Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 50 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Jurnal: Dan Culcer. Capitalism etnocratic secuiesc ??
  Scris la Wednesday, March 12 @ 23:34:06 CET de catre asymetria
  Societatea de mâine Lupta pentru autonomia Tinutului Secuiesc, adica pentru obtinerea unui monopol economic si politic asupra unei parti a teritoriului României, ascunde apetituri economice ale unor afaceristi unguri sau secui, ca nu-i tot aia, desigur !
  (Pe vremea lui Ceausescu se afirma ca separarea celor doua categorii in statisticile demografice ar fi fost o manipulare nazional-comunista inventata de consilierii lui Ceausescu. Dar iata una din dovezile ca etnismul ascunde un alt tip de capitalism monopolist etnocentrist.
  Dan Culcer

  Secuii vor o parte din Muntii Vrancei
  Marian Garleanu
  Joi, 13 Martie 2008

  Deputatul UDMR de Covasna, Tamas Sandor, a adresat recent o petitie Parlamentului European privind retrocedarea unei suprafete de peste 10.000 de hectare de padure aflate in muntii Vrancei in proprietatea Obstii Tulnici, inclusiv muntele Furu, in beneficiul unor persoane fizice si a composesoratului Nagyasasspor-Ghelinta Covasna. Cererea lui [Tamas] Sandor s-a facut prin intermediul a doi europarlamentari de etnie maghiara, Sogor Csaba si Tokes Laszlo. Actiunea fruntasilor maghiari vine dupa ce Muntele Furu, care cuprinde o suprafata impadurita de circa 4.000 ha, plus alte 6000 ha cu vegetatie forestiera, a fost castigat in instanta de catre obstenii din Tulnici dupa aproximativ sase ani de procese derulate intre 1998 si 2004. Astfel, urmasii lui Stefan Cel Mare au redobandit dupa 500 de ani dreptul de proprietate asupra Muntelui Furu, lasat mostenire prin ucaz urmasilor babei Vrancioaia de insusi marele domnitor al Moldovei. Obstea Tulnici a fost actionata in instanta de catre composesoratul Nagyasasspor-Ghelnita din judetul Covasna pe motiv ca suprafata forestiera in chestiune le-ar apartine inca de pe vremea Imperiului Habsburgic. In replica, Obstea Tulnici a prezentat instantei de judecata un document istoric numit "Ucaz de danie", care dateaza de pe vremea domniei lui Stefan cel Mare. Nemultumiti de sentintele instantelor din Focsani, covasnenii din composesoratul Nagyasasspor-Ghelnita au cerut stramutarea procesului, care s-a derulat ulterior la Harsova si Constanta. Prin hotarare definitiva si irevocabila, Curtea de Apel Constanta a statuat dupa 500 de ani, de la prima improprietarire, dreptul obstenilor din Tulnici asupra muntelui.

  "Noi am mai prezentat la judecata si documentul Asezamantul Obstii Tulnici, precum si actul de fundamentare a Marii Unitati Forestiere Putna, infiintata in 1950 si care a preluat padurile de la obste, in care se arata clar suprafetele si vecinii. Toate aceste acte dovedesc modul originar de dobandire a dreptului de proprietate pe care il are Obstea Tulnici pe padurile solicitate de proprietarii de paduri din Covasna. Instantele de judecata au stabilit ca aceste documente istorice au o valoare probatorie mai mare decat un extras de carte funciara, prezentat de proprietarii din Covasna", a spus primarul comunei Tulnici, Vasile Agurida.

  http://www.romanialibera.ro/a119990/secuii-vor-o-parte-din-muntii-vrancei.html

  In completare va propun editorialul lui Sorin Rosca Stanescu : Hora maghiara

  -- Sub privirea absolut indiferenta a autoritatilor de la Bucuresti, astazi mai multe organizatii maghiare urmeaza sa sustina, in mod public si explicit, pretentia secuilor de a-si proclama autonomia teritoriala.

