Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 47 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Legislatie: Victor MARTIN. Fondul Proprietatea-un subiect tot mai arzator
    Scris la Thursday, May 11 @ 15:12:31 CEST de catre asymetria
    Transversale Publicarea analizei lui Victor MARTIN c a și a altor materiale publicistice de aceasta natura, cu referințe tehnice pe care redacția nu le poate verfica și pentru care nu are competențe, se face exclusiv pe raspunderea autorilor.
    Asymetria


    Legea 247, Legea 10, Legea 1, Legea 18 etc.

    Victor MARTIN

    Legea 247 / 2005 este o lege care se referă la unele reforme privind proprietatea și justiția, precum și unele măsuri adiacente. Ea modifică Legea 10 / 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv, în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.
    De asemenea, aceasta modifică și completează Ordonanța de urgență a guvernului nr. 94 / 2000, aprobată cu modificări și completări prin Legea 501 / 2002, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83 / 1999, aprobată cu modificări și completări prin Legea 66 / 2004, Legea 18 / 1991, Legea 169 / 1997, pentru modificarea și completarea Legii Fondului Funciar nr. 18 / 1991, precum și Legea 1 / 2000.
    Ei, le mai țineți minte succesiunea?
    Modificările și completările acestea își au originea în faptul că dreptul de proprietate a fost considerat „un moft” de guvernările postrevoluționare, mai mult sau mai puțin de stânga. Ele au culminat cu apariția Legii 247, care amestecă restituirile de proprietăți cu justiția, tocmai pentru că justiția, prin organizarea și funcționarea ei deficitară, a transformat retrocedările într-un munte de procese nesfârșite. Acest lucru e atestat de procesele care au ajuns la Strasbourg și de faptul că Justiția e un capitol cu probleme în optica Uniunii Europene.
    Ca o ironie, „Accelerarea judecăților în materia restituirii proprietăților funciare”, din Legea 247, este chiar: Titlul 13. Ghinion. Ce accelerare mai e și aia când, de-a lungul ultimilor ani, proprietatea a fost când ocrotită și mângâiată pe creștet, când garantată și cu ochii în soare?
    Atunci când au venit la putere și tocmai pentru a-și consolida puterea, comuniștii au băgat oameni în pușcării, fără nici o judecată, și le-au luat tot de aveau, fără nici un act. Au dărâmat case pentru a șterge orice urmă a trecutului acestora și au construit alte case, în dorința de a edifica un alt trecut; trecutul lor de proaspeți așezați la putere. Acesta este motivul pentru care voi insista mai mult pe tema regimului stabilirii și plății despăgubirilor aferente imobilelor preluate abuziv.
    Fenomenul luării proprietăților „cu japca”, adică fără nici un act și fără nici o judecată este prezent peste tot, dar este dominant în mediul rural. Aici, oamenii se cunosc cu toții, unii pe alții, fie că sunt descendenți ai comuniștilor opresori, fie ai celor care au murit prin pușcării, în Bărăgan sau Siberia. Necazul e că descendenții comuniștilor, aflați la conducerea structurilor administrative sau agricole comunale, nu au nici un interes să recunoască faptul că au mai fost și părinții sau bunicii altora pe acolo. Pentru a acoperi acest lucru, ei au făcut multe cadouri de tipul locurilor de construit vile, retrocedărilor ilegale de păduri, fânețe, pășuni, lacuri sau bălți.
    Lăsându-i în plata Domnului pe aceia care au pierdut totul, fără acte și fără multă vorbă, fiind nevoiți să fugă în de furia maselor democrat-populare, voi insista puțin pe situația un pic mai concretă a celor care au avut „norocul” să li se confiște ceva, adică au act de confiscare, și speră să fie despăgubiți prin iluzoriul și controversatul fond „Proprietatea”.
    Cererile sunt atât de multe, încât rezolvarea tuturor dosarelor ar dura ani, dacă nu zeci de ani. Pe deasupra, înțelesul trimiterilor legilor proprietăților sau ordonanțelor de la una la alta poate dura alți ani. La noi, legile sunt date confuz, să nu le înțeleagă omul neobișnuit cu frazeologia juridică. Astfel de legi sunt date pe mâna unor primari de comune cu 7 clase, promovați politic sau rămași moștenire de la regimul de tristă comună. Ce să înțeleagă aceștia?
