Asymetria - revue roumaine de culture, critique et imagination

Modules

  • Home
  • Arhive
  • AutoTheme
  • AvantGo
  • Avertizari
  • Conținuturi
  • Search
  • Submit_News
  • Surveys
  • Top
  • Topics

  • Who's Online

    Exista in mod curent, 48 gazda(e) si 0 membri online.

    Sunteti utilizator anonim. Va puteti inregistra gratuit dand click aici

    Cautare în labirint




    Languages

    Select Interface Language:


    Restituiri: Liliana Corobca. La moartea lui Pavel Reifman
    Scris la Tuesday, February 14 @ 22:10:48 CET de catre asymetria
    Memoria Pavel Reifman s-a născut la 29 ianuarie 1923 în orașul ucrainean Uman. Și-a întrerupt studiile filologice la Leningrad din cauza războiului, plecând pe front. Termină cu brio facultatea de Litere în 1949 (apoi și doctoratul) la Leningrad, dar, din cauza campaniei antisemite staliniste, nu va putea rămâne în acest oraș. A lucrat la Pskov, apoi , din 1953, la Institutul din Tartu. A publicat cărți și articole despre istoria literaturii și jurnalisticii rusești. în 1993 este numit profesor emeritus la Universitatea din Tartu.

    PAVEL REIFMAN (1923-2012)
    februarie 1, 2012
    Extras din  http://corobca.wordpress.com/2012/02/
    L-am cunoscut pe Pavel Semionovici Reifman în vara anului 2011. Luasem o bursă (http://www.krzyzowa.org.pl/index.php/de/siec-krzyzowa/krzyzowa-fellows) și aveam posibilitatea să îl vizitez, după o fructuoasă corespondență și după traducerea unui fragment din cartea despre cenzură (http://corobca.wordpress.com/2010/12/01/pavel-reifman-sostakovici-traducere-de-liliana-corobca/, http://www.asymetria.org/modules.php?name).
    Pavel Reifman s-a născut la 29 ianuarie 1923 în orașul ucrainean Uman. Și-a întrerupt studiile filologice la Leningrad din cauza războiului, plecând pe front. Termină cu brio facultatea de Litere în 1949 (apoi și doctoratul) la Leningrad, dar, din cauza campaniei antisemite staliniste, nu va putea rămâne în acest oraș. A lucrat la Pskov, apoi , din 1953, la Institutul din Tartu. A publicat cărți și articole despre istoria literaturii și jurnalisticii rusești. în 1993 este numit profesor emeritus la Universitatea din Tartu. A predat istoria literaturii ruse în a doua jumătate a sec. XIX-lea, istoria jurnalisticii rusești, istoria criticii rusești, istoria cenzurii rusești și sovietice. Cartea electronică „Din istoria cenzurii rusești, sovietice și postsovietice” este un curs universitar ținut masteranzilor și doctoranzilor filologi din Tartu în perioada anilor 2001-2003 (http://reifman.ru/, http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/History/reifm/19.php.). Pavel Reifman a murit la 15 ianuarie 2012 la Tartu.
    La un moment dat, cercetarea mea în fondul cenzurii se împotmolise. Citeam și citeam documente despre cenzură, dar nu știam ce să fac mai departe. Am avut ideea (genială) să caut cărți despre cenzura sovietică. Mi-am cumpărat o tastatură cu litere rusești și am format „советская цензура” (cenzura sovietică). Așa am descoperit cartea lui P. Reifman „Из истории русской, советской и постсоветской цензуры” (Din istoria cenzurii rusești, sovietice și postsovietice).  Cât de mult m-a fascinat această carte, reiese poate și din faptul că am ținut neapărat să cunosc autorul și să traduc din carte. Mai întâi am contactat autorul și am stabilit să traduc fragmentele despre Bulgakov, Tarkovski și Șostakovici, un scriiitor, un  regizor și un compozitor. Mi-a spus că a fost în trecere prin România, după război, era soldat, mergeau cu o mașină, noaptea, și au încurcat drumul. Mașina a oprit lângă un trecător și au vrut să îl întrebe încotro s-o ia. Omul a luat-o la goană… (lângă Constanța?). Eh… și câte ți-aș mai spune, dar mi-e greu să scriu… Primul lucru pe care l-am făcut când m-am trezit cu bani, a fost să îl vizitez pe cel mai bun specialist în cenzură sovietică. Așa am ajuns la Tartu.
    Refman a fost căsătorit cu Larisa Ilinichna Volpert, de asemenea profesor emeritus la Universitatea din Tartu, domeniul literatură universală. Campioană a Uniunii Sovietice la șah în anii 1954, 1958 și 1959. Locul II la campionatul pentru titlul de Campion mondial în 1955. Maestru internațional de șah. Așa am înțeles de unde un capitol atât de captivant despre sportivii șahiști sovietici.
    Fondul cenzurii a fost mutat la Tallinn, cărțile din biblioteci nu te vor ajuta prea mult. Tartu e oraș mic, provincial, nu prea ai ce vedea. Vino la noi. O săptămână de neuitat la familia Reifman. Aparamentul de pe strada Laulupeo. N-are nimic cu lupii, ci cu cântecele de veselie. Personajul principal al discuțiilor, după Reifmani, era Lotman. Juri Lotman și soția lui Zara Minz au fost buni prieteni ai Reifmanilor. Lotman avea un nas lung și suferea în taină sau se plângea bunicii care îl liniștea: La așa fața, așa nas. Sau tatăl Larisei Volpert, medic, era admiratorul lui Lotman. O dată, nu a înțeles o frază. La o masă între prieteni, Larisa Volpert îi citește fraza, întrebându-l ce înseamnă. E o prostie, spuse Lotman. Păi tu ai scris-o!  Aaa, păi de ce nu ai spus de la început?! Cum i-au făcut percheziție lui Lotman care avea „compromat” (material compromițător – cărți interzise) pe sobă. Se zice că lui Lenin, când i-au făcut percheziție, au început de sus în jos și Lenin avea pe raftul de jos ascunse niște cărți, până jos polițiștii (sau ce erau) s-au plictisit și au plecat… La Lotman au început de jos și până sus s-au plicitisit, avea o bibliotecă enormă…
    Când l-am cunoscut, profesorul Reifman nu auzea bine. Să strigi, să stai mai aproape, mă sfătuia soția. La masă, dna Volpert făcea pe traducătorul, spre amuzamentul nostru. îi povestea soțului romanele mele. Eu mă rezumam la două fraze, pe care le împodobea cu multe detalii dna Volpert, înrebându-mă din când în când, așa s-a întâmplat? Uneori așa, uneori altfel, veneam și eu cu precizări. De cenzură s-a apucat abia după pensie, pe la 60 de ani, dar și după ce predase și istoria jurnalisticii, a criticii și a literaturii ruse. N-a mai vrut să publice cartea. De ce aș publica-o? Prin internet ajunge peste tot, ai găsit-o și tu. Notează, notează, că o să uiți. îmi spunea ce să citesc și cine se mai ocupă de domeniul meu. Nu prea mulți. îmi spunea despre închiderea cercului. La bătrânețe, te întorci de unde ai pornit. Pentru copilul mic, patul constituie întregul univers. Apoi spațiul se mărește, casa, satul, orașul, țara, continentul, apoi iar se micșorează, până patul ajunge întregul univers. Ne abonăm la ziare numai pe jumătate de an, că dacă mâine-poimâine murim, de ce să plătim tot anul. Nu mai vine ziarul, Pavlușa, a mai trecut o jumătate de an. Trebuie să mă duc la poștă.
    Liliana Corobca

