Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

 • Home
 • Arhive
 • AutoTheme
 • AvantGo
 • Avertizari
 • Conținuturi
 • Search
 • Submit_News
 • Surveys
 • Top
 • Topics

 • Who's Online

  Exista in mod curent, 38 gazda(e) si 0 membri online.

  Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

  Cautare în labirint
  Languages

  Select Interface Language:


  Publicitate: Dan C. Mihailescu despre Unde e Aromânia ? de Nicolas Trifon
  Scris la Tuesday, December 23 @ 19:36:25 CET de catre asymetria
  PHP-Nuke La Gaudeamus, tîrg de carte frecventat, criticul Dan C. Mihăilescu a prezentat cartea colaboratorului noastu Nicola Trifon. Reproducem cuvintele pronunțate cu această ocazie de Vasie Ernu, Enache Tușa, Dan C. Mihăilescu.

  Dan C. Mihăilescu  Unde e Aromânia ? de Nicolas Trifon (Gaudeamus, vineri, 21 noiembrie 2014)
   
  Vasile Ernu : Bună seara ! Va urma a doua lansare de la editura Cartier, e vorba despre cartea Domnului Nicolas Trifon. Prima o știți, este aceea care a apărut acum doi ani, care deja nu se mai găsește, s-a epuizat, este vorba de Aromânii : pretutindeni nicăieri. Acum urmează o a doua carte : Unde e Aromânia ? Unde o fi ? O să aflăm, cumva, acum. « Intervenții, dezbateri, cronici » din 1994 până azi, pentru că am ințeles că au avut loc dezbateri destul de mari…. Avem invitați pe profesorul Enache Tușa. Bine ați venit ! și pe binecunoscutul critic Dan C. Mihăilescu. Nu avem o coregrafie pregatită. O să incepem acum. 
  Enache Tușa : Mulțumesc foarte mult. Aș vrea să-i dau microfonul Domnului Dan C. Mihăilescu pentru că il respect si-mi este foarte drag, abia dupa aceea voi vorbi eu pentru că fie se vor spune foarte multe lucruri, fie că nu se vor spune, incercăm să ne completăm unul pe celălalt. Va rog frumos !: 
    Dan C. Mihăilescu : Bună ziua ! Păi eu sunt într-un amatorism infiorător. Sunt pe post de prieten de peste douazeci și cinci de ani al autorului și mi-am descoperit un profil în această carte la pagina 180, printre « autorii care nu sunt de origine aromână și la care convingerile nationaliste românesti pot sa joace un rol considerabil. Ei manifestă deseori o deosebită compasiune pentru aromâni care lasă uneori loc la adevărate declarații de dragoste a căror sinceritate nu poate fi a priori pusă la indoială ». Aici mă recunosc perfect și mai urmează ceva unde nu mă mai recunosc, dar e real, « chiar dacă astfel de declarații comportă o doză de paternalism ». Deci eu, recunosc, sunt aicea din afecțiune. Am o mare venerație fată de aromâni, fată de machedoni, stiu că este un termen pejorativ, într-un fel, la dumneavoastra, cam cum nu le place basarabenilor să le spui basarabeni, țiganilor rromi si invers, dar îi consider ca una din cele mai tari componente, poate coloana vertebrală a românismului și a romanitătii. Le admir fidelitatea, statornicia, spiritul gospodăresc, rectitudinea morală, solidaritatea, adica tot felul de lucruri, nu pot să spun neromânesti, dar prea puțin majoritare in context. Si nu vă mai spun că am foarte multi prieteni aromâni cam din toate culorile. 
  Cred că acesta carte este un fel de dicționar, de istorie, de anuar de telefon. Nu am mai întâlnit nicăieri toate punctele astea sensibile pe care le gasești în carte, toate polemicile, toată desbinarea, toate relele și toate regulile sau lucrurile pe care le încalci invariabil când te ocupi de aromâni. Sunt probleme delicate, sunt probleme sulfuroase, sunt probleme insolubile, nerezolvabile. Dar Nicolas Trifon este singurul om pe care îl stiu, pe care îl prețuiesc, care să fie atât de obietiv, cu o înțelegere și o perfectă distribuire de acente, într-o coregrafie diplomatică, în peisajul ăsta al nostru atât de ucigător prin zgomot, prin furie, prin ură reciprocă. El este, zic eu, un model de obiectivitate, de încredere și de știintă savantă în dispunerea acentelor. Nu vreau să mai insist, dar de atât de multe ori mi s-a frecat ridichea, ca să folosesc un termen cam neștiițific, în contextul dumneavoastră, unii mi-au spus că nu există români, tot ce e mai bun în istoria româna, în cultura română sunt aromâni. Toți ! Si Isus Hristos e aromân, toata lumea e aromână. (…) 
  Când te uiți înspre dreapta, toata lumea se bombează, mai că nu zic, hai, că machedonii sunt Nicadori, pentru ei. Toată lumea vede numai pe Belimace, adică sunt și ei, există și ei, au avut dreptul lor, au avut idealurile lor, greșelile lor, toți trebuie puși la locul lor. Dar sunt și ceilalti, am vazut că marea lupta est între lingviști și istorici... Deci este o asemenea pânzarie, o asemenea dantelărie, ca o bombă cu bile, încât nu pot să spun decât că, personal, subiectiv și amator fiind, consider că ne aflăm cu această carte în fața unei forțe de dezamorsare a focoaselor. Probabil că această chestie cu minoritatea, cu statutul, faptul de a se declara minoritari ca să beneficieze de fonduri de stat, de fonduri europene, înseamnă că o oarecare contaminare de spiritul grec trebuie sa fi fost acolo chiar dacă te cheamă Capsa. Deci n-aș vrea să mă bag în lucruri de acest gen, pentru că risc să-mi prind și urechile și degetele, dar intuitiv zicând, cred că această carte este un model de lectură obiectivă, sobră și, repet, cu acente bine dispuse in peisaj. 
  Mulțumesc și iertați-mi ignoranța pe care încerc s-o suplinesc prin patetism și prin iubire.


  Associated Topics

  Distribuitor de afise

  Ne cerem scuze, nu sunt permise comentarii pt. acest articol.

  Asymetria si Dan Culcer va recomanda

  Enciclopedia României

  Blogul ideologic. Titus Filipaș

  Ioan Roșca
  Contrarevoluția din România. O cercetare

  Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

  Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

  Revista Verso  Geovisite

  Revista NordLitera

  Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

  Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
  Etimologii. Resurse lingvistice

  Azi

  Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

  Societatea de maine

  Daca nu acum, atunci cînd?
  Daca nu noi, atunci cine?

  S'inscrire a Societatea de maine
  Intrati in Societatea de maine
  Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
  Inscriere : fr.groups.yahoo.com
  Se dedica profesorului Mircea Zaciu

  Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
  Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
  Nicolae Iorga

  Sondaje

  Descrierea situatiei din România

  este exactã
  nu este exactã
  este exageratã
  este falsã
  este exactã dar nu propune soluții
  este exactã dar nu existã solu&#  Rezultate | Chestionar

  Voturi 21

  Identificare

  Nickname

  Parola

  Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.
  copyright Dan Culcer 2008
  Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
  «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
  Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Page Generation: 0.46 Seconds