    O importantă parte a populației României e nemultumită de aplicarea noii legi a proprietăților pierdute. Oamenii goniți în celălalt capăt al țării sau chiar pe partea cealaltă a globului sunt și mai nemulțumiți. Apariția noii legi a proprietății le-a dat bătăi de cap și mai-marilor județelor. Pe capul lor se strâng, zilnic, mii de cetățeni nemultumiți de felul cum e aplicată Legea nr. 247/2005.
    Guvernul a decis constituirea Fondului Proprietatea, prin intermediul căruia urmează să fie despăgubiți cei ale căror proprietăți nu mai pot fi restituite în natură. Foștii proprietari urmează să primească acțiuni la acest fond, acțiuni pe care le pot păstra până la devalorizare sau vinde pe nimic. Ocupați cu aparițiile obsedante la televiziuni mai mult sau mai puțin obscure, guvernanții nu se grăbesc deloc, făcându-i pe eventualii beneficiari să reflecteze la tristul și postrevoluționarul fond Libertatea, despre care nu se mai știe nimic.
    La fiecare sfârșit de an, expropriații pot spera, în continuare, să primească dividende de la cine știe ce firme nominalizate la Bursă, în mod artificial și arbitrar. Cum majoritatea oamenilor deposedați abuziv de bunurile lor nu prea au încredere în sistemul embrionar de cotații bursiere de la noi, nesusținut de o economie viabilă, sănătoasă, într-un capitalism real, vor considera că țin în mână niște hârtii fără valoare și le vor vinde speculanților, cum sunt cei care strigă în piață faptul că vor să cumpere cupoane agricole.
    Foștii proprietari, fiii sau nepoții acestora nu pot fi convinși că acțiunile promise de guvern vor avea o prea mare valoare și se blazează. Unii, cu ceva brumă de agoniseală, sunt hotărâți să meargă până în pânzele albe, să nu accepte această soluție a acțiunilor, considerând-o în neconcordanță chiar și cu o democrație de tip african. Ei vor să continue procesele cu statul român, procese chinuitoare, care mănâncă sănătatea, timpul și banii, și să ajungă chiar până la Strasbourg. Cum într-un proces desfășurat în România se pompează foarte mulți bani, într-un proces din străinătate suma e considerabilă. Majoritatea expropriaților sau urmașilor lor nu dețin nici măcar banii pentru inițierea unui proces în țară.
    Un proces de tipul ăsta mănâncă mulți bani. Cum poate câștiga un proces la Strasbourg un om care n-are nimic, tocmai pentru că bunicilor sau părinților lui li s-a luat totul și familia a fost aruncată în cea mai neagră mizerie? Asta nu mai e reparație morală sau materială, ci investiție. Din această cauza, mulți expropriați și-au vândut pe nimic proprietățile încă nereturnate la parveniți dubioși, cu multe miliarde în cont și o armată de avocați pe ștatul de plată. Deci, într-un fel, s-a făcut o a doua expropriere, mascată, de către baronii locali, foști milițieni, activiști, gestionari, securiști etc.
    Poți pierde prin judecăți mult mai mulți bani decât ar fi dispus statul să-ți dea ca despăgubire pentru casa dărâmată, numai că guvernanții nu par deloc bucuroși să-ți dea ceva. Îți dau niște hârtii cu valoare oscilantă, în funcție de cotația bursieră. În condițiile țării noastre, oscilant e mult spus; majoritatea întreprinderilor fiind în cădere lentă, dacă nu de productivitate directă, măcar de imagine. Valoarea în creștere la o Bursă atât de nouă a acțiunilor e doar o iluzie; dacă e ceva în creștere, în România, acelea sunt doar prețurile.
    După atâția ani de așteptare, vor veni alți ani de așteptare, apoi, firesc, moartea. O glumă sinistră spune că singurele firme care nu pot da faliment sunt cele de pompe funebre. Speculatul la bursă nu e un joc atât de agreabil pentru bătrâni.
    Fondul Proprietatea va fi cotat la bursă abia la mijlocul anului, când Guvernul speră să nu se mai confrunte cu secete prelungite, inundații, răpiri de ziariști sau gripe aviare, care să destabilizeze economia. Bine, dar catastrofe naturale au existat pe teritoriul carpato-danubiano-pontic de mii de ani! Natura are o imaginație colosală, dar mult mai dezvoltată e imaginația omului când vine vorba să dea vina pe natură. Dacă mai invocăm multe catastrofe, riscăm să fim și luați în râs.
