Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 51 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Dumitru HURUBA. despre Magda Ursache : NOI VREM CUVÂNT, sau alte feluri de
    Scris la Saturday, November 19 @ 12:04:13 CET de catre asymetria
    PENTRU A NU FI ACUZAT DE SUBIECTIVISM, citiți carteaMagda Ursache : NOI VREM CUVÂNT, sau alte feluri de cenzură, Editura Eikon, București, 2015

    Magda Ursache : NOI VREM CUVÂNT, sau alte feluri de cenzură, Editura Eikon, București, 2015

    Dacă-i aplicăm Magdei Ursache eticheta de „comentatoarea cea mai… rea/valoroasă dintre contemporanii/contemporanele sale”, în mintea unora problema e ca și rezolvată. Iar prin extensie, n-ar fi de mare mirare ca ea să fie „pusă” alături de H.-R. Patapievici, formulă la îndemâna oricui. Ar fi o mare și impardonabilă greșeală, fiindcă, măcar din această carte, se înțelege lesne că vorbirea lor despre țară se face pe coordonate doar în esență asemănătoare. Aceasta pentru că, în timp ce la Patapievici discursul analitic ține de o atitudine fără nicio legătură cu patriotismul, cu dragostea de țară și îndreptarea lucrurilor prin metoda bălăcăririi și jignirii profunde a poporului, la Magda Ursache, există și persistă un sentiment al schimbării lucrurilor prin înfățișarea lor reală și alarmant de grotescă sau, în multe momente și situații, periculoasă, atât pentru un prezent supraîncărcat de greșite politici sociale, educative, economice etc., cât și pentru un viitor, fie el și incert-virtual.