    Asymetria si Dan Culcer va recomanda





    Enciclopedia României

    Blogul ideologic. Titus Filipaș

    Ioan Roșca
    Contrarevoluția din România. O cercetare

    Antiakvarium. Antologie de texte ideologice vechi și noi

    Constantin Noica: Cultura, performanta, antrenor

    Revista Verso



    Geovisite

    Revista NordLitera

    Arhiva Asymetria, începând cu septembrie 2000, este stocată și accesibilă consultării la adresa Internet Archives-Wayback Machine

    Universitatea din Lausanne. România : Hărți interactive. Geografie, demografie, climatologie, degradări, regiuni istorice. Colaborare helveto-română.
    Etimologii. Resurse lingvistice

    Azi

    Inca nu exista cel mai bun articol, pentru astazi.

    Societatea de maine

    Daca nu acum, atunci cînd?
    Daca nu noi, atunci cine?

    S'inscrire a Societatea de maine
    Intrati in Societatea de maine
    Exercitiu colectiv de imaginatie sociala
    Inscriere : fr.groups.yahoo.com
    Se dedica profesorului Mircea Zaciu

    Ferește-te deopotrivă de prietenia dușmanului ca și de dușmănia prietenului.
    Viteazul privește pericolul; cutezătorul îl caută; nebunul nu-l vede.
    Nicolae Iorga

    Sondaje

    Descrierea situatiei din România

    este exactã
    nu este exactã
    este exageratã
    este falsã
    este exactã dar nu propune soluții
    este exactã dar nu existã solu&#



    Rezultate | Chestionar

    Voturi 21

    Identificare

    Nickname

    Parola

    Inca nu aveti un cont? Puteti crea unul. Ca utilizator inregistrat aveti unele avantaje cum ar fi manager de teme, configurarea comentariilor si publicarea de comentarii cu numele dvs.




    copyright Dan Culcer 2008
    Contact Administrator — dan.culcer-arobase-gmail.com
    «Cerul deasupra-ti schimbi, nu sufletul, marea-trecand-o.» Horatiu in versiunea lui Eminescu.
    Responsabilitatea autorilor pentru textele publicate este angajata.
    PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
    Page Generation: 0.44 Seconds