    Dumnezeu a dăruit actualei puteri spectrul alegerilor anticipate, inundațiile, grevele, gripa aviară, criza ostaticilor din Irak, pesta porcină, epidemia de rujeolă și altele. Dacă nu avea în față aceste încercări, nu avea ce face în anul care a trecut. Nu făcea nimic, se plictisea, iar capitalul de încredere i se prelingea printre degete. Așa, Cel de Sus a dat dezastrele, aceste mici pârghii, necesare unei bune imagini.
    Dacă nu aveau loc evenimentele de mai sus, guvernanții se plictiseau și erau obligați să-și facă de lucru cu noua Lege 247 / 2005, cea care privește reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, care amestecă reparațiile materiale și restituirile de proprietăți cu justiția. Aceasta a luat locul Legii 10 / 2001, cea care privea regimul juridic al unor imobile preluate abuziv, în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, aducând în discuție o himeră numită Fondul Proprietatea.
    În condițiile în care îți trebuie 100 de ani numai să citești cererile de restituire a proprietăților naționalizate sau confiscate, să descâlcești ițele tuturor cazurilor din ultimii 50 de ani e și mai complicat. Primăriile au primit, în termen legal, zeci de mii de notificari, bazate pe Legea10/2001. Au trecut mai bine de patru ani și notificările încă mai așteaptă și azi să fie analizate și soluționate de comisia de aplicare a legii, care ar trebui să se întrunească și să lucreze în fiecare zi de marți a săptămânii. O dată cu apariția Comisiei Centrale din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, instituție aflată sub coordonarea cancelariei primului-ministru, toate dosarele în care bunurile solicitate nu mai pot fi restituite în natură iau drumul acestei instituții. Asta, dacă cei de la comune vor să se deranjeze și să trimită dosarele; într-o mare parte din cauze, în teritoriu, se fac pierdute file, dosare întregi, se încurcă adresele sau, pur și simplu, nu se întocmesc dosare pentru foștii proprietari, mulți veniți de la capătul celălalt al țării sau din străinătate.
    De la primăriile comunelor și orașelor până la iluzoria Comisie Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor e drum ca de la Pământ la Lună; niciodată invers.
    În atenția Comisiei Centrale amintite, cea a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, se încadrează construcțiile demolate de comuniști. Pentru acestea, un notificator cere despăgubiri la valoarea de piață a imobilului, despre care nu știe nici cum arăta. Cum fostul proprietar poate spune că a avut un palat sau, dimpotrivă, o cocioabă, e greu de stabilit o valoare reală. Adevărul poate lua multe aspecte, în funcție de subiectivitatea martorilor și nici prețul pieței nu e foarte obiectiv. În aceste condiții, expropriatul e la mâna unui notificator. Dacă omul scoate banul, e și notificatorul om, așa cum orice țăran redevine om după ce și-a vândut marfa.
    Fondul Proprietatea va fi, de fapt, o societate comercială și va fi administrat de o
    firmă care va fi selectată în urma unei licitații publice internaționale. Un om cu judecată logică nu vede în înființarea unei firme, în mod artificial, decât un demers guvernamental de a mai crea o structură parazitară cu câteva mii de posturi, care să fie vândute, pe bani frumoși, fiilor de parveniți, activiști comuniști, securiști sau mafioți. Societatea română e plină de specialiști în agricultură, cu teologia sau electronica la bază.
    Fondul Proprietatea va avea un capital social de aproximativ 5 milioane de euro și, pentru început, statul va fi acționar unic, prin participațiile pe care le are la peste o sută de societăți de care n-a auzit nimeni. Au fost trecute pe listă și câteva companii cunoscute ca fiind profitabile, precum BCR, care a fost vândută, Romtelecom, care pierde teren în fața RCS-ului, CEC, care nu poate scăpa niciodată de spectrul FNI, sau Petrom, care se prezintă ca “esența mișcării” de nu se știe ce chestii.
    Umblă zvonul prin piața de zvonuri că una dintre întreprinderile de stat, pasibilă să contribuie cu acțiuni la bunăstarea expropriaților, ar fi Loteria Națională; traficul de influență și relațiile cu vicepremierul George Copos nu-i prea fac bine la imagine și cotația ei scade.