    Deocamdată. Fără a intra în alte detalii, ar fi nedrept să ignorăm o anume paralelă între cei doi, sau între Magda Ursache și alți analiști de care e plină lumea (se pare că româncele nu mai nasc poeți, ci analiști politici, dar în marea lor majoritate cam rahitici din punct de vedere al bagajului de cunoștințe, al discernământului și nivelului de cultură generală), însă autoarea cărții în discuție se detașează clar spre un loc fruntaș în clasament, datorită a doi factori, determinanți la urma urmelor : vasta cultură generală a domniei sale și informațiile pe care le deține în abordarea vreunei teme, și talentul cu care acestea sunt valorificate la nivel de analiză-comunicare. Acest adevăr este dovedit fie și reducând toată povestea la cartea de față, Noi vrem cuvânt !, un titlu excelent completat și cu inspiratul subtitlu : sau alte feluri de cenzură, care ne proiectează vrând-nevrând într-o actualitate imposibil de ignorat. În această ordine de idei, tonul cărții este cel care nu numai că asigură interesul și savoarea unei lecturi deconectante, ci implică cititorul într-un realism și într-o realitate, ambele imediate. Și, dacă tot vorbim de… ton : Magda Ursache are și priceperea de a-și construi textul folosind game de intensități diferite și tonuri de exprimare între puritatea albului și agresivitatea negrului compact sau, cu alte cuvinte, duritatea față de o stare anume – societate, situații, oameni… Dar totul filtrat prin raționamente niciodată sau rar dincolo de bunul simț și de responsabilitatea la care o obligă nivelul său de gândire și intelectul. Ceea ce, să recunoaștem, nu e puțin lucru. În ce mă privește, cel puțin privitor la această carte, consider că avem de-a face cu una dintre cele mai interesante clarificări-definiții detaliate a conglomeratului social-politic actual căruia o seamă de comentatori s-au grăbit să-i aplice eticheta „haos numit democrație” pitindu-se apoi, repede și… deștepți sub umbrela salvatoare a „spălatului pe mâini”…
    Magda Ursache nu se limitează la atât, ci creează șanse și posibilități reale care îmi expediază gândul spre Erich Fromm : „…dacă oamenii ar accepta cu adevărat, ca principii de viață efective, cele zece porunci sau « cele opt căi nobile » budiste, s-ar produce o schimbare spectaculoasă în întreaga noastră civilizație.” (Erich Fromm, Texte alese, Ed. Politică, 1983, p. 393). Sună frumos și optimist ? Sună ! Magda Ursache, nu chiar atât de direct, e mereu pe-aproape, adică în tot conținutul cărții. Numai că, în contextul de față, mi-apare în minte o strofă „edificatoare” din poezia Luceafărul -O, ești frumos, cum numa-n vis/Un demon se arată,/Dară pe calea ce-ai deschis/N-oi merge niciodată !”, strofă declamată imediat de către politicianul român, cel care-o fi citit poeziile lui Eminescu…
    Așadar, din nefericire, cartea Magdei Ursache, după cum o arată și titlul, este nu numai un strigăt de revoltă împotriva celor care, și în ziua de azi, robi ai unor misterioase apucături, își continuă încercarea funestă de a închide barierele vreunui spirit mai recalcitrant sau, cel puțin, neconvenabil, ci și un semn de atenționare. Poate că și pentru asta, fără vreun risc, Magda Ursache poate fi nominalizată între locatarii adunați cu grijă de câțiva obscuri ai comentariului literar cu ramificații sociale și cu atingerea orgoliilor brăzdate de reminiscențe cenzural-nostalgice. Grupul locatarilor în cauză își trăiește viața sub egida – că tot sunt la modă… egidele – Marginalizaților din domeniul criticii, teoriei și istoriei noastre literare. De-aceea, sigur, autoarea cărții simte nevoia să-și facă auzit strigătul îndreptățit-revoluționar : Noi vrem cuvânt !, cu speranța că revolta sa, total îndreptățită, să NU aibă soarta unor… „predici în pustiu”…
    Pe de altă parte, dar fără a ieși din contextul ideatic al cărții, mai trebuie să menționez că autoarea ei, Magda Ursache, este cam greu de încorsetat în vreun anume stil în ceea ce privește critica literară, chiar dacă o știu după nume și scris de-o bună bucată de vreme. I-am urmărit cu interes și plăcere evoluția, i-am citit multe dintre materialele publicate și am… descoperit-o cu bucurie materializând multe idei de-ale mele. Acum, când prin bunăvoința domnie-sale am intrat în posesia cărții de față, sunt bucuros să-i regăsesc spiritul mai mult sau mai puțin recalcitrant în paginile ei. Eventual, cu plăcere și, cred, corect, aș include-o într-o familie selectă alcătuită din Cornel Regman (Colocvial), Marin Sorescu (Încet cu pianul pe scări), Valentin Silvestru (Elemente de caragialeologie, Umorul în literatură și artă), Alex. Ștefănescu (Între da și nu), Ion Biberi (Eseuri literare, filosofice, și artistice)…
    Cred că și din acest motiv, lectura paginilor cărții, a scrierilor autoarei în general, nu constituie o problemă. Utilizarea unui stil direct în exprimarea ideilor, relaționează rapid, printr-o conexiune aproape bizară, cu mintea cititorului. Să fie vorba de profesionalism, sau despre facilitatea comunicării și, prin aceasta, la accesul spre conținut ? Cred că și una și alta, pentru că autoarea, Magda Ursache, este perfect și indubitabil conectată la mersul vremurilor actuale pe care le comentează „fără milă” și într-un fel cu totul personal. De altfel, ca să intrăm și mai bine în atmosfera scrisului său, este suficient să amintesc titlurile unor cărți ale sale care fac legătura sigură cu volumul despre care este vorba în rândurile de față : Bolile spiritului critic. Eseuri atipice, Editura Libertas, Ploiesti, 2006 ; Pe muchie de hîrtie, Editura Ideea Europeana, Bucuresti, 2007, Să citiți bine ! eseuri lirice, epice si dramatice, Casa Editorială Demiurg, 2010 – toate cu titluri… speciale, dar perfect pliate pe conținut. Pentru a scăpa de acuzația de subiectivism, propun lectura unei cărți în care autoarea, Magda Ursache, a investit un volum imens de informații pe care le-a recreat frumos, elegant și responsabil după chipul și asemănarea capacității sale intelectuale.
    Dumitru Hurubă

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.29 Seconds