Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 51 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Proza: Ben-Gal. Povesti dintr-o alta Moldova
    Scris la Monday, July 31 @ 15:22:59 CEST de catre asymetria
    Biblioteca Babel Obolul si altele

    Îmi amintesc uneori de o ediție de lux a operei lui Dante în traducerea lui Coșbuc. Cea mai buna traducere "ever", parerea mea, "no harm intended". Cind am parasit România, la vama mi s-a spus ca n-o pot lua: "Aparține Patrimoniului Național", a spus vameșul intinzind o mîna pofticioasa spre carte.

    Obolul

    Îmi amintesc uneori de o ediție de lux a operei lui Dante în traducerea lui Coșbuc. Cea mai buna traducere "ever", parerea mea, "no harm intended". Cind am parasit România, la vama mi s-a spus ca n-o pot lua: "Aparține Patrimoniului Național", a spus vameșul intinzind o mîna pofticioasa spre carte. "Tot așa și "Frații Jderi", domnu', și ea ține de patrimoniu”. Asta, ultima, purta semnatura lui Sadoveanu. O semnase cu ocazia vizitei lui la Liceul National din Iași, cu schimbarea numelui sau în "Liceul Mihai Sadoveanu". Mai țin minte și azi dedicația: "Pentru X, [adica eu], cu urari de grabnica insanatosire". Pasami-te, eram bolnav, acasa în pat cu temperatura constanta vreme de o luna. Doctorii nu știau ce am. Nici ala care fusese adus special de tata din București. "Imi moare fiul", se tot vaita tata, Dumnezeu sa-l ierte. Un doctor vestit spunea cu un glas care se voia autoritar: "L-a atacat un "macrob"". Altul era de parere ca am ceva la ficat.
    In orice caz, cind Sadoveanu a venit, tata și-a strecurat voluminosul lui corp in fața si cind a ajuns la Sadoveanu i-a spus ce și cum. Mai apoi a venit acasa fara sa mai aștepte sfirșitul ceremoniei și mi-a aratat cu mare mindrie "trofeul". Veți crede sau nu, dar mai pe sara eram sanatos. "Tot așa și "Fratii Jderi", domnu', si ea tine de patrimoniu", vorba vameșului. Sa ma imbolnavesc iar, nu alta. Pentru aste doua carți lasasem in România un palton cu guler din blana de Astrahan, caci eram limitați la bagaj de 40Kg. per capita.

    Ediția de lux a operei lui Dante in traducerea lui Coșbuc era o minunație aflata la noi de trei generații. Era legata in piele de antilopa și avea inchizatoare de alama incrustate cu pietre semipretioase. Hirtia era aspra și filigranata, puțin ingalbenita de timp. Ghiliotina aceea care taie foi egale, nu fusese intrebuințata, poate ca nu fusese inca inventata. Foile erau cu margini neregular zimțate și miroseau a lemn de pin. Și tiparul...Literele erau de culoare albastra-violaceu și titlurile era scrise in roșu. Unde o fi fiind cartea asta acum? Tare aș vrea-o inapoi. Poate ca e un unicat..

    Și iac'așa - de cite ori trec prin vama aia și nu se intampla des, imi dau "obolul".



    Bunicul

    Era dupa razboi. Venisera comuniștii și-i inchisesera bunicului dugheana lui. "Capitalistule, neguțatorule, exploatezi poporul?" Și numai bine zis și comisarul, aceași persoana care ii luase bunicului plapoma cu 5 ani în urma, "pentru eroii noștrii de pe front", spusese, ii trântise un pumn zdravan tarabei bunicului, care, neavînd incotro, se prabusise cu mare rușine in colbul ograzii.
    Bunicul numea șopronul acela "pravalia". Vindea acolo ața și nasturi. "Vindea" vorba vine, ca de vîndut vindea bunica. Șopronul acela era, de fapt, un fel de coteț ceva mai mare de patru metri patrați. Bunicul il construise din scanduri și tabla dobandite la piața de vechituri. In spatele șopronului mai facuse el o masa la care statea mai tot timpul și studia din carțile lui. Chiar și scrisese câteva comentarii asupra "Cabalei" care fusesera bine primite de comunitatea evreiasca și de Rabinul Iașului.

    Acum, daca nu mai avea "pravalia", bunicul se reprofilase. Invațase de la cumnatul lui din Huși meseria de "haham", adica se ocupa cu sacrificarea gainilor. Chestia asta cu sacrificarea mie nu-mi placea. Dupa datina evreii n-au voie sa consume singe. Sacrificarea consta in a face o taietura mica la gitlejul gainii pentru ca tot singele sa se scurga afara. S-o vezi pe gaina asta jucind tontoroiul in colbul țarcului nu e un spectacol pt. copii mici. Bunicul incerca sa ma linisteasca spunind ca gaina sufera mai putin decit daca ii tai capul de tot. Mai tarziu am citit ca asa este. O fi,... aș intreba gaina. Apropo, de chestia cu sîngele: pentru a face disparut tot singele, gospodina o mai și sareaza și o pune la uscat. Jmecherii aia care susțineau ca evreii fac azima de Paști cu singe de copil creștin (vezi pina și fratii Grimm), vorbeau prostii.
    Și-i spune intr-o buna zi bunicul: "Hai nepoate la un șpațir la Ștefan cel Mare". Ii dau eu mina ca sa nu ma taie fere vreun car cu boi si hai la șpațir - plimbare, adica. Și-l vad pe bunicul ingindurat și fara gust de vorba. Tocmai inflorisera copacii de tei si eu aveam ceva nelamuriri pe chestia asta. Și-l vad pe bunicul ca tot arunca priviri furișe in dreapta și-n stinga. " Ce e bunicule?", intreb. "Poate dau de ala care l-a ucis pe tatane-tu in Pogromul de aici, sa-l rup. Numai 50 de creminali fac pușcaria. Unde-s toți ceilalți?"

    Ben-Gal



    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.35 Seconds