Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 27 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Polemici: Isabela Vasiliu Scraba. TIMPUL si ETERNA buimaceala a dlui Ciomos
    Scris la Sunday, November 18 @ 12:52:38 CET de catre asymetria
    Lecturi critice
    TIMPUL si ETERNA buimãcealã a lui Virgil Ciomoș
    Abandonarea cãii raționale de comunicare, prin adoptarea, în scrierile de conținut filosofic, a unui stil nebulos, îi apãrea lui Nae Ionescu a fi semnul neseriozitãții ce marcheazã criza gândirii filosofice.




    Isabela Vasiliu Scraba
    TIMPUL si ETERNA buimãcealã a lui Virgil Ciomoș

    Abandonarea cãii raționale de comunicare, prin adoptarea, în scrierile de conținut filosofic, a unui stil nebulos, îi apãrea lui Nae Ionescu a fi semnul neseriozitãții ce marcheazã criza gândirii filosofice. Pentru vremea noastrã cele douã cãrți (din 2000 și din 2006) ale lui Virgil Ciomoș sînt un bun exemplu în acest sens. In Timp și eternitate (2000) «gargariseala și sperietura cu termeni grecești » (apud. Alexandru Paleologu) își sporește ridicolul prin fuga de idei formalizatã cu ajutorul rapoartelor și proporțiilor stabilite între termeni din greaca veche.

    Triadic și sinoptic, Platon ar pune laolaltã timpul, imaginea și eternitatea ca sã-i iasã o altã triadã: timpul, universul și eternitatea, care ar apãrea din egalitatea a patru termeni suprapuși în forma a douã fracții: model/univers=eternitate/timp. In cartea lui Ciomoș egalitatea se stabilește între termenii grecești, care aratã minunat si dau cititorului impresia cã autorul este ajuns pe cele mai înalte culmi ale cunoașterii, dar am preferat sã-i dãm (totuși) în traducere. Pentru cã asemenea gogomãnii (și altele de același calibru) apar puse de Virgil Ciomoș pe seama filosofului grec. Dupã universitarul clujan, copia (imaginea) unui model indestructibil («eternitatea»), ar fi și ea «eternã». De pildã, în Timeu (37), Platon ar fi scris cã timpul este «aceastã imagine ETERNA care se mișcã potrivit numãrului» (v. Timp și eternitate, Ed. Paideia, p. 79). Pentru cine mai știe ceva filosofie, aceastã deformatã referire la Platon poate (ea singurã) sã dea mãsura neștiinței autorului cu privire la filosoful grec, despre care mai scrie sibilinic urmãtoarele: «ultimul» Platon ar fi preconizat douã principii: Unul și Perechea Mare-Mic (Marele și Micul, pasã-mi-te, l-ar susține pe Unu sã nu cadã din vârful ierarhiei existențelor!).

    Sã deschidem însã cea de-a doua carte, cea din 2006, la paginile prin care autorul îmbie cititorul sã-i cumpere (eventual sã-i parcurgã) noua sa producție. Iatã un pasaj din «Argumentul» (care ar fi fost sã fie despre Kant) scris de Virgil Ciomoș drept prefațã la stufoasa lucrare pe tema kantianismului: «Soteriologia escatologicã a ființei - dimpreunã cu gigantomahia ei subteranã (multimilenarã pentru cã obsesionalã) – a fãcut treptat loc unei simple igiene cotidiene a ființãrii – pe cât de meschinã (în aparența ei «irenicã») pe atât de obstinatã (și, prin urmare, de violentã)».

    Ideile se succed în veselie cu invocarea lui Nietzsche, a corectitudinii politice, a democrației, a lui Hegel cu «atât de prețuita antitezã (i.e. alteritate)», dupã care ajungem sã citim fraza din parantezã: «(Nici un cuvânt, evident, despre consecințele psihotice – mai precis schizofrenice – ale compulsiunii provocate de un Celãlalt insuficient simbolizat și, în consecințã, pur și simplu «anexat» prin una și aceeași violențã, ne-simbolicã)» (Virgil Ciomoș, Argument, p.11). Cu Critica Rațiunii Pure înaintea ochilor, printr-o sforțare intelectualã ușor de imaginat, autorul a ajuns și la concluzia cã poza de pe pașaport și amprentele digitale situate «marginal, la suprafața corpului nostru… exprimã în modul cel mai adecvat interioritatea, și în consecințã, identitatea persoanei noastre (…) cãci nu existã, practic, un interior ontico-ontologic» (V. Ciomoș, Conștiințã și schimbare în CRITICA RATIUNII PURE, o perspectivã arhitectonicã asupra kantianismului, 2006, Argument, p. 24). Menționãm cã pe coperta întâia a volumului se lãțește sus cuvântul «ACADEMICA», scris foarte mare și colorat verzuliu pe fondul gri al coperții în care titlul și autorul sînt cu litere albe. La Casa Lovinescu din București, cei dornici sã filosofeze și ei dupã modelul oratorului clujan, pe 28 februarie 2007, au ridicat în slãvi acest volum scos de Editura Humanitas. In ce-l privește pe filosoful grec, așa cum am arãtat noi în MISTICA PLATONICA a participãrii… (Ed. Star Tip, Slobozia, 1999 sau www.geocities.com/isabelavs ), la Platon accentul este pus pe ierarhie, pe întâietatea modelului.

    In relația dintre model și copie, filosoful grec subliniazã mereu asemãnarea, participarea copiei la model. Pentru problema timpului, nu ceea ce diferențiazã copia (faptul cã timpul este prin excelențã o succesiune), îl intereseazã pe Platon. Pentru el, cu adevãrat importantã este doar participarea timpului schimbãtor la nemișcarea eternitãții. De aici se vede slaba cunoaștere a gândirii platonice la Virgil Ciomoș care, atribuind, în mod nefondat (și absurd!), eternitate «imaginii» (copiei!) se preocupã de «timpul copie», argumentând existența unui «timp iconic» prin ce n-a înțeles el (și alții ca el) din Platon. (v. Timp și eternitate, Ed. Paideia, 1999, sau 2000, sau 2001).

    Associated Topics

    Recenzii


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.58 Seconds