Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 49 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Eseuri: Cezar Pricop. Cum ne putem salva Lumea, fiecare (fie ea care!)
    Scris la Tuesday, April 24 @ 16:02:55 CEST de catre asymetria
    Lecturi critice Oamenilor recenți le vine din ce în ce mai greu să iubească femei, respectiv bărbați, mai precis să locuiască împreună formând un cămin. Mai e un pic până cănd căsătoriile între persoane de acelați sex vor fi un lucru acceptat, obișnuit. Vedem astăzi cum oamenilor le este din ce în ce mai greu să suporte tapajul unei relații bazate pe… acea dragoste! Oare asta pentru că, la bază, dragostea este o asceză?




    Iubirea, un "natural"? Cum ne putem salva Lumea, fiecare (fie ea care!)
    În anturajul lui Mircea Eliade se aflau adesea, atrași de tehnicile de salvare pe care maestrul le deținea, fel și fel de “îngrijorați” de soarta Lumii. Și povesteste I.P.Culianu undeva (nu stau acum să caut pe unde), cum Marghescu îi expunea savantului o idee de-a lui prin care putea fi evitat/amânat “Sfârșitul Lumii”. Sigur că Eliade a fost foarte subtil, dar eu, aici, nu : i-ar fi răspuns că dacă te îngrijorează soartea universului, pentru a-l salva, începe prin a iubi o femeie. Și dacă se poate, una singură! Astfel și după aceea Universul (chiar și cel personal) își va purta singur de grijă. Don't worry! În paranteză fie spus, detractorii au văzut în asta încă o confirmare a filonazismului lui Eliade, precum că ar fi aderat la ideea pe care o avea Nietzche despre homosexuali. Anume că natura, astfel, se apară de nu știu ce anomalii viitoare. Căsătoria de ultim moment a lui Hitler spune multe.
    Ia să vedem o teorie (că la teorii, toți, ne pricepem): Fiziognomonia*, denumită prin alăturarea cuvintelor “Physis” și “Gnomon”, este cea dintâi erezie franceză din care s-a hrănit Comuna din Paris, Revoluția Franceză de la 1789.
    a) Gnomonul, la origine un cuvânt grecesc care denumește un instrument marinăresc prin care se determina direcția nord-sud, naturală așadar, ajunge adoptat de limba franceză pentru a desemna calea naturală a cunoașterii, de fapt, un concept mai vechi neoplatonician (tot grecesc), în care prefixul “physis” este alăturat tuturor elementelor firești care s-are înscrie într-o expresie a ordinii prestabilite, deci naturale. De unde s-a plecat?
    b) Physis, entitate sau concept de origine divină, de factură mitologică grecească, mai precis elenistică; o evidențiere inițiată de hermetismul (h/ermetic) popular dintr-o percepere pesimistă a lumii, corespunde lucrurilor care pot fi cunoscute prin contact direct, bazat pe cele cinci simțuri. Un exemplu : Anthropos, omul cerurilor creat de Demiurg, este ademenit prin dragoste și se împreunează cu Physis (Pământul, natura), care naște omul muritor. De acum, Anthropos-ul divin se resoarbe în oameni, iar prin cunoaștere acesta poate fi descoperit (cognoscibil). Cu ajutorul cunoașterii omul poate deveni nemuritor, asemeni Anthropos-lui originar. Dacă facerea omului s-a săvârșit printr-o înșelătorie, prin ademenire așadar, lumea este la rândul ei înșelătoare, dar mai ales o înșelătorie (Maya), iar înstrăinarea de ea, prin cunoaștere, este singura modalitate de regenerare a omului. Cunoaștere și nu retragere, atenție! Aici myst-ul (misticul; inițiatul într-o religie a Misterelor) este acela care stăpânește sensul ascuns în natural – acestea sunt lucrurile uitate din/în natură. El vede mereu altceva, și nu doar pe baza celor cinci simțuri; la el realitatea poate fi modelată sensibil; prima condiție: asumarea prin subtilă asimilare și nu prin respingere – mai degrabă o izolare ascetică (Tapas – în sanscrită, a se încălzi, a fierbe, “ardență” obținută prin asceză, cf. Mircea Eliade, cel care a pus semnul egalității între ascetism-renunțare și asumarea cu a mare; sub acest aspect, primul care și-a asumat toate tarele poporului român – descoperire prin dragoste, prin Asumare).
    Efectul primar al unei asemenea valorizări a lumii este punerea în discuție a dragostei, fundament creștin care apare astfel apt de a fi rediscutat (vezi conceptul iubirii la Mișcarea Legionară), Pentru că până la mesajul lui Cristos dragostea apărea ca o ademenire, o iluzie (fr. illusion, lat. illusio, din latină, via franceză – fenomen săvârșit la începutul timpurilor, irepetabil; illo Deus – timpul zeilor – acel timp! Vezi Amurgul zeilor, Nietzsche).
    Oamenilor recenți le vine din ce în ce mai greu să iubească femei, respectiv bărbați, mai precis să locuiască împreună formând un cămin. Mai e un pic până cănd căsătoriile între persoane de acelați sex vor fi un lucru acceptat, obișnuit. Vedem astăzi cum oamenilor le este din ce în ce mai greu să suporte tapajul unei relații bazate pe… acea dragoste! Oare asta pentru că, la bază, dragostea este o asceză? – adică neajunsul de a iubi un/o singur/a barbat/femeie când ei/ele sunt mai mulți/multe! Ori poate că ăsta este următorul pas, etapă, în drumul nostru către o autodistrugere binevenită. Cine știe!
    Să nu uit : Physis nu are o legătură directă cu Isis, zeița egipteană, protectoarea dragostei conjugale, reprezentată cu o pereche de coarne (de ce oare infidelitatea în căsnicie se traduce prin “încornorare”?); dar și o zeiță a naturii fecunde, procreative. Coarnele atunci, ar însemna o ieșire în natură, o revenire la o condiție natural-animală depășită prin cunoaștere?! Mitul eternei reîntoarceri, Mircea Eliade – pare-se că în lucrarea asta, aici, ne dă nouă, tuturor, răspunsul.
    _________________
    * Fiziognomonia - concept atestat de fiziologul elvețian Lavater (1741-1801); a încercat să interpreteze caracterul individului după expresia facială. La noi, conceptul a fost preluat de către Hașdeu și aplicat în concept naturist-istoric domnitorului Vlad Țepeș (“Portretul lui Vlad-vodă Dracu”, în Din Moldova, Nr. 17-19).
    Associated Topics

    Transversale


    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.31 Seconds