  Daca asa se va intampla la 160 de ani de la aniversarea revolutiei maghiare, atunci vom asista la cel mai grav atentat din ultimii 60 de ani impotriva Constitutiei Romaniei. Si, evident, la desprinderea unei parti din teritoriul national. Cand, in fine, clasa politica de la Bucuresti si opinia publica se vor inflama, va fi prea tarziu. Precedentul Kosovo va fi facut un pui in Tinutul Secuiesc. Care poate fi semnificatia politica a evenimentului preconizat azi?

  Din punctul de vedere al interesului maghiar, solidaritatea de care ungurii dau dovada este exemplara. In ultimii ani, pretutindeni in lume au fost create organizatii care isi propun drept obiectiv final infiintarea unor enclave ale acestei populatii, daca se poate si unde se poate cu statut autonom. Cea mai activa dintre acestea este Garda Maghiara. Caracterizata drept o organizatie de tip nationalist-extremist, ea actioneaza atat in Ungaria, cat si in Romania sau Voivodina. Mobilizandu-i in forta pe maghiari. Ea s-a dovedit a fi extrem de activa si in ceea ce priveste pretentia secuilor de a obtine autonomia teritoriala. Adica de a crea un stat in interiorul statului roman. Intr-un spatiu dominat etnic de maghiari, dar unde totusi romanii sunt intr-o proportie de 40 la suta. Este straniu detaliul ca, declarativ cel putin, secuii sustin ca nu sunt maghiari, ci constituie o etnie de sine statatoare, in timp ce ei primesc totusi cea mai puternica si constanta sustinere din partea maghiarilor. Care revendica, la randul lor, autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc ca si cand aceasta ar fi o cauza proprie. Si chiar este. Enuntata deosebire specifica intre maghiari si secui care exista, de buna seama, pana la revolutia lui Kossuth s-a estompat treptat. Astazi, maghiarii si secuii s-au apropiat atat de mult incat se poate spune ca spiritual, cultural si chiar etnic se contopesc, pastrand doar cateva diferente specifice. Asa se si explica de ce cauza autonomiei secuiesti este extrem de populara, la nivelul maghiarimii. Din Romania si de pretutindeni. In jurul acestei cauze s-a format o hora. Iar jucatorii au inceput sa bata cadentat din picioare, la scena deschisa. In timp ce romanii au ramas simpli spectatori. De aceea, nu ar fi deloc de mirare daca se va produce astazi, in uralele generale ale maghiarimii, declararea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, urmand ca maine-poimaine sa avem parte in aceasta chestiune si de un arbitraj international. Care, eventual, sa procedeze ca si in cazul Kosovo. Si, atentie, asta se va produce aproape simultan cu intoarcerea umilitoare a armelor autoritatilor romanesti in chestiunea Kosovo. Pentru ca, pur si simplu, este absurd sa ne imaginam ca ne-am putea impotrivi unei sentinte date simultan la Washington si in marile capitale europene.

  Aparenta disputa creata in jurul inregistrarii Partidului Civic Maghiar, emanatie a Uniunii Civice Maghiare, este doar o perdea de fum. Cel putin atat timp cat UDMR, atat in ipostaza de organizatie civica, cat si in cea de formatiune politica, sustine in mod explicit autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. Iar UDMR este un partid aflat la guvernare. In Romania, nu in alta parte. Pai de vreme ce chiar o parte a guvernului acestei tari sprijina ciuntirea teritoriului national, prin recunoasterea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc, oare ce reactie ar putea avea autoritatile europene? In confuzia generala, creata, dupa opinia mea, prin iresponsabilitatea politicienilor romani de la Bucuresti, scenariul Kosovo aplicat in Transilvania s-ar putea sa devina un fapt pecetluit. Deci, ireversibil.

  Oare vom primi viza pentru a circula in Covasna si Harghita? Sau vom beneficia de statutul Schengen?

  Sorin ROSCA STANESCU

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Regionalizarea sau dezmembrarea. Este acceptabilã pentru români aceastã prop
  Rezultate | Chestionar

  Voturi 0

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.40 Seconds