, năclăiala imundă, nămolul, mâzga, mâlurile, gunoaiele, homunculii, strigoii, hidrele, viermii și larvele, cu măștile grotești (zmângăleala ca o pastă) sau tragice (chipul acela strivit și cu buzele arse, crăpate ale poemului cândva interzis), cu turmele smintite sau cu șirul fără sfârșit de lingăi, histrioni, milogi, măscărici, curve…
    In căutarea de sine poetul invocă « puterea cuvintelor ». Continuă revenire la crima originară, genealogia modernității, în dreapta linie a unor Poe, Baudelaire, Mallarmé, Artaud. Incercarea de a numi o pierdere, o zbatere, o căutare a omului vâlvă, ca atâtea respingeri ale omului recent, precar.


    Simptom a nevrozei veacului ? mărturisiri impudice (imodeste) ? împrumuturi mârșave ? dare-n spectacol ? horcăit ? cum se lamentează poetul. Expresie aș spune (prafrazându-l pe Mallarmé din eseul lui despre Poe) a luptei cu vidul a unui destin de excepție negat de circumstanțe. Despre un alexandrin, un alexandrin a scris.



    Gavril ȘEDRAN
    >

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.28 Seconds