Who's Online
Exista in mod curent, 22 gazda(e) si 0 membri online.
Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici |
Languages
Select Interface Language:
|
| |
Jurnal: Titus Filipas. Capitalism fiduciar
Scris la Tuesday, October 31 @ 18:29:23 CET de catre asymetria |
Titus Filipas scrie "Capitalismul fiduciar (fonduri mutuale, fonduri de pensii etc) nu poate renaște la noi decît prin popularizarea largă, în rîndurile oamenilor simpli și cinstiți din România, a măsurilor independente de risc, randament, și de coerență logică, permițînd investitorilor să identifice rapid problemele. Are „capitalistul” Gigi Becali un asemenea program de educație economică a maselor?
Titus Filipas
Jurnal
31 octombrie 2006
Capitalismul fiduciar
Pe data de 11 iunie 2006 inseram într- o fereastră de comentarii atașată unui articol despre George Becali apărut în ediția electronică a ziarului „Curierul Național”, următorul mesaj :
„Paradoxal, dar iletrismul cu orizont de timp foarte extins al lui Gigi Becali îl avantajează. În 'De Bello Gallico', Cezar scria despre împotrivirea sacerdoților druizi ca tinerii gali să învețe citirea, căci scrisul și cititul îi opresc să rețină istoria ca memorie vie. Iletrismul de care este invinuit adesea Gigi Becali lucrează de fapt în favoarea sa. El poate pretinde că știe istoria ca memorie vie, auzită de la tatăl său. Demonstrează aceasta la o televiziune, "în direct și la o oră de vîrf". Ofertele publice de recompensă, făcute într-un stil managerial învățat din familie, erau deja înscrise în 'Codul civil roman", preluate în "Codul lui Napoleon", traduse pe românește în "Codul lui Cuza". Prin discursul său public participativ, Gigi Becali demonstrează totodată că se încadrează în stilul doctrinar țărănist al lui Constantin Stere, care incorpora de asemenea vechi arhetipuri culturale în doctrina lui țăranistă. Să recunoaștem că nici măcar Seniorul Corneliu Coposu, epuizat de temnița comunistă, nu a mai reușit să amelioreze doctrina țăranistă. Dar, bineînțeles, Gigi Becali este mau mult un continuator al lui Constantin Stere, decât al lui Corneliu Coposu.”
Așa credeam sincer, la momentul inserării acelui mesaj.
Între timp, m -am edificat asupra “cazului Gigi Becali”. Pe data de 12 octombrie 2006 adăugam, pe același „Curierul Național”, alt mesaj :
„De fapt, cum am aflat ulterior, patronul Gigi Becali a dispus de sfaturile unui jurist de extraordinară competență. Chipul real al patronului Gigi Becali mi s -a dezvăluit în momentul când, „pe sticlă”, pronunța o apreciere suspect de binevoitoare față de SOV. Or, îmi aduc aminte ca în reclamele televizate pentru FNI apărea un tată de familie tînăr, energic, plin de grijă față de asigurarea viitorului fericit al familiei sale. A fost un genial concept de publicitate, care a dus la creșterea formidabilă a numărului de păgubiți FNI. Dar dacă, mi-am pus intrebarea, și Gigi Becali este exact același concept de publicitate, cu exact același manipulator genial în spatele său, adică Gigi Becali nu este decât o “reclamă vie” destinată să crească exponențial numărul păgubiților în România la un viitor mandat prezidențial, în care președintele ales ar fi Gigi Becali ? Nici un om de bună credință nu poate clama o relație personală cu Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este Absolutul.”
Pe data de 30 octombrie 2006, pe canalul TVB1 la emisiunea „Nașul” a domnului Radu Moraru, invitatul prestigios, istoricul Alex Mihai Stoenescu, nu mai contenea ditirambii la adresa lui Gigi Becali și Sorin Ovidiu Vîntu (SOV). Alex Mihai Stoenescu este acum vicepreședintele PNG, al cărui președinte fondator a fost Gigi Becali. PNG se pretinde prin program a fi partid creștin democrat. Unul dintre primele partide creștin democrate fondate în România a fost UDC (Uniunea Democrat Creștină). Întîmplător am fost propus pe listele de senatori ale partidului UDC prezentate la alegerile din anul 2000. UDC era la acel moment un partid cu structuri bine definite în toată țara. După alegerile din Dumnica Orbului, aproape toți oamenii din UDC au continuat, individual, efortul lor de propășire a României. Structurile de partid UDC au rămas în stand - by.
La mult timp, și după ce a luat ființă PNG, unul dintre liderii UDC care lucra în Dobrogea mi-a povestit că machedonii din fostul UDC au încercat să îl determine pe Gigi Becali să preia, prin absorbție, structura de partid creștin democrat a UDC. Gigi Becali a refuzat, aceasta după ce inițial părea că acceptase ! Se pare că omul ce îl manipulează l -a blocat în tentativa de a transforma PNG într- un real partid creștin democrat. PNG rămînea partid fără structură
Și, deodată, apare Alex Mihai Stoenescu ca vicepreședinte al PNG, declarînd că PNG are o merituoasă structură de partid în țară, formată din intelectuali.
Google mă informează că Alex Mihai Stoenescu a fost mai înainte vicepreședinte al UFD (Uniunea Forțelor de Dreapta), avîndu - l ca președinte fondator pe Varujan Vozganian. Una dintre acuzele ce au blocat ascensiunea lui Varujan Vozganian, la demnitatea de comisar european, a fost aceea că partidul UFD fusese finanțat de Sorin Ovidiu Vîntu.
În același talk show cu Nașul de la TVB1, domnul Alex Mihai Stoenescu trata cu maximă lejeritate atît implicarea lui Sorin Ovidiu Vîntu în cazul fondului mutual FNI, cît și specula cu terenuri care a dus la îmbogățirea lui Gigi Becali. Aceasta arată că domnul Alex Mihai Stoenescu nu posedă un minimum de noțiuni de Economie Politică, absolut trebuincioase unui vicepreședinte de partid.
Mai mult, domnul Alex Mihai Stoenescu spunea cu infinită candoare că SOV nu a luat decât 1% din banii investitorilor la FNI. Dar SOV a fost manager fondator la FNI, și reguilile internaționale de management al fondurilor mutuale ne spun că SOV avea dreptul să ia 3%, pe lîngă acel 1%, ceea ce face un total teoretic, și perfect legal, de 4% din banii FNI. Chiar nu știa domnul Alex Mihai Stoenescu aceste chestiuni elementare de economie?
Prin capotarea FNI, Sorin Ovidiu Vîntu a dat o lovitură mortală nu doar înfloririi fondurilor mutuale în România, ci însăși ideii de capitalism fiduciar în România.
Capitalismul fiduciar (fonduri mutuale, fonduri de pensii etc) nu poate renaște la noi decît prin popularizarea largă, în rîndurile oamenilor simpli și cinstiți din România, a măsurilor independente de risc, randament, și de coerență logică, permițînd investitorilor să identifice rapid problemele. Are „capitalistul” Gigi Becali un asemenea program de educație economică a maselor?
Titus Filipas
"
|
Associated Topics
|
|
| |
Azi
Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi. |
Societatea de maine
Daca nu acum, atunci cînd? Daca nu noi, atunci cine?
S'inscrire a Societatea de maine
Intrati in Societatea de maine
Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
|
|
|
Inscriere : fr.groups.yahoo.com
Se dedica profesorului Mircea Zaciu
|
Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
Nicolae Iorga
|
Identificare
Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs. |
|
|