    Bogdan Olteanu, când era ministrul relaților cu Parlamentul, spunea că procedurile de înființare a Fondului Proprietatea se încheie în primăvara lui 2006. După asta, în șase luni, fondul va fi cotat la Bursă, apoi se va stabili valoarea unei acțiuni. Valoarea acțiunii va fi stabilită de administratorul fondului, pentru ca guvernul să nu fie luat la rost, în cazul în care sistemul nu funcționează sau se prăbușește sub propria lui greutate, ca FNI-ul.
    Se dă ca posibilă 1000 de lei sau 100.000 de lei valoarea unei acțiuni, în funcție de această valoare, păgubitul primind un număr mai mare sau mai mic de acțiuni. Ceea ce este important este că acționarii vor fi despăgubiți în mod just și echitabil, noțiuni străine românului. Deci, vine un administrator, desemnat prin licitație internațională, și spune: casa ta dărâmată de comuniști a fost mai frumoasă decât a celui din spatele tău, tu primești atâtea acțiuni, ăla primește mai puține. Cât de multe și cât de puține? Cine se va înfige la o firmă mai bine cotată și cine va fi lăsat mai la urmă?
    Așa cum un guvern, că e de stânga, că e de dreapta, nu se grăbește niciodată, nici foștii proprietari nu se înghesuie să creadă orice fel de promisiuni. Cum poate cineva să creadă că se va aplica Legea 247, dacă n-a fost aplicată Legea 10? Oamenii tot ăia sunt, mai ales la nivel teritorial. Conducerile se schimbă din 4 în 4 ani, se schimbă și automobilele cu care circulă, dar mentalitățile, nu.
    Așa cum puțini bătrâni se înghesuie să-și dea pământul pentru o rentă viageră de râs, tot așa, nici cei cu casele dărâmate nu prea au încredere în reparațiile statului. Ce stat e acela care vrea să-și înșele cetățenii?
    Oamenii au votat diferite schimbări, dar au observat, după un timp, că acestea s-au făcut în rău. S-au mai emis niște titluri de proprietate, care, după scurt timp, n-au mai avut nici o valoare. Cum poate cineva să creadă că se poate face o reparație materială, când se continuă accentuarea daunelor morale? Prin procesele infinite în care sunt trimiși foștii proprietari, se induce, în continuare, aceeași stare de angoasă de până acum. Nimeni nu crede că Fondul Proprietatea va acoperi valoarea reală a bunurilor confiscate în timpul regimului comunist.
    Sub protecția călduroasă a anonimatului, chiar reprezentanții guvernului au recunoscut că nu va fi nimic în avantajul proprietarilor și că vor fi necesari zece ani ca legea să producă efecte, aceasta fiind varianta optimistă. Oamenii care au acum 70-80 de ani și care așteaptă de 50 de ani o reparație materială au o viziune mult mai sumbră privind acțiunile Fondului Proprietatea, considerând acest lucru o soluție inutilă, foarte prost pusă la punct, menită doar a bifa rezolvarea problemei restituirii proprietăților în ochii Uniunii Europene.
    Acțiuni la Fondul Proprietatea urmează să primească foștii proprietari de imobile, terenuri sau păduri cărora nu li se mai pot restitui bunurile respective în natură. De asemenea, vor fi despăgubiți astfel foștii asociați sau acționari ai societăților naționalizate sau moștenitorii lor. Asta cu acțiunile de dinainte de Al Doilea Război Mondial e chiar o glumă reușită.
    Forumul Civic Românesc consideră că Legea 247/2005 are multe lacune, este interpretabilă, sancțiunile sunt extrem de slabe, Autoritatea Națională pentru Retrocedarea Proprietatilor, care ar trebui să determine o aplicare imediată, având o atitudine contemplativ-meditativă, de îndrumare metodologică, de sfaturi fiind cu toții sătui. ANRP se rezumă la evaluarea eventualelor despăgubiri prin fondul Proprietatea. Privind retrocedarea efectiva, bilanțul este aproape nul. În anul 2005, au avut câștig de cauză proprietarii care, după mulți ani de luptă cu instantele din Romania, au mers la CEDO.
    Nemultumiții se pot adresa instanței, în condițiile în care Justiția reprezintă un capitol foarte sensibil al preaderării, iar avocații și judecătorii sunt obligați prin lege să mănânce și ei o pâine.
    Un sistem care a pornit întâi cu facerea proprietății și s-a uitat de refacerea proprietății celor pe spinarea cărora s-a construit actuala proprietate e greu de numit ca fiind democratic. Democrația e exercitarea puterii celor ”mulți și proști”, în limitele legii. Care lege?





    Chestionarul articolului:

    [ Rezultate | Chestionar ]

    Voturi 10

    Associated Topics

    Societatea de mâineValori


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.44 Seconds